Cele mai citite
 


Aproape 50% dintre farmacii riscă să intre în faliment
vineri, 16 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Datoriile către farmacii sunt de aproximativ 1.500 milioane de lei, a declarat, joi, pentru AGERPRES prof. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), cu prilejul Forumului Pfarma. El a precizat că aceste datorii sunt acumulate din luna februarie.
'În actuala situaţie vom negocia cu distribuitorii şi producătorii pentru că altfel nu vom mai putea elibera medicamente compensate şi gratuite. De altfel, vor fi cazuri în care unele farmacii nu vor mai elibera de pe reţete decât unul sau două medicamente. Există pericolul ca 50% dintre farmacii să intre în faliment', a subliniat prof. dr. Lupuliasa.
La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a opinat că toate părţile implicate trebuie să se aşeze la masa negocierilor pentru a găsi soluţii. El consideră că multe companii îşi vor reface portofoliile cu medicamente pentru piaţa românească.
Dan Zaharescu a readus în discuţie sistemul clowback (cost /volum) cu care reprezentanţii ARPIM nu sunt de acord.
El a argumentat că acest sistem nu rezolvă problemele, întrucât se rostogolesc nişte datorii care oricum vor trebui plătite.
Conf.dr. Cristian Celea, directorul CNAS, a afirmat că 'ne aflăm într-un sistem de criză, ţara este în recesiune, nu este un secret, iar sănătatea nu poate fi altfel'. El a spus că rolul factorilor de răspundere este să găsească soluţii, pe termen scurt şi mediu.
'O soluţie pe care o avem în vedere şi care a fost folosită şi în UE, şi în ţările din Europa de Sud Est este plata pe credite de angajament şi rostogolirea datoriilor până în anul viitor când, însă, va trebui să se includă în buget sumele datorate din acest an'', a afirmat directorul CNAS.
Acesta a menţionat cazul Italiei şi al Poloniei care au folosit această soluţie de rostogolire a datoriilor pentru câţiva ani. El s-a referit şi la principiul cost/volum prin sistemul 'clawback'' aplicat în alte ţări din Europa, prin care efortul financiar de achiziţie al statului se reduce pe măsură ce cresc volumele de medicamente achiziţionate de la producători şi care poate fi o soluţie bună.
În ceea ce priveşte situaţia actuală, dr. Cristian Celea a spus că se vor elibera medicamente compensate şi gratuite pe baza creditelor de angajament. Deja suma de 2,8 miliarde lei suplimentată de guvern a fost repartizată în teritoriu pe domenii de activitate şi se vor putea elibera medicamente cu plata în 2010.
Directorul general al CNAS a ţinut să accentueze asupra faptului că nicio ţară din lume nu a găsit formula magică astfel încât 4,8 milioane de salariaţi să susţină 21 de milioane de oameni.
În opinia sa, ar trebui găsite soluţii pentru acoperirea financiară a persoanelor scutite de la plata contribuţiei pentru sănătate şi ar trebui o restructurare serioasă a sistemul de sănătate, să se spună ce servicii poate acoperi sistemul şi în ce proporţie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC: Sistemul de sănătate se află în cea mai profundă criză Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM) a atras atenţia, vineri, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că practic, în acest an, nu există bani pentru medicamente.
Dan Zaharescu(ARPIM):E posibil ca din ianuarie să avem noi medicamente incluse în lista de compensate şi gratuite Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că este posibil ca, începând din ianuarie 2015, noi medicamente să fie incluse în lista de compensate şi gratuite în urma încheierii contractelor cost-volum...
ARPIM solicită autorităţilor intrarea imediată în vigoare a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite ARPIM a solicitat marţi publicarea "imediată" a listei actualizate de medicamente compensate şi gratuite, în contextul în care în data de 27 martie "procesul de transparenţă decizională s-a încheiat".
Dan Zaharescu (ARPIM): Criteriile de introducere pe lista de compensate şi gratuite sunt mai aspre Criteriile de introducere a moleculelor pe lista de medicamente compensate şi gratuite sunt mai aspre, iar evaluarea este mai restrictivă, întrucât autorităţile încearcă o echilibrare a posibilităţilor economice cu nevoile sistemului de sănătate, a declarat joi directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Petre Crăciun (CEGEDIM): Piaţa farmaceutică românească este deja în criză Piaţa farmaceutică românească este deja în criză, comparativ cu anii trecuţi, scăderea înregistrându-se la antibiotice, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Petre Crăciun, director CEGEDIM.