Cele mai citite
 


(Corespondenţă)Ucraina acceptă medici trimişi de UE pentru evaluarea stării de sănătate a Iuliei Timoşenko
miercuri, 16 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 16 mai - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Ucraina a acceptat, miercuri, ca Uniunea Europeană să trimită o echipă de medici care să evalueze starea sănătăţii şi să ajute la tratamentul medical al opozantei ucrainene Iulia Timoşenko, aflată în închisoare.
Anunţul a fost făcut miercuri, al Bruxelles, de preşedintele PE Martin Schulz, în urma unei întrevederi cu premierul ucrainean Mykola Azarov.

"După un schimb de opinii intens, onest şi constructiv, am ajuns la mai multe concluzii. Premierul Azarov a răspuns pozitiv celor două propuneri ale mele. I-am cerut guvernului ucrainean să accepte ca Parlamentul European să trimită un grup de medici în Ucraina pentru a asigura un tratament medical complet şi independent doamnei Timoşenko. Acest lucru ar urma să se realizeze cu acordul personal al doamnei Timoşenko şi în consultare cu partea ucraineană. În al doilea rând, i-am cerut premierului Azarov să accepte ca o personalitate cu reputaţie internaţională să fie trimisă în numele PE în Ucraina pentru a observa al doilea proces al doamnei Timoşenko, cu acces deplin la judecători, avocaţi şi documente. Acordul nostru de azi este un pas înainte real în construirea încrederii reciproce dintre Uniunea Europeană şi Ucraina'', a afirmat Martin Schulz.

Comisia Europeană şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de degradarea statului de drept şi cazurile de justiţie selectivă înregistrate în Ucraina în 2011, un exemplu în acest sens fiind cel al Iuliei Timoşenko. Astfel, raportul anual al CE privind progresele Ucrainei în cadrul politicii de vecinătate europeană arată că ''mai mulţi lideri ai opoziţiei, printre care fostul premier Iulia Timoşenko, au făcut obiectul justiţiei selective, caracterizată de procese judiciare lipsite de transparenţă''. ''Tratarea cu succes a problemei justiţiei selective ar deschide calea către semnarea şi ratificare Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina'', subliniază documentul CE.

Tratamentul la care este supusă Iulia Timoşenko de către autorităţile ucrainene i-a determinat pe preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso şi pe comisarii europeni să îşi anunţe deja intenţia de a boicota meciurile din cadrul turneul final al Campionatului European de Fotbal (EURO-2012), ce va avea loc în această vară în Ucraina şi Polonia. Şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a indicat faptul că nu va merge în Ucraina.

Reuniţi luni la Bruxelles, miniştrii de externe din statele membre nu au luat nicio decizie privind eventuala boicotare a meciurilor de la EURO-2012. ''Nu suntem în stadiul de a lua decizii privind participarea, dar vom urmări cu atenţie evoluţiile şi vom lua în considerare ce se întâmplă în continuare. Nu a fost o discuţie în care oamenii să nu fie de acord, ci una despre importanţa fotbalului, despre importanţa politicienilor de a fi politicieni, despre importanţa de a conlucra pentru a vedea ce se întâmplă în viitor'', a spus şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Ebola, Statul Islamic, Ucraina şi Libia - printre temele reuniunii de luni a miniştrilor de externe ai UE Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc luni în Luxemburg cu o agendă axată pe modalităţile de a consolida răspunsul european la epidemia de Ebola din Africa de Vest, pe analizarea situaţiei din Irak şi pe lupta împotriva terorismului promovat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează...
Disputa dintre preşedinte şi premier menţine România într-o stare de incertitudine postelectorală (Reuters) Preşedintele României a plecat joi la Bruxelles, iar absenţa sa determină o întârziere suplimentară în negocierile cu privire la formarea unui nou guvern, la patru zile după alegerile parlamentare, într-un context în care disputa sa cu premierul contribuie la menţinerea ţării într-o situaţie de incertitudine...
'Venind de pe Marte' - Polonia priveşte înapoi spre momentul aderării la UE În 1986 - ceea ce în istoria UE înseamnă cu multe vieţi în urmă - patru negociatori polonezi au venit la Bruxelles pentru a negocia un acord comercial pentru ţara lor, notează EUobserver în ediţia de marţi.