Cele mai citite
 


Dr. Bilic: Nu pâinea în sine îngraşă, ci cantitatea în care o consumăm
duminică, 13 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pâinea este simbolul supravieţuirii şi, de la Isus încoace, trecând prin perioade de foamete sau de îmbelşugare, omenirea a aflat că pâinea şi apa înseamnă viaţă, a arătat vineri medicul nutriţionist Mihaela Bilic, cu prilejul Sărbătorii Pâinii la un hipermarket din Capitală.
La români, pâinea şi sarea sunt simboluri ale ospitalităţii şi, până nu demult, statutul nostru de grânar al Europei întărea afirmaţia că pâinea înseamnă bogăţie, a spus medicul.
"Indiferent de statutul social sau financiar, de pregătirea profesională, vârstă, preferinţe alimentare sau religie, pâinea are locul său pe masa fiecăruia: există pâine rustică, rotundă şi rumenă, coaptă pe vatră, dreptunghiulară, ca un cozonac, asezonată cu toate seminţele şi mirodeniile pământului, chifle, cornuri, baghete, franzele, ciabatte, lipii. În sudul Italiei - sărac - al sfârşitului de secol XIX, regele Umberto şi regina Margherita au fost serviţi cu pizza de Raffaele Esposito, care a avut inspiraţia să pună sos de roşii, brânză şi busuioc pe un blat de pâine. Aşa a luat naştere un deliciu culinar care a cucerit planeta. Şi John Montagu, al IV-lea conte de Sandwich, a folosit pâinea când a avut nevoie de o gustare practică, uşor de luat în timpul jocului de cărţi", a detaliat dr. Bilic.
Ea a accentuat că nu putem şi nu trebuie să concepem viaţa de zi cu zi fără o bucată de pâine, pentru că organismul nostru funcţionează pe bază de glucoză iar pâinea este cea mai banală şi mai accesibilă sursă de glucide.
"Şi creierul şi muşchii consumă exclusiv glucoză, prin urmare, în alimentaţia noastră zilnică trebuie să existe produse care conţin glucide (carbohidraţi): pâine, cereale, mălai, paste făinoase, orez, cartofi, fasole, mazăre. Amidonul din aceste alimente este format din lanţuri lungi de glucoză care se absorb lent în sânge şi furnizează organismului 'combustibilul' de care are nevoie timp de două-trei ore după masă", a arătat medicul nutriţionist.
Ea a susţinut că pâinea nu numai că 'ţine de foame', dar o cantitate mică de pâine prezentă la fiecare masă ajută la slăbit, pentru că 'lipidele ard în focul glucidelor' - este un slogan celebru al nutriţiei, care confirmă rolul esenţial al glucidelor în alimentaţia noastră chiar şi atunci când e vorba de diete.
Pâinea este 'garnitura' banală pentru proteine şi lipide, adică pentru carne, brânză, ouă, unt, a adăugat aceasta. "Orice mâncare este mai gustoasă cu pâine şi acest lucru are o justificare ştiinţifică solidă. Nu există în natură un aliment complet, de aceea trebuie să asociem produsele între ele pentru a obţine o masă echilibrată. Carnea, peştele, brânza, ouăle, untul nu conţin glucide, prin urmare se combină armonios cu pâine, orez, paste, mămăligă sau cartofi", a spus medicul.
De asemenea, pâinea conţine glucide complexe (amidon), proteine, vitamine din grupul B şi minerale (fier, magneziu, calciu) şi fibre, contribuie la echilibrul alimentar, favorizează buna funcţionare a sistemului digestiv, ameliorează metabolismul glucidelor şi lipidelor, oferă protecţie împotriva cancerului, a evidenţiat Mihaela Bilic.
Ea a subliniat că nu pâinea în sine îngraşă, ci cantitatea în care o consumăm. Cu un aport mediu de 230 cal/ 100 gr., nu putem spune că pâinea e vinovată de kilogramele în plus atât timp cât mezelurile conţin în medie 350 cal/ 100 gr., iar caşcavalul 380 cal/ 100gr.
"O banală felie de pâine are 80 de calorii, ceea ce, raportat la o raţie calorică obişnuită de 2.000 cal/zi, nu reprezintă un pericol. Glucidele sunt esenţiale supravieţuirii şi funcţionării optime a organismului uman, aşa că, indiferent de vârstă, greutate sau regimul alimentar, oferiţi-vă zilnic bucuria de a mânca o bucată de pâine. Fie că este albă, neagră, cu seminţe, cu tărâţe, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeţi-o în funcţie de preferinţele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos şi mai sănătos", a apreciat dr. Bilic.
Codruţa Borza, director cora Sun Plaza Bucureşti şi responsabil brutărie la cora România, a declarat: 'Am organizat Sărbătoarea Pâinii la cora pentru că avem într-adevăr un motiv să fim mândri. Vrem ca pâinea noastră să nu fie o simplă pâine de hipermarket, ci un produs de foarte bună calitate care poate rivaliza cu orice mare brutărie. Avem o pâine excelentă pentru că respectăm toţi paşii producerii sale, de la alegerea făinii, la frământat, dospit, tăiat şi copt".
În timpul Sărbătorii Pâinii, magazinele cora îşi deschid porţile brutăriilor pentru a le arăta copiilor de la şcolile din proximitate cum se face pâinea. Au loc, de asemenea, ateliere pentru copii şi concursul cu premii 'Se caută brutărel', destinat clienţilor magazinului, mari şi mici. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
"Alimente interzise pe timp de vara" Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos sau numai pentru a ne mentine un tonus adecvat?