Cele mai citite
 


Peste 4.500 de clujeni au efectuat teste gratuite de sănătate în campania condusă de dr. Nicolae Hâncu
luni, 14 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 4.500 de clujeni au efectuat timp de trei zile, între 9 şi 11 mai, teste gratuite pentru determinarea glicemiei, tensiunii arteriale şi a greutăţii în campania de verificare a stării de sănătate a populaţiei organizată de USL cu sprijinul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Rezultatele campaniei au fost prezentate, duminică, într-o conferinţă de presă, de senatorul PNL Marius Nicoară, candidat la funcţia de primar al oraşului, şi de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.
"Au răspuns invitaţiei de a veni să efectueze aceste teste, în cele şase corturi instalate în centrul oraşului şi în cartiere, un număr de 4.591 de clujeni. În prima zi s-au realizat 1.499 de teste, în următoarea 1.660, iar în ultima zi 1.432. Ca urmare a succesului înregistrat în campanie, am decis să o continuăm pe parcursul lunii mai. Personalul medical voluntar va continua acţiunea în fiecare marţi, miercuri şi joi, în aceleaşi corturi", a spus senatorul Marius Nicoară.
El le-a mulţumit voluntarilor, medicilor rezidenţi, precum şi organizaţiilor de femei ale PNL care au coordonat această acţiune şi a anunţat că în mediul rural campania va începe la mijlocul săptămânii viitoare.
Rezultatele evaluărilor au fost anunţate de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, reputatul specialist precizând că peste jumătate din populaţia Clujului are probleme cu controlul greutăţii, fiind fie supraponderală, fie obeză.
"Un număr important de clujeni au hipertensiune arterială, iar foarte mulţi au fost depistaţi cu valori crescute ale glicemiei. Nu dau azi cifre pentru că ar însemna să atestăm un anume procent de hipertensivi, sau un număr clar de persoane cu diabet. Valorile crescute depistate de noi în această campanie trebuie să fie confirmate de medicii spre care au fost trimise persoanele respective. Apreciem că până în august-septembrie vom investiga peste 10.000 de cetăţeni, vom cuantifica rezultate şi vom avea datele exacte. Important este că la teste au venit mult mai multe persoane decât ne-am aşteptat, iar cele găsite cu valori crescute au fost îndrumate spre medicii de familie, specialişti în diabet, cardiologi şi nutriţionişti", a spus prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.
Specialistul a arătat, totodată, că a fost atins principalul obiectiv al campaniei, şi anume cel de alertare a populaţiei asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea, glicemia crescută şi hipertensiunea arterială ca urmare a alimentaţiei nesănătoase.
"Faptul că în loc de 3.600 de persoane au fost investigate 4.600, iar campania va continua, ne va ajuta să facem o cuantificare globală. În momentul de faţă avem o estimare, nu o cuantificare", a spus universitarul clujean, adăugând că şi chestionarele completate de clujeni au relevat că 50% dintre subiecţi fac abuz de grăsimi sub diferite forme şi de sare în alimentaţie.
Potrivit profesorului Nicolae Hâncu, populaţia din Cluj-Napoca este foarte educată comparativ cu restul ţării. "Sunt încântat de acest lucru", a punctat specialistul în boli de nutriţie, menţionând, în context, că oamenii au venit să efectueze aceste teste şi pentru că au fost gratuite şi pentru că toate cele şase corturi au fost amplasate în zone de circulaţie intensă.
"Dacă făceam campania la Clinica Regina Maria veneau doar câteva sute, dar aşa am ieşit noi în întâmpinarea localnicilor şi a fost mult mai prietenos în cort", a apreciat profesorul universitar.
Prezent la conferinţa de presă, fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", prof. univ. dr. Marius Bojiţă, a afirmat că întotdeauna o acţiune de prevenire a îmbolnăvirii oamenilor este importantă
"Într-un sistem de sănătate care funcţionează normal, prevenţia este una din etapele obligatorii şi duce la economii în bugetul de stat, pentru că una este să previi, alta să tratezi o boală devenită cronică. Dacă aceşti cetăţeni nu erau depistaţi la timp, boala evolua, iar costurile de sănătate se dublau. Este normal ca într-o ţară în care sistemul de sănătate este subfinanţat, să nu ne batem joc de puţinii bani pe care îi avem", a subliniat profesorul Marius Bojiţă. AGERPRES/(Carmen Farcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obezitatea, un pericol Bucureşti, Agerpres/ - În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză.
Cluj: Campanie de testare gratuită a glicemiei şi depistare a diabetului zaharat O campanie de testare a glicemiei şi depistare a diabetului zaharat se va derula la Cluj-Napoca, între 9 şi 11 mai, acţiunea fiind organizată de filiala Cluj a Uniunii Social Liberale (USL), cu sprijinul Clinicii medicale "Regina Maria" şi a profesorului universitar dr. Nicolae Hâncu.
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.