Cele mai citite
 


Recentele evenimente din România constituie un motiv de preocupare /secretar de stat ungar/
sâmbătă, 12 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Zsolt Nemeth a afirmat că o serie de recente evoluţii din România constituie un motiv de preocupare, între care declaraţiile guvernului despre legea drepturilor electorale şi legea minorităţilor şi problema facultăţii de medicină de la Târgu Mureş, informează MTI.
În declaraţii făcute joi pentru MTI, Nemeth a subliniat că în ultimii ani relaţiile româno-ungare au fost caracterizate de respect reciproc şi recunoaşterea mutuală a intereselor, ceea ce a dus la numeroase proiecte de succes.

Ar fi o greşeală 'dacă această evoluţie promiţătoare a relaţiilor ungaro-române ar lua sfârşit, şi ar fi o greşeală nu doar în ce priveşte cele două ţări, ci ar afecta de asemenea stabilitatea Europei centrale, creşterea şi prosperitatea', a apreciat Zsolt Nemeth.

Acesta a menţionat însă că este vorba de un pericol care poate fi încă evitat şi că guvernul ungar are voinţa politică de a face acest lucru.

În România a fost instalat luni un nou guvern de stânga, iar una din primele sale măsuri a fost de a împiedica înfiinţarea unei secţii maghiare la Universitatea de medicină din Târgu Mureş. Reprezentanţi ai guvernului au afirmat de asemenea că sistemul de reprezentare proporţional va fi eliminat şi au precizat că legea minorităţilor din România va fi adoptată fără capitolul privind autonomia culturală, scrie MTI.

Într-un comunicat remis joi preşedintelui Parlamentului European /PE/ Martin Schulz şi liderului socialiştilor şi democraţilor /Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D/ din PE, Hannes Swoboda, europarlamentarul ungar Csaba Tabadji /socialist/ a arătat că activităţile noului guvern român 'nu par a fi prietenoase cu minorităţile, ci dimpotrivă, pun în pericol realizările în ce priveşte relaţiile etnice româno-maghiare'.

Măsurile prevăzute împotriva minorităţilor etnice nu contribuie la coexistenţa paşnică a majorităţii române şi a minorităţii maghiare şi nici la stabilitatea Europe centrale, a adăugat Csaba Tabajdi.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Secretarul de stat în MAE, Radu Podgorean, a participat la deschiderea Congresului româno-iordanian de medicină şi farmacie Secretarul de stat în MAE pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat joi, la Târgu Mureş, la deschiderea Congresului româno-iordanian de medicină şi farmacie şi la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie din...
IUBCvT Târgu Mureş a reuşit a şasea operaţie de transplant de cord din acest an Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a reuşit, marţi noaptea, al şaselea transplant de cord de la începutul acestui an, fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a făcut astfel de intervenţii în 2016.
Dr.Diana Păun: România pregăteşte cei mai mulţi absolvenţi de medicină şi are cei mai puţini medici Conferenţiar doctor Diana Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că România este într-un paradox, deoarece, deşi pregăteşte cei mai...
Mureş:MS nu poate promite majorarea salariilor cadrelor medicale, în ciuda ameninţării cu demisia în bloc a medicilor Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că există discuţii în privinţa majorării salariilor cadrelor medicale însă nu pot fi oferite garanţii în acest sens dată fiind situaţia de criză economică globală...
Dorin Florea:Târgu Mureş va rămâne un centru medical de rang secund în România prin pierderea spitalului regional Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, consideră că municipiul va rămâne un centru medical de rang secund în România după ce nu a fost selectat pentru construirea unui spitalul regional din fonduri europene, iar astfel riscă să piardă inclusiv Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD)...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...