Cele mai citite
 


Specialitatea de terapie intensivă, recunoscută european
joi, 15 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii, Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), pe de o parte, şi prof. dr. Zeev Goldik, preşedinte al Comitetului de Examene al Societăţii Europene de Anestezie (ESA), au semnat miercuri Protocolul privind adoptarea oficială a Examenului pentru Diploma Europeană în Anestezie (partea I) în România ca probă scrisă obligatorie pentru obţinerea titlului de medic specialist în anestezie şi terapie intensivă.
SRATI a fost reprezentată la semnarea protocolului de prof. dr. Şerban Marinescu, prof. dr. Dan Tulbure, conf. dr. Şerban Bubenek, conf. dr. Daniela Filipescu şi conf. dr. Elena Copaciu.
Diploma Europeană în Anestezie şi Terapie Intensivă (EDA) a fost creată în 1984 la Strasbourg la iniţiativa Societăţii Europene de Anestezie (ESA), care reuneşte societăţile profesionale de Anestezie din toate cele 27 ţări ale UE (inclusiv România prin SRATI) plus cele din Elveţia, Israel, Rusia, Croaţia, Serbia.
Protocolul prevede ca examenul pentru Diploma Europeană în Anestezie partea I (EDA partea I), probă scrisă constând din 120 întrebări cu răspunsuri multiple la alegere, va fi parte obligatorie a examenului oficial de obţinere a titlului de medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă în România (contând ca probă scrisă a acestui examen), începând cu anul 2010.
Promovarea probei scrise va califica candidatul ca promovat la proba scrisă a examenului de obţinere a titlului de medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă în România (în cazul obţinerii punctajului minim naţional stabilit de către Ministerul Sănătăţii şi Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă).
Pentru a deveni însă medic specialist ATI în România, candidaţii promovaţi la proba scrisă vor trebui să parcurgă şi celelalte trei probe (două probe clinice şi una practică) în conformitate cu prevederile actuale ale metodologiei române de examen pentru titlul de medic specialist ATI.
Promovarea probei scrise poate fi echivalentă şi ca promovat la Examenul EDA partea I (în cazul obţinerii punctajului minim european stabilit de ESA).
Chestionarul de examen va fi oferit candidaţilor în limba română, alături de versiunea în engleză, iar acest examen se va ţine în prima sâmbătă din octombrie în fiecare an, simultan cu examenul EDA partea I în toată Europa.
Ministerul Sănătăţii şi Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă vor coordona aceste examene în România printr-o Comisie Naţională de Examen.
'În felul acesta specialitatea Anestezie Terapie Intensivă devine prima specialitate medicală din România dispusă să se alinieze transparent şi deplin exigenţelor justificate ale concetăţenilor noştri, care, ca oricare alţi cetăţeni ai Europei, doresc să fie îngrijiţi de medici cu un nivel de competenţă certificat şi cât mai înalt', a declarat conf. dr. Şerban Bubenek, reprezentantul Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă.
El a spus că acest proces de aliniere la standardele europene prin procedura decisă va transparentiza suplimentar examenul de obţinere a titlului de medic specialist în anestezie - terapie intensivă din România, sporind totodată prestigiul învăţământului românesc în general, dar şi al Ministerul Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi a corpului medical românesc în special.
De asemenea, dintre medicii care vor obţine şi punctajul minim la nivel european şi în consecinţă vor deveni posesori ai Diplomei EDA partea I, instituţiile interesate ale statului român vor putea să-şi selecteze cu mai mare obiectivitate candidaţii potenţiali pentru posturi universitare, de conducere etc.
Nu în ultimul rând, rezultatele unei astfel de confruntări obiective şi globale la nivel european în testarea cunoştinţelor teoretice ale medicilor din specialitatea ATI pot servi şi ca oglindă a nivelului actual de performanţă a sistemului de pregătire medicală postuniversitară din ţara noastră.
'Desigur că, la rândul nostru, aşteptăm ca societatea românească să răspundă eforturilor noastre prin disponibilitate sporită şi respect faţă de cei care încearcă să protejeze cu dragoste şi devotament viaţa şi sănătatea semenilor', a subliniat conf. dr. Şerban Bubenek.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primele operaţii la noua clinică de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică ar putea fi efectuate peste o lună Primele operaţii la noua clinică de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu" ar putea fi efectuate peste aproximativ o lună, a declarat, vineri, directorul unităţii sanitare, Dan Enescu.
Timiş: Noi operaţii amânate din lipsă de materiale la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Mihai Ionac, şi managerul general al unităţii, prof. Marius Craina, se contrazic în ceea ce priveşte criza de materiale necesare efectuării operaţiilor de salvare de la amputaţii a membrelor sau salvarea vieţii unor pacienţi...
Prahova: Medicii de la SJU vor face doar operaţiile urgente; secţia ATI, ocupată cu bolnavii cu gripă Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti vor efectua, în perioada următoare, doar operaţii pentru cazurile care reprezintă urgenţe, în condiţiile în care în Secţia de Terapie Intensivă (ATI) sunt internaţi mulţi bolnavi cu gripă care au nevoie de suport ventilator, iar internările pentru...
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică Conferinţă despre chirurgia laparoscopică şi tehnicile videoendoscopice organizată pentru asistenţii medicali la Bucureşti, pe 23 septembrie
Mureş: Copii cu probleme cardiace, refuzaţi de IBCvT din cauza lipsei de personal Singura clinică din România în care pot fi operaţi nou-născuţii cu malformaţii congenitale a fost nevoită să refuze trei urgenţe din cauza lipsei de personal, a afirmat, marţi, conf. univ. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare...
O echipă de medici italieni începe luni operaţii de chirurgie cardiacă la Spitalul Marie Curie O echipă de specialişti italieni de la clinica San Donato din Milano va începe luni primele operaţii de chirurgie cardiacă pediatrică la Spitalul de copii Marie Curie, informează un comunicat remis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.