Cele mai citite
 


Raed Arafat: Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns la maturitate
miercuri, 16 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de urgenţă din Bucureşti a ajuns deja la maturitate, a afirmat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), marţi, cu ocazia participării sale la festivitatea de aniversare a 4 ani de la operaţionalizarea SMURD Bucureşti.
Raed Arafat a spus că în Bucureşti SMURD are zilnic aproape 200 de intervenţii, iar experienţa se acumulează mult mai rapid în cadrul echipajelor respective.
"Putem să sesizăm mult mai rapid ce trebuie să facem mai departe, decât în judeţele în care echipajele au mai puţine intervenţii", a spus Arafat.
Potrivit acestuia, SMURD nu este unica componentă a sistemului de urgenţă.
"Deci vorbim de un sistem integrat care încet, încet a început să devină un sistem închegat care funcţionează exact cum trebuie", este de părere subsecretarul de stat în MS.
El a precizat că dotarea SMURD şi a Serviciului de Ambulanţă va continua.
Raed Arafat a declarat că va fi achiziţionat un avion ce poate transporta până la două persoane pe targă sau o echipă medicală.
"Deja suntem în negocierea contractului, în momentul în care semnăm contractul avionul e deja în ultimele verificări, va pleca la o revizie finală şi după aceea va veni în ţară", a spus subsecretarul de stat.
El a afirmat că MS a achiziţionat două elicoptere pentru SMURD.
"Două au fost contractate anul acesta. Unul va sosi în iulie, iar celălalt va sosi în septembrie. Cel din iulie îl va înlocui pe cel din Iaşi, iar cel din septembrie va deschide un punct de salvare aeriană al SMURD la Craiova", a menţionat Arafat.
El a precizat că şi anul acesta se achiziţionează ambulanţe.
În altă ordine de idei, întrebat referitor la controlul efectuat în unităţile de primiri urgenţe, el a spus că scopul acestuia este să se formuleze nişte recomandări.
"Am avut o întâlnire cu colegii la Târgu Mureş unde au fost directori economici şi directorii de achiziţii, medicii şefi UPU, asistenţi şefi UPU, s-a analizat cu fiecare raportul, unii au avut de comentat pe raport. O să-i lăsăm o perioadă să ne răspundă ce puncte de vedere au, după care vom ieşi cu concluziile şi, mai ales, cu recomandările", a declarat subsecretarul de stat.
El este de părere că avem un sistem de urgenţă funcţional, dar care poate să se autodistrugă dacă nu realizează că păstrarea unui nivel calitativ înalt înseamnă o implicare şi o muncă foarte complicată şi continuă.
"Nu trebuie să stăm o secundă şi să ne gândim că ne-am terminat misiunea. Misiunea noastră este să continuăm să ne dezvoltăm. Povestea e abia la început, sistemul de urgenţă ca sistem integrat e abia la început şi are nevoie de foarte multă muncă şi de foarte mult sprijin', a adăugat Arafat.
La rândul său, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Marcel Lucaciu, a amintit că în urmă cu o lună ultimul echipaj SMURD a fost dat în operativitate în judeţul Teleorman, prin acest eveniment încheindu-se de fapt un efort care a durat mai mult de 20 de ani.
"Avem obligaţia să ne uităm cum ne dezvoltăm, să vedem ce nu merge bine, ce nu este adaptat la cerinţele cetăţenilor. Cred că se aşteaptă de la noi operativitate /.../ Una dintre problemele cu care ne confruntăm sunt carburanţii şi reparaţiile maşinilor, a declarat Lucaciu.
El a precizat că s-au înregistrat probleme privind carburanţii din cauza faptului că a fost o iarnă care a solicitat foarte mult resursele IGSU.
"Am avut un moment de cumpănă din cauza faptului că am consumat carburanţi pentru operaţiuni de salvare pe timpul iernii. Dar ne-am revenit şi în prezent suntem în măsură să răspundem la orice solicitare, suntem operativi", a precizat şeful IGSU.
La festivitatea de aniversare a 4 ani de la operaţionalizarea SMURD Bucureşti au participat şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, şi prefectul Bucureştiului, Cristina Coruţ.
De la implementarea sa la nivelul Bucureştiului pe 15 mai 2008 şi până la 1 aprilie 2012, SMURD Bucureşti a intervenit în cazul a peste 200.000 de solicitări şi au fost asistate medical peste 170.000 de persoane, timpul mediu de răspuns fiind mai mic de 8 minute, se arată într-un document al ISU Bucureşti. AGERPRES/(A - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Până în 2014 va continua programul de dotare cu elicoptere a punctelor regionale, susţine dr. Raed Arafat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
RETROSPECTIVÃ/ Sălaj: Peste 2.000 de intervenţii SMURD în primul an de activitate Primul an de activitate al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Sălaj a însemnat peste 2.000 de intervenţii la nivelul celor patru subunităţi din judeţ, pentru toate urgenţele care pun viaţa unei persoane sau mai multora în pericol imediat.
În 2015, serviciile de ambulanţă judeţene şi SABIF au intervenit la 2.972.305 de solicitări Serviciile de ambulanţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 2015, un număr de 3.741.439 de apeluri şi au intervenit la 2.972.305 de solicitări pentru cazuri de urgenţă, consultaţii la domiciliu şi transferuri, potrivit bilanţului Departamentului...
Două autospeciale BMW X3 pentru intervenţia rapidă a medicului de urgenţă, la SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş Două autospeciale BMW X3, dotate cu aparatura necesară intervenţiei la urgenţe, au fost donate SMURD Bucureşti-Ilfov şi Târgu Mureş.
Raed Arafat: Peste 12.000 de misiuni de salvare în cei zece ani de activitate aero-medicală SMURD Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat că, în cei zece ani de operare aero-medicală SMURD, au fost efectuate peste 12.000 de misiuni de salvare, acesta adăugând că în 2014 urmează să fie operaţionalizat şi punctul...
Raed Arafat: Din februarie introducem raportarea zilnică şi la UPU şi la compartimentele de urgenţă Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a anunţat duminică la Târgu Mureş că începând cu luna viitoare se va introduce raportarea zilnică şi la Unităţile de Primiri Urgenţă şi la compartimentele de urgenţă, astfel încât să existe o monitorizare online în privinţa cheltuirii banului...