Cele mai citite
 


Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor
joi, 17 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Corp sanatos
 

Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă organizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

'Prevalenţa hipertensiunii arteriale în judeţul Bihor se apropie de nivelul naţional care este în jur de 40%, ceea ce este îngrijorător', a declarat miercuri directorul DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, în preziua datei de 17 mai, declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.


Conducerea DSP Bihor a invitat, pentru aceste eveniment, câteva un specialist de la diverse paliere medicale pentru a vorbi reprezentanţilor mass-media despre "Un stil de viaţă sănătos - O tensiune arterială normală", dar şi pentru a atrage atenţia asupra simptomelor, cauzelor şi efectelor dezastruoase ale unei tensiuni arteriale mult prea mari.
Medicina de familie, cu rolul ei preventiv şi profilactic, a fost reprezentată de dr. Dorina Popa, medicina de specialitate - prin dr. Mircea Popescu, şeful Clinicii de cardiologie şi neurologul Foldes Adalbert, specialistul în urgenţe - dr. Marius Ţundrea şi departamentul de informare şi educare al DSP Bihor, prin dr. Zoia Bitea, Călin Sonea, Carmen Dinescu şi Adina Lazăr.
'Aşa cum noi aici, formăm o echipă, aşa ar trebui să ştie şi pacientul sau mai degrabă persoana, pe care o dorim să nu fie bolnavă, că există nivele de abordare a bolii hipertensive: informare, care asigură prevenirea bolii, depistarea, de preferat cât mai precoce, consultul de specialitate, tratament, de regulă de urmat toată viaţa, aşa cum există şi pericolul unor urgenţe şi în cazuri grave, afecţiuni cerebrale. Noi vrem să credem că omul de azi este destul de responsabil pentru a avea grijă de viaţa sa, prevenţia primară ducând la cât mai puţine cazuri', a spus dr. Zoia Bitea.
Medicii au avertizat că, statistic, numărul hipertensivilor este mai mare în mediul urban, unde şi factorii de risc sunt mai numeroşi: stresul, obezitatea, sedentarismul, dislipidemiile, diabetul zaharat, un rol important având şi factorii genetici.
Hipertensiunea arterială (HTA) este periculoasă prin complicaţiile sale majore, infarctul miocardic şi accidentul vascular, deoarece o lungă perioadă de timp este asimptomatică, motiv pentru care se recomandă măsurarea frecventă a tensiunii arteriale, ale cărei valori ideale sunt de 130-140/80 mmHg.
"Majoritatea pacienţilor care intră în pensie de boală au diferite grade de handicap determinate de hipertensiunea arterială", a spus medicul Foldes, care a atenţionat că hipertensiunea în rândul oamenilor activi poate duce la accidente de circulaţie, în trafic, deosebit de grave când e vorba, de exemplu, de un mecanic de locomotivă. Medicul se întreabă de ce legea nu mai prevede verificarea fiecărui mecanic înaintea intrării la serviciu şi mai ales, de ce, în prezent, este un singur mecanic de locomotivă care să asigure transportul unui mare număr de călători.


Tratamentul hipertensiunii nu se poate realiza eficient cu un singur medicament, decât în cazuri uşoare, de obicei fiind folosită o combinaţie de două-trei substanţe, pacientul trebuind verificat periodic, deoarece 'cheia succesului în tratamentul HTA este urmărirea pacientului şi adecvarea medicaţiei', potrivit dr. Mircea Popescu. El atrage atenţia că întreruperea bruscă a tratamentului este foarte gravă, cele mai alarmante complicaţii apărând după stoparea medicaţiei.


Medicul de la Urgenţe a subliniat că pentru pacientul ajuns în situaţie gravă la spital tratamentul este mult mai greu de instituit. Bolnavii se prezintă aici cu cefalee, greaţă, tulburări de vedere, palpitaţii, dureri precordiale, care sunt urgenţe minore, dar pot prezenta şi simptomele infarctului miocardic sau ale accidentului vascular cerebral, care poate fi ischemic (prin înfundarea vaselor) sau hemoragic (prin spargerea vaselor). Paraliziile sunt cele mai afectante, deoarece lasă sechele extrem de greu de vindecat sau aproape deloc.

Neurologul Foldes a ţinut să amintească însă că, dacă pacientul se prezintă sau este adus la spital în maxim trei ore de la debut, echipa de la UPU a Spitalului Judeţean poate rezolva un avc ischemic, prin metoda trombolizei, fiind practic vindecaţi în acest mod 13 pacienţi în acest an.
'Şi în cazul infarctului miocardic acut, la Spitalul judeţean din Oradea se practică o tehnică medicală de vârf, angioplastia per primam în urgenţe, specialiştii cardiologi orădeni intrând, cu eforturi, în circuitul celor câteva oraşe din România care fac asemenea intervenţii complicate care îi redau pacientului calitatea vieţii şi îl reinserează social cu sechele minime', a subliniat dr. Mircea Popescu.


Pentru a nu ajunge însă la operaţii şi complicaţii, medicii DSP prezenţi la dezbatere au transmis câteva mesaje cheie: 'Fii atent la greutatea corporală!', 'Mănâncă sănătos!', 'Fă mişcare zilnic!' şi 'Măsoară-ţi regulat tensiunea arterială!', împreună cu recomandări simple pentru a fi puse în practică. De asemenea, au editat 10.000 de fluturaşi cu informaţii care vor fi distribuiţi atât în municipiul Oradea, în unităţi economice, cât şi în judeţ, prin mediatorii sanitari.


Campania de mediatizare va cuprinde, joi, şi amplasarea unui cort în faţa Direcţiei de Sănătate, unde medici rezidenţi vor măsura tensiunea arterială, între orele 9,00 şi 12,00, tuturor orădenilor în mod gratuit.AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Campania Naţională 'Controlează-ţi Diabetul' la Craiova 1 din 2 adulţi cu diabet rămân NEDIAGNOSTICAŢI şi sunt expuşi unor complicaţii grave ce pot produce dizabilitate şi chiar moarte prematură
Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Day) se marchează anual la 29 octombrie. Iniţiată, în 2006, de Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (OMAVC), reprezintă un prilej de informare a populaţiei cu privire la riscurile de a suferi un accident vascular cerebral.
Măsoară-ţi tensiunea de Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale! Tensiunea arterială crescută reprezintă unul dintre principalii factori de morbiditate şi mortalitate la nivel global, după cum arată cel mai recent studiu privind povara afecţiunilor medicale, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 2014. Raportul mai...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Dr. Zoia Bitea (DSP Bihor): Comportamentul fiecăruia este hotărâtor pentru sănătate, nu medicamentul Medicul Zoia Bitea, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, a declarat vineri că, oricâţi bani s-ar infuza în sistemul medical, comportamentul este factorul hotărâtor pentru sănătatea fiecăruia.
Prof. dr. Maria Moţa:Depistarea precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat, esenţiale pentru prevenirea complicaţiilor Depistarea precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat sunt esenţiale pentru prevenirea complicaţiilor, a declarat, luni, la Craiova, prof. dr. Maria Moţa, membru în Consiliul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului şi şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice - Spitalul Clinic...