Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: Primul centrul de zi pentru autişti, inaugurat oficial
vineri, 16 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul de zi pentru autişti 'Micul prinţ' din Bistriţa şi-a deschis oficial porţile, joi, fiind prima instituţie de acest gen din judeţul Bistriţa-Năsăud, care încearcă să ofere copiilor cu autism terapia de care au nevoie, pentru a putea fi integraţi în societate.
Proiectul, demarat în urmă cu un an şi jumătate, a beneficiat de sprijinul Primăriei Bistriţa, care a girat un proiect finanţat cu fonduri nerambursabile depus de Asociaţia 'Autism Europa', de Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a cedat un corp pe clădire pentru amenajarea centrului, şi de Consiliul Judeţean, care a intermediat sprijinul obţinut de asociaţie din partea unui consilier german, Heinrich Schnatmann.
Centrul a fost vizitat, anul trecut, în timp ce se afla în proces de amenajare, inclusiv de vicepreşedintele Bundestag-ului, Suzanne Kastner, implicată în diverse proiecte de sprijinire a centrelor de autism.
În acest moment, centrul de zi pentru autism se ocupă de 15 copii, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 11 ani, care suferă de diverse forme de autism, pentru care lucrează 15 voluntari - psihologi, logopezi, părinţi, asistenţi sociali şi asistenţi medicali, care au absolvit cu curs de pregătire în acest domeniu, organizat de Asociaţia 'Autism Europa' din Bistriţa.
Centrul de zi pentru autişti 'Micul prinţ' oferă posibilitatea copiilor de a fi recuperaţi prin terapii de ultimă generaţie, dar şi consiliere pentru familiile acestora.
În plus, centrul a demarat şi o campanie de informare în rândul educatorilor, pentru ca aceştia să poată depista din timp simptomele acestei boli.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei 'Autism Europa', Ana Dragu, în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt înregistraţi, oficial, doar 35 de copii cu autism, dar o jumătate dintre cei care vin la centrul 'Micul prinţ' nu sunt cuprinşi în această bază de date.
'Şase copii care vin la noi merg la unităţi de învăţământ normale, unul nu este încadrat nicăieri, iar ceilalţi merg la grădiniţe speciale. Sperăm ca la anul să facem la centru o clasă de preintegrare în învăţământul de masă, pentru că o jumătate de oră pe săptămână pentru un copil cu autism, cât oferă sistemul de stat, înseamnă mai nimic. De asemenea, sunt mult mai mulţi copii autişti, doar că semnele nu sunt interpretate corect de părinţi sau medici', a spus Ana Dragu.
Ideea acestui centru de zi pentru autişti a pornit de la experienţa personală a preşedintei asociaţiei, Ana Dragu, jurnalist de meserie, care a aflat în urmă cu doi ani că fiul său suferă de această boală. Pentru că în Bistriţa nu existau centre unde copilul ei să beneficieze de terapia de care avea nevoie, Ana Dragu a decis să pună bazele unui astfel de stabiliment, cu sprijinul autorităţilor locale şi al Asociaţiei Autism Transilvania, care a oferit consiliere şi sprijin pe toată durata implementării proiectului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: Persoanele cu autism ar putea avea o lege a lor Persoanele care suferă de autism ar putea fi beneficiarele unui proiect legislativ, care să permită medicilor de familie să efectueze obligatoriu un screening copiilor până în 2 ani, pentru identificarea eventualelor simptome, iar terapiile să fie decontate prin casele de asigurări de sănătate.
Bistriţa-Năsăud: Plan de integrare în învăţământ a copiilor cu dificultăţi, realizat în baza unui proiect cu fonduri norvegiene Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bistriţa-Năsăud a lansat, luni, un proiect finanţat din fondurile EEA Grants prin care se urmăreşte elaborarea unui plan de integrare în învăţământ a copiilor cu dificultăţi de învăţare, în special a copiilor cu autism, valoarea acestuia depăşind 900.000 lei.
Bistriţa-Năsăud: Noul bloc operator al Spitalului de Urgenţă Bistriţa, inaugurat după o investiţie de 6,5 milioane euro Noul bloc operator al Spitalului de Urgenţă Judeţean din Bistriţa a fost inaugurat vineri, la un an de la demararea lucrărilor care au costat aproximativ 6,5 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 75% de la Guvern şi 25% din bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Bistriţa-Năsăud: Proiect cu fonduri europene destinat femeilor considerate vulnerabile Asociaţia ProFamilia din Bistriţa a lansat, joi, un proiect cu fonduri europene destinat femeilor din grupurile considerate vulnerabile, prin intermediul căruia acestea vor primi consultanţă, vor beneficia de cursuri de formare profesională şi vor avea posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă în...
Bistriţa-Năsăud: Primul serviciu de ambulanţă privat din judeţ, înfiinţat de către Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" din Bistriţa a inaugurat, marţi, în prezenţa mitropolitului Clujului, Andrei, un serviciu privat de ambulanţă - proiect unic atât în Patriarhia Română, cât şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.
Bistriţa-Năsăud: Asociaţia Autism Europa arată că legislaţia în domeniu nu a e pusă în practică la cinci ani de la adoptare Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată joi şi la Bistriţa printr-un spectacol de dans, muzică şi pictură, iar în cursul serii Biserica Evanghelică din centrul istoric al oraşului şi clădirea Palatului Administrativ vor fi iluminate în albastru.