Cele mai citite
 


G.Frunda: Recomand Guvernului să nu modifice nimic şi să lase Justiţia să-şi facă treaba, în privinţa UMF
sâmbătă, 12 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii la Primăria Târgu Mureş, a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi să lasă Justiţia să îşi facă datoria.
'În baza principiului separaţiei puterilor în stat, atunci când o lege sau o Hotărâre de Guvern este atacată în justiţie, trebuie să laşi justiţia să-şi facă treaba şi să nu intervii. Eu recomand Guvernului să nu modifice nimic şi să lase justiţia să-şi facă treaba. În ceea ce priveşte modificarea legii, cred că acest Guvern are un mandat clar, de aproximativ 6 luni, până la alegerile parlamentare şi pe urmă poate să vorbească de eventuale modificări ale unor legi. În al treilea rând, cred că este nevoie de o reglementare urgentă şi corectă, legală, a problemei UMF, de respectare a legii în vigoare - Legea 1/2011 (Legea Educaţiei -n.r.) este în vigoare, nu există declanşată nicio procedură de modificare a acesteia - şi asigurarea învăţământului în limba maghiară, care a existat tot timpul şi instituţionalizarea acestuia', a declarat Gyorgy Frunda.
Senatorul UDMR a răspuns astfel afirmaţiilor ministrului Educaţiei, Ioan Mang, potrivit cărora va cere Guvernului anularea Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare în cadrul UMF Târgu Mureş şi că s-ar impune şi schimbarea paragrafului din Legea 1/2011, dacă acesta care permite Ministerului să intervină în autonomia universitară.
Frunda a spus că Legea Educaţiei nr.1/2011 a prevăzut ca principiu obligatoriu înfiinţarea universităţilor multiculturale, a învăţământului în limba maghiară în trei universităţi din România, printre care şi UMF din Târgu Mureş şi că întrucât Senatul UMF a refuzat de 2-3 ori consecutiv să introducă în Carta UMF articolul respectiv, foştii miniştri ai învăţământului au refuzat confirmarea Cartei Universităţii.
'Prin HG s-a înfiinţat facultatea în limba maghiară. Potrivit Legii Educaţiei, Guvernul nu putea face mai puţin, nici mai mult decât asta, era singura soluţie a înfiinţării facultăţii în limba maghiară. Conducerea UMF a atacat această hotărâre atât pe fond, cât şi pe excepţie, şi a cerut, pe excepţie, suspendarea aplicării HG până în momentul rezolvării pe fond a contestaţiei înaintate. Termenul de rezolvare pe fond e undeva în decembrie, iar pe excepţie s-a suspendat aplicarea HG până la rezolvarea fondului. Pe româneşte asta înseamnă ca acum, în iunie, să nu fie admitere la secţia maghiară pentru că nu se ştia care era regimul juridic al învăţământului în limba maghiară. De aceea consider că Guvernul Ponta, care a retras recursul declarat de Guvernul Ungureanu, are răspunderea politică, juridică şi de învăţământ asupra rezolvării problemei', a susţinut Frunda.
Acesta a arătat că problema trebuie rezolvată 'nu în luni, nu în săptămâni, ci în câteva zile', încât studenţii de limbă maghiară să ştie unde dau admitere.
'Este şi interesul UMF, pentru că fără studenţii de limba maghiară, universitatea ca ansamblu, cu învăţământ în limba română şi maghiară, este neviabilă, nu se poate susţine material. Este un interes comun care trebuie rezolvat. Vizita de ieri a actualului ministru - politic nu vreau să o comentez pentru că a avut declaraţii care exced cadrul academic - dar e îmbucurător că a discutat cu profesorii români şi maghiari şi se decantează o soluţie care ar fi acceptabilă pentru ambele părţi', a precizat senatorul. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sen. Frunda recomandă Guvernului să lase Justiţia să-şi facă datoria, în privinţa UMF Senatorul Uniunii Democrate Maghiare din România, Gyorgy Frunda, candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş (nord-vest de Bucureşti), a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la Facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie...
Dr. Benedek Istvan (UDMR): Cea mai mare problemă a Guvernului nu e sărăcia, ci UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Târgu Mureş, prof.univ.dr. Benedek Istvan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare problemă a noului Guvern s-a dovedit a fi facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi nu sărăcia sau dificultăţile economice.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
C.Antonescu despre UMF Târgu Mureş: Imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern care să încalce autonomia universitară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Uniunea Social Liberală...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...