Cele mai citite
 


Bătrâneţea are şi avantaje pentru memoria afectivă
joi, 19 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Bătrâneţea are şi avantaje pentru memoria afectivă, pentru că pe măsură ce înaintăm în vârstă creierul selectează şi reţine amintirile plăcute, ştergându-le pe cele neplăcute, conform unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate de cotidianul american Boston Globe.

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke şi de la Universitatea din Alberta au realizat acest studiu pornind de la observarea a două grupuri de voluntari, un grup cu vârsta între 20 şi 30 de ani, iar celălalt între 70 şi 80 de ani. Aceşti voluntari au fost rugaţi să privească nişte fotografii cu un conţinut fie neutru, fie puternic negativ, prezentând corpuri mutilate sau copii grav bolnavi. După o perioadă de timp voluntarilor li s-a solicitat să-şi amintească imaginile văzute, iar persoanele mai în vârstă a reţinut mult mai puţine imagini negative decât cele tinere. Scanarea creierelor voluntarilor a dezvăluit o serie de diferenţe în ceea ce priveşte activitatea cerebrală, între cele două grupuri.

Studiul, care prezintă o serie de modalităţi de îmbunătăţire a memoriei pentru persoanele în vârstă, este prezentat pe larg în numărul pe luna ianuarie al revistei Psychological Science. Peggy St. Jacques, expert în neurologie şi coordonatoarea acestui studiu, susţine că există o serie de cauze primare pentru care persoanele în vârstă tind să uite amintirile neplăcute din cursul vieţii.
 
"Pe măsură ce îmbătrânim, avem o perspectivă din ce în ce mai finită asupra timpului pe care-l mai avem de trăit şi astfel ne concentrăm mai mult asupra lucrurilor şi amintirilor care ne dau o stare de bine din punct de vedere emoţional," explică ea.
 
Concret, acest lucru înseamnă că de la o anumită vârstă oamenii tind să reţină mai degrabă joaca nepoţilor decât cearta dintre părinţii acestora, cu ocazia unei întruniri de familie, sau frumuseţea unui apus de soare pe fundalul mării, ignorând gunoaiele de pe plajă. "Nu tot ce este asociat cu îmbătrânirea este negativ", comentează şi Dr. Gene D. Cohen, directorul centrului de cercetări geriatrice de la Universitatea George Washington, precizând că după o anumită vârstă oamenii devin mai capabili să-şi controleze mânia şi emoţiile negative. Oamenii care suferă de anumite afecţiuni psihice, aşa cum ar fi fobiile sociale, ajung să se simtă din ce în ce mai bine pe măsură ce înaintează în vârstă, a adăugat el. (Sursa: Agerpres)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fumatul pasiv sporeşte riscul de deficit cognitiv Fumatul pasiv sporeşte riscul de a dezvolta probleme ale funcţiilor cognitive, precum memoria, potrivit unui studiu apărut vineri în British Medical Journal (BMJ), relatează AFP.
Gene din alge oferă noi speranţe pentru nevăzători Nevăzătorii şi-ar putea recupera vederea cu ajutorul unei gene sensibile la lumină descoperită în nişte alge, conform unui nou studiu, transmite The Telegraph.
Gândirea pozitivă constructivă prelungeşte viaţa (studiu) Oamenii care cred că sunt sănătoşi trăiesc mai mult, potrivit unui recent studiu efectuat pe mai mult de 6.000 de voluntari din Marea Britanie, publicat în 'Psychological Science', editată de Association for Psychological Science, informează Daily Mail.
Produsele lactate protejează inima (studiu) Un amplu studiu realizat de cercetători francezi confirmă efectul benefic al consumului de produse lactate în prevenirea diabetului de tip 2 şi a bolilor cardiovasculare, scrie site-ul passionsante.be.
Consumul de grăsimi afectează memoria în cazul bărbaţilor Consumul de 'acizi graşi trans' (dTFA) poate provoca pierderi de memorie la bărbaţii sub 45 de ani, în afară de efectele lor nocive asupra sistemului cardiovascular, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din California care şi-au publicat concluziile în revista PLoS ONE , informează...
Cercetători britanici afirmă că au reuşit să citească gândurile Cercetători britanici afirmă că au reuşit să afle la ce eveniment din trecutul personal s-au gândit oamenii, analizând activitatea creierului lor, se afirmă într-o lucrare publicată pe 11 martie în Statele Unite, citată de cotidianul francez Le Monde.