Cele mai citite
 


Dermatita alergică de contact
joi, 15 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Dermatologie, Alergologie si Imunologie
 

Dermatita de contact este o afecţiune cutanată inflamatorie apărută după contactul pielii cu anumite substanţe chimice, numite alergene

 

Majoritatea acestor reacţii cu sunt iritative, iar numai aproximativ 20% sunt de natură alergic ă.
Dermatita de contact se instalează la mai multe zile, săptămâni sau luni de contact cu substanţa respectivă. Pielea devine mai roşie (eritematoasă), frecvent apar vezicule, iar pruritul este constant. În urma gratajului (scărpinatului) veziculele se sparg. Dacă expunerea persistă, leziunile cutanate se cronicizează, pielea devine mai groasă (lichenificată).

Reacţia este mai pronunţată la locul de contact, dar poate să erupă şi în alte regiuni cutanate . Unele zone cutanate sunt afectate mai frecvent, ca de exemplu pleoapele, organele genitale, gâtul, mâinile pe porţ iunea interdigitală şi dorsală a degetelor. Această predilecţie este explicabilă prin faptul că în aceste zone pielea este mai subţire. Din aceleaşi motive, pălmile, tălpile şi scalpul sunt rar afectate.
La unii pacienţi
dermatita de contact se manifestă numai în zonele expuse de soare , fiind numită dermatit ă de fotocontact.

Care sunt persoanele afectate de dermatita de contact?

Dermatita alergic ă de contact poate să apar ă la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoane de vârstă medie. Pacienţii cu dermatit ă atopic ă sunt predispuşi la dermatit ă de contact din cauza scă derii capacităţii proctoare a pielii.
Nu este mai frecventă la pacienţii care suferă de alte alergii , ca de exemplu alergie la polen , acarieni, alimente sau medicamente. Este cea mai mai răspândită boală profesională.

Care sunt substanţele care cauzează dermatit ă alergic ă de contact?

Aproximativ 3.000 de substanţe chimice pot cauza dermatit ă alergic ă de contact. Acestea sunt conţinute în special în cosmetice, detergenţi, solvenţi, uleiuri, bijuterii, medicamente, îmbrăcăminte, materiale de construcţii. Datorită utilizării îndelungate a mănuş ilor de cauciuc, personalul medical este frecvent sensibilizat la latex. Substanţele care provoacă cel mai frecvent dermatit ă de contact sunt: nichel, tiomersal, parfumuri, cobalt, formaldehidă, balsam de Peru, colofoniu, isotiazolonă, crom şi tiuramix.

Sursa: www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DERMATITA DE CONTACT ALERGICA Este un tip de reactie alergica intarziata (se instaleaza la mai multe zile, saptamani sau luni de contact cu substanta respectiva) ce rezulta din contactul pielii cu un alergen specific la care pacientul a dezvoltat sensibilizare anterioara.
Academia Europeană de Dermatovenerologie a lansat campania de prevenire a dermatozelor profesionale Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Dermatozele profesionale sunt afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute, în totalitate sau parţial, de exercitarea unor profesii, a declarat, vineri, prof. dr. George Sorin Ţiplică, şeful Secţiei II Dermatologie de la Spitalul Colentina, cu prilejul lansării...
Dermatozele profesionale principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă Dermatozele profesionale, afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute în totalitate sau parţial de exercitarea unor profesii, sunt principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă, consecinţele fiind socio-economice, dar şi psiho-sociale.
Dermatite frecvente la nou născuți și sugari – II Abordarea actuală a dermatitelor din primul an de viaţă este una complexă, ce vizează alături de o terapie activă, o îngrijire corespunzătoare a tegumentului nou-născutului şi sugarului, ţinând cont de particularităţile fiziologice ale acestuia la această vârstă.
Dermatita atopică, prezentă la peste 20% dintre copiii din Europa; SRD va demara o campanie de informare Bucureşti, 15 apr/Agerpres/- Dermatita atopică prezintă la nivel mondial o incidenţă în continuă creştere, cu o frecvenţă crescută în ţările dezvoltate economic, potrivit statisticilor, a
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita atopică Dermatita atopică (eczema constituţională), afecţiune cutanată cu incidenţă în creştere, ce evoluează cronic (ani), în pusee, cu perioade de remisiune completă sau parţială, având o etiopatogenie complexă, în care rolul principal îl are interacţiunea factorului genetic (pattern poligenic ) cu factorii...