Cele mai citite
 


Restituirea contribuţiei de asigurări de sănătate pentru pensii ar putea fi realizată până la 31 decembrie 2013
marţi, 15 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sumele reţinute în intervalul 1 ianuarie 2011 - 30 aprilie 2012,
reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei ar urma să fie restituite în tranşe, până la data de 31 decembrie 2013.
Potrivit unui Proiect de ordonanţă de urgenţă privind modalitatea de restituire a contribuţiei de 5,5% la asigurările de sănătate, publicat luni pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), pentru sumele reţinute în perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizează în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012 iar pentru cele reţinute în perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizează până la data de 31 decembrie 2013.
Restituirea sumelor prevăzute la art. 1 se face din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.
De asemenea, plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor restituite se realizează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni.
În data de 13 martie 2012, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin două decizii în privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii. Curtea a constatat că 'dispoziţiile art. 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei'.
Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Potrivit estimărilor Casei Naţionale de Pensii, beneficiari ai deciziilor Curţii Constituţionale sunt 2,1 milioane de persoane. AGERPRES/(AS-Magdalena Tănăsescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Guvern: Noul plafon de scutire de contribuţie la asigurări de sănătate este de 872 de lei Guvernul a stabilit, în şedinţa de joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, că noul plafon de scutire de contribuţie la asigurări de sănătate este de 872 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie.
OUG privind reglementarea unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate, modificată de Guvern Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care oferă posibilitatea de repartizare a personalului pentru CNAS şi casele de asigurări de sănătate pentru a constitui structuri de monitorizare, control şi antifraudă în sistemul de asocieri sociale de sănătate.
Proiect Legea Sănătăţii: Casele de asigurări de sănătate devin societăţi mutuale de asigurări de sănătate Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăţi mutuale de asigurări de sănătate, potrivit noului proiect de lege a sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii intenţionează scutirea cetăţenilor de la plata cardului naţional de asigurări sociale de sănătate Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează susţinerea de la bugetul de stat a cheltuielilor necesare pentru producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi scutirea cetăţenilor de la plata acestui document.
11 spitale vor trece din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Transporturilor (proiect) Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind trecerea a 11 spitale din subordinea ministerului Sănătăţii în subordinea sa.
Cameră: Comisiile au amendat OUG 20/2016 majorând salariile unor categorii - vot final luni (sinteză) Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în această săptămână, mai multe proiecte de lege, iar comisiile de specialitate au amendat Ordonanţa de Urgenţă 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, majorând, în medie, cu 15% salariile din sectorul sanitar şi din învăţământ.