Cele mai citite
 


Războiul legumelor olandeze: Medicul sanitar şef al Rusiei aduce acuzaţii grave la adresa Olandei
marţi, 15 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Serviciului federal de control sanitar al Rusiei (Rospotrebnadzor), Ghennadi Onişcenko, a declarat că produsele agricole din Olanda ar putea fi periculoase, inclusiv din cauză că în această ţară se desfăşoară studii privind mutaţiile tulpinei gripei aviare (H5N1), activităţi interzise printr-o convenţie internaţională din anii 70 ai secolului trecut, relatează luni RIA Novosti şi Interfax.
'Ne rezervăm dreptul să fim prudenţi faţă de toate livrările de produsele agricole din această ţară. Nu se ştie ce ne pot trimite' /olandezii.not.red/, citează Interfax declaraţia medicului sanitar şef al Rusiei.

De altfel, Onişcenko a subliniat că Rusia este preocupată de faptul că Uniunea Europeană nu a depistat cauza răspândirii tulpinei înalt patogene Escherichia coli (E. coli), motiv pentru care a instituit restricţii la importul de legume din UE în vara 2011.

La forumul internaţional din 6-9 mai de la Amsterdam, Institutul Koch din Germania a prezentat un raport cu privire la epidemia de E.coli de anul trecut, dar nu a dat un răspuns clar cu privire la cauzele care au dus la izbucnirea focarelor infecţioase anul trecut. 'Europa şi-a demonstrat incapacitatea de a descifra apariţia acestor focare de infecţie. De unde a venit bacteria şi unde a dispărut - nu este clar nici până acum', a opinat şeful Rospotrebnadzor, adăugând că autorii raportului au respins o versiune anterioară, potrivit căreia epidemia de E.coli ar fi fost provocată de produse agricole provenind din Egipt.

'Acest lucru confirmă eşecul întregului sistem european de monitorizare epidemiologică şi anchetă epidemiologică. Rămâne convingerea îngrijorătoare că în cazul repetării unor astfel de fenomene ţările europene vor fi la fel de nepregătite ca la începutul verii trecute. Se impun măsuri de urgenţă pentru crearea unor mecanisme naţionale şi internaţionale de anchetă epidemiologică', a afirmat el, indicând că propunerile făcute anterior de Rusia în acest sens rămân în vigoare.

Olanda, unul din cei mai importanţi furnizori de legume din UE în Rusia, desfăşoară activităţi de cercetare de natură ilegală, susţine şeful Rospotrebnadzor. 'Olanda este implicată în activităţi interzise prin convenţii internaţionale. Ea modifică, de exemplu, caracteristicile virusului gripei aviare în sensul amplificării agresivităţii impactului acestuia faţă de tulpina originară. Noi, înţelegând acest proces, considerăm că trebuie mai întâi să ne lămurim pentru ce se fac toate acestea şi cât de mult ameninţă aceasta securitatea naţională a Rusiei', a menţionat responsabilul rus.

'Cercetările s-au axat pe modificările genetice ale acestei tulpine şi au avut drept scop creşterea toxicităţii sale. Aceste studii nu fac decât să încalce o convenţie internaţională din 1971', a afirmat medicul sanitar şef al Rusiei, subliniind că, la cererea Moscovei de a trimite un expert la prezentarea respectivului raport, Olanda a răspuns prin refuz, participând doar părţile direct implicate în cercetări, inclusiv SUA şi Vietnam, potrivit Interfax. AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UE, prinsă între Spania şi Germania în 'războiul castravetelui' Uniunea Europeană /UE/ a răspuns la nemulţumirea crescândă generată de felul în care a gestionat focarul de infecţie cu bacteria E. coli propunând compensaţii în valoare de 150 de milioane de euro pentru miile de fermieri forţaţi să-şi distrugă culturile într-o încercare disperată de a opri epidemia...
Dolj: Anchetă epidemiologică la SJU Craiova după ce au fost rapotate şase cazuri de de infecţie cu Clostridium difficile Direcţia de Sănătate Publică Dolj a demarat o anchetă epidemiologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova după ce au fost raportate existenţa în luna septembrie a şase cazuri de infecţie cu Clostridium difficile, considerat drept principalul agent etiologic al sindromului diareic după terapie cu ...
Rusia va relua importurile de legume din UE după identificarea sursei de infecţie Rusia va permite accesul pe piaţa ei a legumelor proaspete din ţările europene doar după ce UE va furniza Moscovei informaţii despre sursa infecţiei, mecanismul de transmitere a acesteia şi localizarea geografică, a declarat joi seara medicul-sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, citat de RIA Novosti...
(Corespondenţă) Rusia: Interdicţia importului de legume din UE, o măsură firească Moscova, 2 iun - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Interdicţia temporară a importului de legume din Uniunea Europeană în Rusia reprezintă o măsură firească, în contextul epidemiei provocate de bacteria E.coli 0104, soldată cu victime, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul...
Rusia interzice importurile de legume din toate ţările UE /oficial/ Rusia a interzis joi importurile de legume proaspete provenite din toate ţările Uniunii Europene, din cauza epidemiei provocate de bacteria E.coli 0104, soldată cu victime, a anunţat agenţia pentru protecţia consumatorilor, informează AFP.