Cele mai citite
 


Ambasadorul ungar, convocat la MAE român în urma criticilor secretarului de stat Zsolt Nemeth
vineri, 18 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul român al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti în legătură cu unele declaraţii critice formulate de secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, cu privire la politica în materie de minorităţi a noului guvern român, a informat miercuri diplomaţia de la Budapesta, transmite MTI.
În absenţa ambasadorului Oszkar Fuzes, partea ungară a fost reprezentată de Adam Balazs, consilier politic în cadrul misiunii diplomatice.

Partea română şi-a exprimat dezaprobarea faţă de declaraţiile formulate de Nemeth în cursul săptămânii trecute, când oficialul ungar a apreciat că unele dintre noile legi din România, printre care legea electorală şi cea a minorităţilor, constituie "un motiv de preocupare".

Diplomaţia română a criticat, de asemenea, eforturile Ungariei de a organiza reînhumarea osemintelor scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în oraşul natal al acestuia, Odorheiu Secuiesc.

Adam Balazs a precizat părţii române că guvernul de la Budapesta consideră reînhumarea o dovadă de respect faţă de cel decedat, precum şi un eveniment cultural. Guvernul ungar este deschis cooperării cu noul executiv român şi aşteaptă cu nerăbdare o astfel de colaborare, a adăugat diplomatul.

Secretarul de stat ungar Zsolt Nemeth a afirmat joi, 10 mai, că o serie de evoluţii recente din România, între care declaraţiile guvernului despre legea electorală şi legea minorităţilor, ca şi problema Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, constituie un motiv de preocupare pentru Budapesta.

În declaraţii făcute pentru MTI, Nemeth a subliniat că, în ultimii ani, relaţiile româno-ungare au fost caracterizate de respect reciproc şi de recunoaşterea mutuală a intereselor, ceea ce a dus la numeroase proiecte de succes.

Ar fi o greşeală "dacă această evoluţie promiţătoare a relaţiilor ungaro-române ar lua sfârşit, şi ar fi o greşeală nu doar în ce priveşte cele două ţări, ci ea ar afecta, de asemenea, stabilitatea Europei Centrale, creşterea şi prosperitatea", a apreciat Zsolt Nemeth.

Acesta a menţionat însă că este vorba despre un pericol care poate fi încă evitat şi că guvernul ungar are voinţa politică de a face acest lucru.

Potrivit MTI, una dintre primele sale măsuri ale noului guvern român a fost de a împiedica înfiinţarea unei secţii maghiare la UMF din Târgu Mureş. Reprezentanţi ai guvernului au afirmat, de asemenea, că sistemul de reprezentare proporţional va fi eliminat, trecându-se la votul uninominal pur, şi au precizat că legea minorităţilor din România va fi adoptată fără capitolul privind autonomia culturală, mai scrie MTI.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
UMF Târgu Mureş, prima dintre cele 48 de universităţi publice din România în privinţa integrităţii universitare Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost clasificată de Societatea Academică din România ca fiind prima dintre cele 48 de universităţi publice din România, în privinţa integrităţii universitare, a arătat rectorul Leonard Azamfirei, într-un raport postat pe site-ul instituţiei.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
C.Antonescu despre UMF Târgu Mureş: Imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern care să încalce autonomia universitară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Uniunea Social Liberală...
În premieră în România, rectorul unei universităţi va fi desemnat prin concurs public În premieră în România, începând de luni până vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş se desfăşoară concursul public pentru desemnarea rectorului.
Secretarul de stat în MAE, Radu Podgorean, a participat la deschiderea Congresului româno-iordanian de medicină şi farmacie Secretarul de stat în MAE pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, a participat joi, la Târgu Mureş, la deschiderea Congresului româno-iordanian de medicină şi farmacie şi la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie din...