Cele mai citite
 


Prof. univ. dr. Marius Bojiţă: Ar fi bine să reducem zahărul din alimentaţie
luni, 14 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Profesorul universitar dr. Marius Bojiţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca spune că ar fi bine să renunţăm la folosirea zahărului şi a produselor pe bază de zahăr din alimentaţie, pentru că acestea produc un dezechilibru metabolic în organism, afectează secreţia de insulină şi conduc spre diabet, boală ce se asociază cu afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge, accidente vasculare şi insuficienţă renală.
Prezent, duminică, la conferinţa de presă în care senatorul PNL Marius Nicoară şi prof. univ. dr. Nicolae Hâncu au prezentat bilanţul primei etape a unei campanii de testare a stării de sănătate a clujenilor, profesorul Marius Bojiţă a arătat că este recomandabil ca şi zahărul invertit să fie ocolit din alimentaţie, ca şi zahărul alb.
"Zahărul invertit este ca şi politicienii care trec de la un partid la altul, adică schimbă o culoare cu alta", a spus, cu umor, universitarul clujean.
El a explicat că zahărul este format dintr-o moleculă de glucoză şi una de fructoză şi este "optic activ".
"Dacă un fascicol de lumină polarizată trece prin molecula de zahăr, ea se deplasează spre dreapta sau spre stânga. Prin hidroliză, adică prin inversie, molecula de zaharoză se rupe în cele două componente, glucoza şi fructoza. Soluţia nu mai conţine cele două elemente legate între ele şi, în plus, îşi schimbă sensul de rotire a planului luminii polarizate, adică pierde o anumită proprietate. Procesul se numeşte inversia zahărului, iar zahărul - invertit", a spus profesorul universitar.
Referindu-se la criticile pe care apicultorii cu miere ecologică o aduc zahărului invertit şi la avertismentul acestora că acest produs este dăunător şi albinelor, şi omului, prof. univ. dr. Marius Bojiţă a arătat că inversia nu se face numai punând apă peste zahăr, şi cu siguranţă în acest sirop se pun şi alte substanţe, probabil acizi, pentru ruperea moleculei de zaharoză, iar aceşti acizi pot provoca decimarea familiilor de albine.
"Este nevoie de o analiză de laborator pentru a se vedea concret ce conţine în plus acest sirop invertit, dăunător pentru albine", a concluzionat profesorul universitar. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Ingrijirea copiilor care sufera de diabet zaharat de tip II Pana nu demult, Romania se lauda a fi printre statele europene cu cel mai mic numar de copii care sufera de diabet zaharat, insa aceasta boala a devenit in ultimii ani o problema din ce in ce mai des intalnita si la noi in tara.
Este necesara restrictionarea consumului de zahar? In septembrie 2011, Natiunile Unite au declarat ca pentru prima data in istoria umanitatii, afectiuni cronice necontagioase precum boli cardiace, cancer sau diabet constituie o mai mare povara pentru sanatate decat bolile infectioase, fiind responsabile anual pentru 35 de milioane de morti. ...
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...
Indicele glicemic Indicele glicemic este un sistem numeric de masurare a rapiditatii cu care carbohidratii determina o crestere a nivelului zaharului din sange. Acest indice variaza intre 0 si 100, numarul asociat alimentelor indicand daca acesta ridica glicemia mai incet sau mai repede.
Şi sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet (studiu) Şi sarea - nu numai zahărul - joacă un rol în diabet, potrivit unor cercetători francezi care au ajuns la această concluzie ocupându-se de chirurgia obezităţii, relatează AFP.