Cele mai citite
 


Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice cere suspendarea taxei clawback
joi, 17 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere suspendarea aplicării taxei clawback până la identificarea unei soluţii sustenabile care să evite colapsul industriei farmaceutice locale şi să asigure în continuare accesul populaţiei la medicamente cu preţuri accesibile, a declarat miercuri, la o conferinţă de presă, dr. Dragoş Damian, preşedintele APMGR.
El a atras atenţia că impunerea taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 va duce la dispariţia totală de pe piaţă a unor medicamente şi la insolvenţa companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de producţie în România.
"Ceea ce avertizam acum două luni a devenit astăzi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului I al anului 2012 este la un nivel aproape dublu faţă de valoarea taxei comunicate pentru trimestrul IV pe anul 2011, care a reprezentat între 17 şi 20% din cifra de afaceri a fiecărui producător. Impunerea acesteia va avea consecinţe economice şi sociale deosebit de grave", a subliniat Dragoş Damian.
El a adăugat că pentru majoritatea producătorilor de medicamente generice, evitarea insolvenţei nu se va putea face decât prin restrângerea producţiei de medicamente compensate. Asta va duce la dispariţia de pe piaţa locală a medicamentelor româneşti şi a medicamentelor cu preţuri accesibile. Dragoş Damian a spus că dacă va trebui plătită taxa pentru trimestrul I 2012, care are termen pe 25 mai, este posibil ca o serie de companii să-şi retragă medicamente de pe listele de compensate şi unele să intre în insolvenţă.
Damian a accentuat că, în forma sa actuală, taxa clawback este injustă şi nesustenabilă pentru că este aplicată producătorilor, dar are ca bază de impozitare preţul de raft care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii şi TVA.
"Este calculată în mod netransparent, există inadvertenţe semnificative în înştiinţările CNAS către producători de până la 30%. Crează probleme serioase de lichidităţi la nivelul companiilor dată fiind neconcordanţa între termenele de plată a taxei şi termenul de încasare a sumelor decontate de CNAS, astfel că banii pentru trimestrul I al acestui an vor fi încasaţi în trimestrul I 2013, vorbim de o decapitalizare", a explicat preşedintele APMGR.
El a menţionat că taxa se aplică tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, indiferent de specificul acestora, medicamente inovatoare sau generice.
"Sperăm ca noua administraţie să respecte principiile asumate atât atunci când se afla în opoziţie, cât şi actualul program de guvernare şi să acţioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sănătate", a declarat Damian.
Preşedintele APMGR a subliniat că membrii companiilor membre ale asociaţiei au o contribuţie anuală de 1,5% din PIB, asigură 8.000 de locuri de muncă directe şi 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind înalt calificate.
El a mai spus că o serie de investiţii au fost blocate pentru anul în curs şi colapsul financiar al producătorilor locali va duce şi la restrângerea producţiei de medicamente generice cu preţuri accesibile, cu consecinţe imediate în ceea ce priveşte creşterea şomajului şi reducerea veniturilor la bugetul de stat.
Reprezentanţii APMGR au accentuat că, dacă vor trebui să plătească taxa pe 25 mai, consecinţele se vor vedea din 1 iunie, vor dispărea medicamente de pe piaţă, vor fi companii care vor delista medicamente de pe lista de compensate. Ei mai cer un audit la CNAS pentru a se vedea de ce au apărut inadvertenţele.
APMGR cere suspendarea Ordonanţei 110 şi o întrevedere cu conducerea ministerelor de Finanţe, Sănătate şi ai CNAS, pentru a găsi o soluţie. Ei mai spus că dacă nu-şi plătesc taxa, ANAF le va bloca conturile.
"Nu suntem împotriva unei taxe, câtă vreme este sustenabilă şi predictibilă", a accentuat Dragoş Damian. AGERPRES/(A-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM şi APMGR avertizează că medicamentele ieftine ar putea să dispară de pe piaţă Medicamentele cu preţuri între 25-30 lei ar putea să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback şi a faptului că sunt nerentabile pentru producători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele APMGR Dragoş Damian, care a precizat că este vorba de medicamente care acoperă toate ariile terapeutice...
Comunicat de presă - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR: Parlamentul României trebuie să aprobe de urgenţă introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a opri dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
APMGR: Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susţine că eliminarea medicamentelor ieftine din lista de compensate ar afecta grav populaţia cu venituri reduse, majoritatea pacienţilor cronici şi ar avea un impact bugetar ''extrem'' de redus.
ARPIM: Noua taxă clawback ar putea aduce pierderi de peste 800 milioane lei pieţei farmaceutice Noua taxă clawback ar putea aduce pierderi de 842 de milioane de lei pieţei farmaceutice, ceea ce înseamnă o scădere a pieţei cu 30%, relevă un studiu de impact prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
APMGR a anunţat declanşarea unor măsuri de contestare a taxei clawback Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR), dr. Dragoş Damian, a anunţat marţi în conferinţă de presă declanşarea unor măsuri de contestare a taxei clawback.