Cele mai citite
 


Situaţia mamelor în lume:România pe locul 35 între statele 'mai dezvoltate'; şi SUA mai au multe de făcut /raport/
vineri, 11 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România se află pe locul 35 între 45 de state 'mai dezvoltate' ale lumii în ultima ediţie a raportului privind 'Situaţia mamelor în lume', publicat de organizaţia Save The Children. Norvegia ocupă poziţia I, ca locul cel mai potrivit din lume pentru a fi mamă, înaintea Islandei şi Suediei, iar pe ultimul loc din acest punct de vedere se află statul vest-african Niger. Bulgaria s-a clasat pe poziţia 37, sub Belarus, România şi Serbia, potrivit raportului, citat joi de agenţia bulgară de presă Novinite.
Factorii luaţi în calcul pentru a realiza acest clasament ce cuprinde 165 de ţări sunt situaţia educaţională, economică şi de sănătate şi alimentaţia copiilor.

Organizaţia subliniază că, din cauza malnutriţiei cronice, mamele care au suferit de foame în copilărie vor avea la rândul lor copii sub greutatea normală şi vulnerabili.

O mamă care trăieşte în sărăcie, munceşte prea mult, are un nivel scăzut de educaţie şi de sănătate nu îşi va putea hrăni copilul în mod adecvat, cu efecte în cea mai mare parte ireversibile, avertizează raportul citat de Novinite. Or, o serie de măsuri care să se concentreze asupra primelor 1000 de zile din viaţa unui copil, începând din timpul sarcinii, pot contribui la spargerea acestui cerc vicios, consideră Save the Children.

De aceea, este nevoie urgentă de un leadership global în problema malnutriţiei, care să se concretizeze în programe-cheie destinate mamelor şi copiilor pentru a le asigura sănătatea şi supravieţuirea, a conchis Brendan Cox, director pe probleme de politică al organizaţiei.

Unele din soluţiile problemei nu sunt atât de grele, a remarcat preşedinta organizaţiei, Carolyn Miles, potrivit CNN. Astfel, guvernele ar trebui să lanseze politici care să încurajeze alăptarea, şi care să fie acceptate şi de companii. Este unul din cele mai importante lucruri care pot salva vieţile copiilor, alături de asigurarea de apă potabilă, a subliniat Miles.

Carolyn Miles a atras totodată atenţia asupra unui alt aspect, şi anume că faptul că '40% dintre copiii care mor sub vârsta de 5 ani mor în prima lună de viaţă'. 'Ziua cea mai periculoasă pentru un copil este cea în care vine pe lume', a notat Miles, menţionând că Save the Children a făcut intense eforturi în ultimii 5 ani pentru a le asigura asistenţă de specialitate la naşteri mamelor din ţările cele mai sărace.

Şi SUA, care se situează pe locul 25 în clasament, mai au multe de făcut. 'Preţuim maternitatea şi calitatea de a fi părinte în general, dar oferim foarte puţin ajutor', a comentat pentru CNN Robin Simon, profesor de sociologie la Wake Forest University.

Nu este niciun secret că a creşte un copil este obositor şi realmente foarte scump, iar alte ţări le oferă mai mult ajutor proaspetelor mame decât guvernul SUA, a notat Simon.

SUA pot face îmbunătăţiri în acest sens şi în privinţa concediului de maternitate: potrivit legislaţiei în vigoare de 20 de ani, proaspetele mame din Statele Unite primesc 12 săptămâni de concediu neplătit după naştere, în timp ce de exemplu în Canada - care se clasează pe locul 19 - concediul de maternitate este de 52 de săptămâni, din care 50 sunt plătite.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru femeile însărcinate şi copiii defavorizaţi din mediul rural Campania de strângere de fonduri ''Mame bune, copii sănătoşi'' a fost lansată joi, de World Vision România, cu scopul de a susţine şi extinde programul de îmbunătăţire a stării de sănătate şi nutriţie a femeilor însărcinate şi a copiilor defavorizaţi din mediul rural
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
SUA, Elveţia şi Norvegia cheltuiesc cel mai mult pentru servicii medicale (OCDE) La nivel global sumele alocate de actorii statali pentru servicii medicale au crescut foarte mult începând cu anul 1980. În prezent, primele poziţii în ceea ce priveşte sumele destinate anual acestui sector sunt deţinute de SUA, Elveţia şi Norvegia, care alocă 16,9%, 11,1%, respectiv 8,9% din PIB pentru...
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Bacău: Diferenţe sensible între alimentaţia copiilor din mediul rural şi cel urban din judeţ Copiii din localităţile rurale băcăuane sunt subnutriţi, în timp ce minorii din oraşe sunt supraponderali, relevă un studiu realizat de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
RETROSPECTIVÃ - 2016, un an bogat în proteste sindicale; nemulţumiri în Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie şi la Poştă Anul 2016 a fost unul bogat în proteste ale sindicatelor, care au ieşit în stradă nemulţumite în primul rând de salarii şi de condiţiile de lucru. Pichetările, mitingurile, marşurile şi grevele generale au vizat domenii precum Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie dar şi sistemul penitenciar, Poliţia...