Cele mai citite
 


Imunoterapia o noua metoda de tratare a bolnavilor de cancer
vineri, 17 mai 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie, Alergologie si Imunologie
 

 

In ultimii 20 ani supravietuirea pe termen lung in cazul bolilor maligne hematologice si oncologice  a crescut datorita progreselor medicale inregistrate in  aceste domenii.Totusi aceste      rezultate sunt conditionate de efectele toxice adverse ale chimio si radioterapiei ( in bolile oncologice) cat si de efectul GVHD versus GVL in cazul transplantului medular. 

Uneori pacientii pot prezenta tumori chimio rezinstente sau boala reziduala metastatica ;in cazurile cancerelor determinate de mutatii  spontane sau ereditare la nivelor genelor organismului se poate instala un grad de refactaritate fata de metodele clasice de tratament.Toate aceste mecanisme pot face ca rata de reusita  a transplantului sau tratamentului citostatic  sa fie mai mica decat cea prognozata.
 
Celulele tumorale dezvolta anumite mecanisme prin care scapa de raspunsurile imune  ale organismului.
 
1. expresia scazuta a moleculelor CMH pe suprafata celulelor tumorale asa incat acestea nu sunt recunoscute de sistemul imun al organismului
2. unele celule tumorale nu isi exprima antigenele pe suprafata celulara
3productia de catre celulele tumorale a factorilor imnosupresivi TGF beta.
4. antigenele tumorale induc toleranta imunologica.
5. celulele tumorale au un defect de prezentare al antigenelor specifice pe suprafata lor
6. blocarea receptirilor celulelor T de catre complexe specifice antigen tumoral  -anticorp.
7. antigenele tumorale pot fi mascate de acidul sialic prezent in mucopolizaharidele din structura peretelui celular.
 
Ce este imunoterapia?
 
Imunoterapia este o optiune de tratament in bolile maligne prin care este controlat raspunsul imun al organismului impotriva cancerului. Din aceasta cauza imunoterapia constituie o optiune importanta de tratament  oncologic  pre sau post transplant,ca alternativa la doze crescute de chimio sau radioterapie care prezinta un potential de toxicitate ridicat ce nu poate fi suportat uneori de pacient.

Ce include imunoterapia ?
 
Imunoterapia se bazeaza pe o combinatie intre limfocite activate si citochine(in special interleukina 2 si interferon). 
Această metodă este un avantaj real în lupta cu cancerul, pentru că este uşor de utilizat, ieftină şi aplicabilă la toate tipurile de cancer.
 
Care sunt avantajele imunoterapiei fata de chimioterapie si radioterapie?
 
Aceasta procedura are urmatoarele avantaje:
-specificitate anti tumorala
-eliminarea celulelor metastatice
-memorie imnologica.
 
Pentru tratarea caror boli poate fi folosita imunoterapia ?
 
Ea poate fi folosita cu eficienta crescuta  in tumorile solide refractare la optiunile clasice de tratament. Aceasta metoda de tratament ,aplicata pre sau post transplant  a determinat  cresterea efectului GVL versus GVHD, imbunatatind gradul de supravietuire in afectiunile hematologice maligne.
 
Unde se poate realiza tratamentul cu imunoterapie ?
 
Momentan aceasta metoda nu se practica in Romania.
Imunoterapia se practica doar in Centre de Excelenta din afara tarii.
Unul dintre centrele respective este Spitalul Hadassah din Ierusalim.
 
Inițativa și inovația au fost întotdeauna emblemele Centrului Hadassah. Încă de la început, ritmul de progres al Centrului  a stabilit standardele medicinii din Israel; acest standard este excelența. O impresionantă listă de realizări – fiecare dintre acestea fiind marcante la timpul lor – sunt o mărturie vie a viziunii și misiunii Centrului Hadassah. În continuare, Organizația Medicală Hadassah își continuă drumul pentru transformarea lumii într-un loc mai bun prin vindecare, predare și cercetare.
 
Atât în spitale cât și în câteva departamente ale spitalelor, Hadssah a creat Centre de Excelență: minți luminate de oameni de știință și doctori care îmbină îngrijirea medicală cu ultimele rezultate ale laboratoarelor.Una dintre aceste cercetari se bazeaza pe imunoterapie.
 
Aceasta procedura se efectueaza cu succes de peste 10 ani la spitalul Hadassah din Ierusalim iar tratamentul  in cazul bolnavilor de cancer are rezultate exceptionale.
 
Pe langa tratamentul cu imunoterapie spitalul Hadassah mai ofera si alte tratamente ?
Pe langa tratamentul de imunoterapie spitalul Hadassah vine in ajutor oferindu-le bolnavilor de cancer  si alte tratamente:
-radioterapie cu fascicule de protoni
-brahiterapie
- radioterapie intraoperatorie
-crioablatie, radioablatie,chemoembolizare ,radioembolizare pentru tumorile inoperabile
- perfuzie izolata in cazul tumorilor de ficat,unele tumori neuroendocrine, melanom ,tumori oculare sau colangiocarcinom nerezecabile. vasele care  alimenteaza tumoarea respectiva sunt izolate de circulatia din restul organismului,se incalzeste zona izolata la 40 grade si se administreaza doza crescuta de citostatic.La sfarsitul procedurii circulatia normala este restabilita.
 
Sute de mii de oameni sunt tratați în fiecare an în peste 100 de clinici ambulatorii și în mai mult de 70 de departamente și unități specializate la Hadassah. Hadassah oferă practic toate serviciile medicale disponibile în Statele Unite și în Europa de Vest. Unele departamente sunt singurele de acest gen din zona Ierusalimului, altele sunt unice în Israel, fapt ce a dus la numirea centrului Hadassah drept Centru Național în numeroase zone de către guvern.

 

Pentru informatii suplimentare accesati www.americanmedicalcenter.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Cancerul de sân: Aceeaşi rată de supravieţuire la simpla extirpare a tumorii şi la dubla mastectomie (studiu) Femeile cu cancer la un sân care au optat pentru o dublă mastectomie (îndepărtarea chirugicală a ambilor sâni) au supravieţuit tot atât de mult cât cele care au fost supuse unei operaţii de extirpare a tumorii urmate de radioterapie, arată un studiu american publicat marţi în Journal of the American...
(Corespondenţă) În Spania, combaterea cancerului este strâns legată de cercetare, o viaţă sănătoasă şi condiţii materiale de bază Madrid, 4 feb - Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Vindecarea cancerului este strâns legată de cercetare, iar în Spania se înregistrează mereu tot mai ridicate procente de depăşire a bolii, însă este oricum vorba de o provocare complexă, pentru că există zeci de tumori diferite...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
“Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros” Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinul Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va organiza o serie de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros si metodele de prevenire ale acestuia...
Merck primeşte aprobarea din partea FDA pentru terapia inovatoare cu KEYTRUDA® (pembrolizumab) în cancerul pulmonar avansat non-microcelular Merck (NYSE: MRK), cunoscută în afara Statelor Unite şi Canadei sub numele MSD, a anunţat astăzi că Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a acordat aprobarea pentru terapia inovatoare cu KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapia anti-PD-1 a companiei, pentru tratarea pacienţilor cu cancer...