Cele mai citite
 


Hepatita infecţioasă
luni, 15 octombrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Hepatita, Gastroenterologie, Boli infectioase
 

Hepatita este inflamaţia ficatului şi prezintă două forme : acută şi cronică. Cea mai frecventă cauză a hepatitei acute este virusul hepatitei A, iar în cazul celei cronice virusul hepatitei B şi C.

 

Hepatita acută: este o infecţie cu transmitere fecal-orală (se transmite prin alimente , apă, mâini nespălate, obiecte contaminate cu scaunul unui bolnav ce prezintă hepatită acută).

Începutul bolii este caracterizată de următoarele simptome: scăderea poftei de mâncare, dezgust faţă de fumul de ţigară la fumători , greaţă, vărsături, oboseală, febră, după care apare urina de culoare închisă, icterul (coloraţia galbenă a pielii şi a conjunctivei), sensibilitate dureroasă în partea dreaptă a abdomenului .

Tratament: Hepatita acută necesită întotdeauna internare în spital.

Are un prognostic foarte bun, se vindecă în 2-4 săptămâni.

Este foarte importantă profilaxia bolii prin igienă personală corespunzătoare (spălarea pe mâini înainte de masă şi după folosirea toaletei, spălarea fructelor şi a legumelor, consumarea doar a alimentelor de provenienţă cunoscută) sau prin vaccinare.

Hepatita cronică cu virus B: este o infecţie parenterală, se transmite prin sânge contaminat şi pe cale sexuală. Mai mult de jumătate dintre pacienţi nu au simptome de boală hepatică. La cei simptomatici apar: oboseala, greaţa, scăderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, durerile abdominale, urina închisă la culoare, febra, icterul. Boala este progresivă, evoluează treptat spre ciroză şi insuficienţă hepatică.

Profilaxia bolii prin vaccinare este foarte importantă pentru că nu există tratament antiviral specific care să asigure vindecarea totală. Totuşi, există medicamente care întârzie (sau chiar opresc) evoluţia bolii.

Complicaţii posibile: hepatite cronice, ciroză hepatică, carcinom hepatic .

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce este hepatita B? Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii gfrave- ciroza sau cancerul hepatic. VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin...
Hepatita virală la început de mileniu trei - interviu cu prof.dr. Mircea Angelescu Prof. dr. Mircea Angelescu, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, spune că în viitorul?apropiat descoperirea vaccinului contra hepatitei C va diminua spectaculos morbiditatea şi mortalitatea prin hepatita cronică şi prin ciroză. Într-un interviu acordat...
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, se marchează, în fiecare an, la 28 iulie. Scopul acestei zile este de a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică.
Hepatita virala Hepatita constă în inflamarea ficatului, cel mai adesea cauzată de o infecţie virală. În România, numărul pacienţilor care suferă de hepatitele cronice B şi C este estimat de European Centre for Disease Control (ECDC) la aproximativ 2 milioane, cu câteva mii de infecţii noi raportate anual...
Ziua Mondială a Hepatitei Marcarea Zilei Mondiale a Hepatitei la 28 iulie a fost iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, pentru a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică. Această dată a fost aleasă şi ca un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iul. 1925 - 5 apr. 2011)...
Un american s-a îmbolnăvit de hepatită acută din cauza consumului excesiv de băuturi energizante Un pacient de 50 de ani s-a îmbolnăvit de hepatită acută 'probabil din cauza consumului excesiv de băuturi energizante', potrivit unui articol publicat miercuri în revista britanică British Medical Journal (BMJ), relatează AFP.