Cele mai citite
 


O treime din populaţia mondială suferă de hipertensiune (OMS)
sâmbătă, 19 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Statisticile sanitare mondiale 2012, publicate miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), arată că o persoană din trei suferă de hipertensiune, îndeosebi în ţările în curs de dezvoltare, relatează maxisciences.com.
O treime din populaţia mondială suferă de hipertensiune. Estimarea a apărut în Statisticile sanitare mondiale 2012, raport anual publicat miercuri, 16 mai. Specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa acestei rate înalte. 'Raportul este o nouă dovadă a creşterii spectaculoase a afecţiunilor care provoacă cardiopatii şi alte boli cronice, îndeosebi în ţările unde populaţia are venituri scăzute', a declarat AFP Margaret Chan, director general al OMS.

Există o mare diferenţă între locuitorii ţărilor bogate, cum ar fi Canada şi Statele Unite, unde numai 20% din oameni au hipertensiune, şi cei din ţări sărace, ca Niger, de exemplu, unde aproape 50% din populaţie sunt hipertensivi. Potrivit experţilor, schimbarea de situaţie ar fi legată de noile tendinţe, care implică creşterea speranţei de viaţă şi modificările din stilul de trai. 'Am reuşit să reducem impactul bolilor infecţioase şi mortalitatea infantilă este în scădere; acest lucru înseamnă că oamenii au o viaţă mai lungă, în cursul căreia apar bolile cronice', arată Colin Mathers, coordonator OMS. De altfel, ţările sărace nu beneficiază de programe sanitare dezvoltate, pacienţii care suferă de hipertensiune sunt rar diagnosticaţi şi nu sunt disponibile tratamente pentru ei.

Unul din principalii factori favorizanţi ai hipertensiunii este obezitatea. Incidenţa acesteia este tot mai mare în lume, potrivit OMS. În prezent, 12% din populaţia mondială, adică o jumătate de miliard de persoane, sunt considerate obeze. Proporţia s-a dublat între 1980 şi 2008. Ţările cu cel mai înalt nivel de obezitate se află în America de Sud, unde obezitatea afectează 26% din populaţia adultă, la polul opus situându-se Asia de sud-Est, cu numai 3%. Aproape jumătate din persoanele care suferă de hipertensiune şi obezitate mor în urma unei crize cardiace sau accident vascular cerebral (AVC). Ei sunt expuşi riscului de a face boli netransmisibile, cum ar fi diabetul şi unele cancere.

Adunarea Mondială a Sănătăţii, reuniune anuală a miniştrilor sănătăţii din ţările membre, se va desfăşura la Geneva, între 21 şi 26 mai, şi va avea pe ordinea de zi ca principal subiect bolile netransmisibile, care se află în prezent la originea a două treimi din decesele din lume.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O persoană din trei suferă de hipertenisune în lume, potrivit OMS O persoană din trei suferă de hipertensiune în lume, o boală responsabilă de aproape jumătate dintre decesele survenite în urma unei crize cardiace sau a unui accident vascular cerebral, conform Statisticilor Sanitare Mondiale 2012, publicate miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, preluate...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Alertă OMS: Numărul adulţilor cu diabet a crescut de patru ori în ultimii 35 de ani Circa 422 milioane de adulţi din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază "amploarea enormă" a acestei boli cronice al cărei...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Bolile cronice netransmisibile - “Ucigaşii” secolului XXI Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare cronice), înregistrează la nivel mondial cea mai mare rată de mortalitate, provocând peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de...
Obezitatea infantilă, "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare (OMS) Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), preluată de AFP.
Peste un miliard de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială (studiu) Numărul persoanelor care suferă de hipertensiune în lume s-a dublat în ultimii 40 de ani, ajungând la peste un miliard, din care majoritatea trăiesc în ţări în curs de dezvoltare şi peste jumătate în Asia, conform unui studiu dat publicităţii miercuri, relatează AFP.