Cele mai citite
 


Decesele materne s-au redus la jumătate în 20 de ani, conform ONU
joi, 17 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul femeilor însărcinate care îşi pierd viaţa din cauza sarcinii sau a unei naşteri a scăzut aproape la jumătate în ultimii 20 de ani datorită îmbunătăţirii mijloacelor de prevenţie şi a tratamentelor, conform unor statistici publicate miercuri de Naţiunile Unite şi preluate de France Presse.
Cu toate acestea, o femeie moare la fiecare două minute din cauza unor complicaţii legate de sarcină: hemoragie, infecţii, hipertensiune sau avort în condiţii precare.

Din 1990 până în 2010, numărul deceselor materne a scăzut de la 543.000 la 287.000 pe an, ceea ce înseamnă o scădere de 47%. Însă disparităţile regionale sunt puternice: 99% dintre cazurile de deces survin în ţări în curs de dezvoltare, în special în Africa Subsahariană.

India şi Nigeria reprezintă ţările unde au loc o treime dintre aceste decese - adică 56.000 /20%/ şi respectiv 40.000 /14%/, iar 36 din 40 de ţări cu cele mai ridicate niveluri de mortalitate în timpul sarcinii sau naşterii se află în Africa Subsahariană.

'Ştim exact ceea ce trebuie făcut pentru prevenirea acestor decese: îmbunătăţirea accesului la planningul familial, investirea în formarea de personal medical calificat şi garantarea accesului la tratament obstetric de urgenţă în cazul în care apar complicaţii', a explicat doctorul Babatunde Osotimehin, director-executiv al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie /UNFPA/. 'Ştim că aceste intervenţii salvează vieţi', a subliniat el cu ocazia lansării raportului pe acest subiect pregătit de UNFPA, OMS, UNICEF şi Banca Mondială.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul avorturilor clandestine la nivel mondial este în creştere (studiu) Numărul avorturilor clandestine tinde să crească în întreaga lume, conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Institutului Guttmacher, care subliniează efectele perverse ale 'legislaţiilor restrictive' din ţările în curs de dezvoltare, relatează AFP.
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Complicaţiile legate de sarcină, naştere şi post-partum ucid zilnic circa 800 de femei şi 7.700 de nou-născuţi Aproximativ 800 de femei şi 7.700 de nou-născuţi mor zilnic în urma unor complicaţii legate de sarcină, naştere şi post-partum, a semnalat lui Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.
Hipotiroidia si sarcina Disfunctiile tiroidiene in cursul sarcinii necesita o atentie speciala, datorita complicatiilor materno-fetale ce pot apare in absenta unui tratament adecvat. Cea mai frecventa disfunctie tiroidiana in sarcina este hipotiroidia.
Simptome ce nu trebuie ignorate in timpul sarcinii Sarcina este o stare normala, fiziologica, dar care deseori este insotita de disconfort si dureri abdominale. In cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea mamei si a fatului.
Premieră în chirurgia toracică din România, realizată la Spitalul Militar Central Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" anunţă realizarea pe 31 martie în Secţia Chirurgie Toracică, în premieră pentru sistemul medical din România, a unei intervenţii chirurgicale de rezecţie a unui segment tumoral mare folosind un nou dispozitiv medical care asigură reducerea...