Cele mai citite
 


Stolnici: Consumatorul de droguri trebuie considerat un om bolnav
vineri, 16 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lupta împotriva consumului de droguri, inclusiv tutunul, şi tratarea consumatorului sau dependentului de droguri ca pe un bolnav au fost principalele teme de discuţie ale participanţilor la Conferinţa Naţională a Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), manifestare organizată, joi, la Palatul Patriarhiei Române.
'Eu cred că orice om care are simţul responsabilităţii nu poate să permită acest consum. Ar trebui să fim sprijiniţi, pe de o parte de autorităţile de stat, iar pe de altă parte de presă. Suntem susţinuţi de Asociaţia Naţională a Căminelor Culturale, de colegii mei din Academia Română, de alte organizaţii non-guvernamentale. Noi putem face o presiune asupra organelor ca voi, elevii şi studenţii, să puteţi fi protejaţi', a spus academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedintele CIADO, în cuvântul de deschidere a conferinţei.
De asemenea, el a spus că una dintre probleme este statutul consumatorului dependent de droguri, care a fost calificat, întotdeauna, în mod abuziv, un infractor - una din erorile psihologice şi antropologice.
'Consumatorul de droguri, devenit dependent, este, în fond, o victimă, este bolnav de o boală cronică distrugătoare, care poate fi letală. De aceea, el nu trebuie culpabilizat, ci protejat şi tratat în instituţiile necesare', a subliniat Stolnici.
A doua chestiune pe care a evidenţiat-o vorbitorul a fost cea referitoare la informaţiile vehiculate recent, privind posibila liberalizare a drogurilor uşoare.
'Există grupuri de interese care fac presiuni pentru liberalizarea unor droguri uşoare, iar în Bucureşti circulă deja plante cum este salvia, cu efect de drog, care produce dezorganizări mintale, schizofrenice. Aceste stări de euforie se plătesc atât în plan biologic, cât şi în plan mental, pentru că ele conduc la dezorganizare cerebrală. De aceea, trebuie să atragem atenţia asupra magazinelor care vând astfel de plante', a precizat Stolnici.
În opinia reputatului academician, fumatul marijuanei produce asupra căilor respiratorii aceleaşi efecte ca şi tutunul - bronşite cronice şi dezorganizări mentale mai grave decât cele produse de alcool şi tutun - şi deschid pofta de a fi consumate alte droguri mai periculoase. Şi consumul haşişului este dăunător, întrucât produce devieri comportamentale.
În context, vorbitorul i-a atenţionat pe elevii şi studenţii prezenţi la conferinţă să fie foarte atenţi la traficanţii de droguri, în special la cei din planurile superioare ale structurilor respective.
'Sunt foarte greu de prins şi de condamnat. Aceşti ticăloşi împrăştie, sub masca unui cadou, suferinţă, boală şi moarte, precum şi degradare morală. Luaţi atitudine şi împrăştiaţi mesajul acesta', a îndemnat Stolnici.
Poziţii clare împotriva liberalizării consumului de droguri au avut cele două invitate la manifestare - Grainne Kenny (Irlanda), preşedintele de onoare al EURAD, organizaţie de luptă împotriva drogurilor, ce face parte din Consiliul Europei, şi al CIADO Romania, şi doamna Renne Besseling (Suedia), preşedintele în exerciţiu al EURAD.
Ele au atras atenţia asupra faptului că România este ţară semnatară a Convenţiei Naţiunilor Unite de luptă împotriva drogurilor, unul dintre articole prevăzând că trebuie protejaţi copiii împotriva acestui flagel.
'Există politicieni care nu sunt conştienţi de acest lucru, iar cetăţenii trebuie să fie atenţi şi să obiecteze', a spus Grainne Kenny, menţionând că legalizarea drogurilor ar avea drept efect creşterea ratei criminalităţii.
La rândul său, Renne Besseling a semnalat că prostituaţia şi drogurile merg împreună, iar legalizarea acestora va duce la deschiderea cutiei Pandorei.
Reprezentatul EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazăr, a spus la rândul său că, dacă aceste campanii antidrog nu vor fi axate pe dialog şi comunicare, atunci ele vor fi sortite eşecului.
'Din luna martie, România nu mai acceptă condiţile europene în materie de droguri, pentru că Agenţia Naţională Antidrog (ANA) este în continuă restructurare şi nu mai avem un dialog. Este trist că guvernanţii noştri nu înţeleg că au o responsabilitate în ceea ce îi priveşte pe tineri. Noi vom face, în acest sens, toate demersurile necesare la nivel european.Vom încerca, împreună cu alte organizaţii, cu Federaţia internaţională a părinţilor, să ne sprijinim reciproc, pentru că nu suntem mulţumiţi de campaniile antidrog din România şi de educaţia naţională în această direcţie', a susţinut Lazăr.
Au mai luat cuvântul reprezentanţi din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România (învăţământul preuniversitar), fostul preşedinte al ANA, generalul (r) Pavel Abraham, şi prorectorul Universităţii 'Andrei Şaguna' din Constanţa.
La manifestare au participat elevi şi studenţi, diplomaţi străini acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai unor asociaţii neguvernamentale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În sevraj, după ce s-a întors în ţară Iaşi, 3 iul /Agerpres/ - Un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost adus în stare gravă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, după ce nu a mai avut suficienţi bani să consume droguri şi a intrat în sevraj.
Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012 Canabisul este drogul cel mai consumat de studenţi, în proporţie de 20,9%, potrivit primului studiu de acest fel realizat în rândul studenţilor din opt centre universitare din România, în anul 2012, de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Studiu: Consumul de droguri uşoare, ridicat printre tinerii bucureşteni Un studiu efectuat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGAMB) pe un eşantion de 2.662 de tineri bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, relevă că aceştia au încercat cel puţin odată droguri uşoare - tutun, alcool sau canabis.
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România - FABC