Cele mai citite
 


Premierul spune că şeful statului s-a opus returnării către pensionari a banilor reţinuţi pentru CASS
sâmbătă, 19 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Premierul Victor Ponta a declarat joi seară că preşedintele Traian Băsescu s-a opus returnării banilor reţinuţi ilegal pensionarilor în 2011, pentru contribuţii la asigurările sociale şi de sănătate.
"Preşedintele nu a fost de acord cu returnarea banilor din contribuţii de asigurări sociale. Am avut două discuţii pe această temă, ultima marţi, în care opinia domniei sale diferea de a noastră, vizavi de faptul că nu ar trebui să returnăm ceea ce statul a încasat de la 1 ianuarie 2011. Eu şi domnul Georgescu (Florin Georgescu - n.r.) am exprimat că este opţiunea noastră politică. Era (preşedintele Băsescu - n.r.) împotriva ideii de a da înapoi aceşti bani şi a spus că CCR a emis mai multe decizii pe această temă şi una dintre ele, ultima dacă nu mă înşel, nu făcea obligatorie returnarea sau recunoaşterea acestei datorii. Eu am spus că a fost o decizie politică fundamentală. A fost unul dintre motivele pentru care am dat jos Guvernul Ungureanu. A fost un angajament al nostru la care nu renunţăm. Printr-o ordonanţă de urgenţă pe care am adoptat-o ieri am purces la restituirea acelor sume pe care Guvernul le-a încasat în mod nedrept", a declarat Ponta, într-o emisiune la România tv.
El a precizat că preşedintele nu a fost de acord cu restituirea banilor motivând că s-ar mări deficitul la fondul de sănătate.
Victor Ponta a subliniat că, până la urmă, decizia aparţinea Guvernului, nu preşedintelui Traian Băsescu, adăugând că părerea şefului statului era importantă, dar nu decisivă.
"Decizia aparţine Guvernului şi am transpus-o printr-o ordonanţă de urgenţă, după care această decizie va fi ratificată de către majoritatea parlamentară. Sper că PDL nu va vota contra, dar nu mă miră nimic la PDL. Majoritatea care susţine acest Guvern va vota. (...) Este vorba despre contribuţiile la asigurările de sănătate pentru cei care au pensiile peste 740 de lei până la o mie şi încasate în perioada 1 ianuarie 2011 - aprilie 2012. Este vorba de 16 luni în care Guvernul a încasat ilegal de la pensionari nişte bani", a adăugat Ponta.
Premierul a menţionat că "a luat act" de reţinerile şi dezacordul preşedintelui Băsescu pe respectivul subiect.
Miercuri, Guvernul a adoptat ordonanţele de urgenţă privind majorarea salariilor bugetarilor şi returnarea contribuţiilor la asigurările sociale percepute eronat de la pensionari. Guvernul va returna în tranşe lunare sumele încasate eronat drept CASS de la pensionari. În nota de fundamentare a proiectului de OUG se arată că impactul asupra contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate este de 286,1 milioane de lei pe anul 2012 şi 1,24 miliarde de lei pe anul 2013. AGERPRES/(AS - Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Traian Băsescu a promulgat Legea de respingere a OUG 113/2010 privind drepturile câştigate de bugetari în instanţă Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea de respingere a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale bugetarilor, informează luni Administraţia Prezidenţială într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei...
Bănicioiu: Guvernul a aprobat OUG privind accesul la tratamente inovative în cazul hepatitei C Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se va realiza şi în România accesul la cele mai noi tratamente ale hepatitei C, terapii de care vor beneficia într-o primă fază aproximativ 16.000 de bolnavi, precum şi cei care suferă de ciroză hepatică de tip C.
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
OUG privind reglementarea unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate, modificată de Guvern Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care oferă posibilitatea de repartizare a personalului pentru CNAS şi casele de asigurări de sănătate pentru a constitui structuri de monitorizare, control şi antifraudă în sistemul de asocieri sociale de sănătate.