Cele mai citite
 


Iaşi: Dezbatere organizată de USL privind starea de sănătate a populaţiei
sâmbătă, 19 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Starea de sănătate a locuitorilor judeţului Iaşi se deteriorează constant, începând din 2000, a precizat prof. univ. dr. Marin Burlea, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa', în cadrul unei dezbateri privind problemele de sănătate, organizată, vineri, de candidaţii USL la funcţiile de primar al municipiului Iaşi şi de preşedinte al Consiliului Judeţean.
Profesorul ieşean, care este şi medic la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi a afirmat că în judeţ natalitatea a scăzut în mod îngrijorător, de la 21 la mie cât era înainte de 1989, la 10 la mie, în condiţiile în care sporul natural al populaţiei este de 0,4 la mia de locuitori.
Potrivit lui Burlea, medicii din judeţ au constatat că principalele afecţiuni din judeţ sunt cele respiratorii, tumori maligne, boli cardiovasculare. Un factor important care stă la baza sănătăţii precare a cetăţenilor, susţine medicul, este alimentaţia de slabă calitate.
'Sigur, nu este o catastrofă, nu este o dramă încă. Dar asta nu trebuie să se întâmple. La ora actuală Iaşul are spitale, centre medicale, cabinete, iar asistenţa medicală a crescut foarte mult. Consider însă că medicii din medicina primară trebuie stimulaţi mai mult pentru a veni sâmbătă şi duminica la serviciu pentru că în această perioadă spitalele sunt asaltate de cazuri medii sau uşoare care pot fi rezolvate în ambulatoriu', a spus medicul.
El a criticat faptul că, deşi spitalele şi cabinetele medicale din judeţ sunt bine utilate, drumurile din judeţ au rămas la acelaşi nivel ca şi acum 20 de ani, motiv pentru care trebuie înfiinţate mai multe centre de permanenţă dar şi centre pentru 'seniori' pentru ca astfel medicii să poată aplica asistenţa medicală în bune condiţii.
'Trebuie să gândim şi să regândim ceea ce trebuie să facem cu spitalele desfiinţate. La nivel de spitale, în judeţ sunt 24, cele care au fost în subordinea primăriei sunt bine, celelalte au încă probleme. Trebuie concentrate puţin eforturile şi pentru reabilitarea spaţiului hotelier din spitale, de reabilitarea cu aparate de investigaţie şi, mai ales, trebuie deblocate locurile de muncă vacante. Avem forţa mentală, fizică necesare pentru a realiza aceste deziderate', a spus prof Marin Burlea.
Edilul Gheorghe Nichita, care este şi candidatul USL pentru încă un mandat la primăria municipiului Iaşi, a recunoscut în timpul discursului său că, deşi a mai candidat şi în 2004 şi 2008, nu a avut o prioritate pentru problemele de sănătate.
'Trecând anii, m-am familiarizat cu problemele din administraţie şi totodată am observat că prima grijă a oamenilor este sănătatea. Sigur că analizând ceea ce vor oamenii, aplecându-mă ma tare asupra spitalelor care aveau nevoie de concursul Primăriei, am observat câtă nevoie este de implicare', a spus primarul Gheorghe Nichita.
El a spus celor aproximativ 200 de persoane venite la această dezbatere că îşi doreşte ca în noul mandat să demareze lucrările pentru un spital regional de urgenţă şi să transforme Iaşiul într-un oraş al turismului medical.
Discuţiile au fost purtate în cadrul celei de-a patra dezbateri din seria 'Împreună gândim viitorul' organizată de USL Iaşi. Primele trei dezbateri au vizat ca dezvoltarea rurală, educaţia preuniversitară, mediul de afaceri, dezvoltarea regională şi, respectiv, discuţiile pe probleme de învăţământ superior. 'Totul pentru a vă prezenta ideile pe care le avem. Începe o nouă eră. Sper să simţiţi şi dumneavoastră', a precizat, la rândul său, liberalul Cristian Adomniţei, candidatul USL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. AGERPRES/(Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Asistenţă medicală pentru cei afectaţi de caniculă, acordată în mai multe zone ale oraşului Medici de la Spitalul ''Sfântul Spiridon'' vor asigura asistenţa medicală în mai multe zone ale Iaşiului, în caz de cod portocaliu sau roşu de caniculă.
Galaţi: Asistenţa medicală de urgenţă va avea patru noi staţii Asistenţa medicală de urgenţă la nivelul judeţului Galaţi va fi îmbunătăţită prin amenajarea unor noi sedii şi garaje de ambulanţă, a anunţat, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.
Dezbatere la Comisia de sănătate: Rectori ai UMF - OUG 79/2016 privind conducerea spitalelor "bulversează" sistemul de învăţământ Rectori ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie au criticat, joi, la dezbaterea de la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, prevederi din OUG 79/2016 referitoare la funcţiile de conducere a spitalelor, considerând că bulversează sistemul de învăţământ din domeniu, în timp ce reprezentanţi ai...
Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi este audiată la DNA Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare 'George Georgescu' din Iaşi a fost chemată luni dimineaţa la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Serviciul teritorial Iaşi.
Institutul de Boli Cardiovasculare nu mai poate asigura asistenţa medicală decât pentru şapte zile Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" anunţă, într-un comunicat de presă, că nu mai poate asigura asistenţa medicală de specialitate în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi anestezie decât pentru şapte zile, mai precis până luni, 7 noiembrie.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.