Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: Persoanele cu autism ar putea avea o lege a lor
vineri, 16 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele care suferă de autism ar putea fi beneficiarele unui proiect legislativ, care să permită medicilor de familie să efectueze obligatoriu un screening copiilor până în 2 ani, pentru identificarea eventualelor simptome, iar terapiile să fie decontate prin casele de asigurări de sănătate.
Iniţiatorii acestei legi sunt membrii Asociaţiei Autism Transilvania din Cluj-Napoca şi ai Asociaţiei Autism Europa din Bistriţa, care se bucură de sprijinul deputatului PD-L de Bistriţa-Năsăud Ioan Nelu Botiş, vicepreşedinte al Comisiei de muncă din cadrul Camerei Deputaţilor.
Anunţul legat de această iniţiativă a fost făcut joi, odată cu inaugurarea primul centru de zi pentru autişti din judeţul Bistriţa-Năsăud, care a primit numele 'Micul prinţ'.
'Dorim ca screening-ul pentru copiii până în 24 de luni, efectuat la controalele periodice de la medicul de familie, să devină obligatoriu. Sunt copii care nu au şansă la o viaţă normală pentru că nu li se alocă aceste 15 minute, pentru efectuarea screening-ului. Este vorba de un set de 23 de întrebări, la care se vor obţine răspunsuri cu ajutorul părinţilor. În acest moment, media de vârstă la care se pune diagnosticul de autism este de 5 ani, pe când un copil, ca să aibă şanse de recuperare, trebuie depistat cel puţin de la 2 ani', a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania, Milena Prună.
În acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei Autism Europa din Bistriţa, Ana Dragu, îşi doreşte ca terapiile folosite în tratarea acestei boli să fie decontate prin casele de asigurări de sănătate, având în vedere că, în acest moment, părinţii sunt cei care le plătesc, iar acestea costă sute de lei lunar.
Propunerile celor două asociaţii se vor concretiza într-un proiect de lege, care va fi susţinut de deputatul Ioan Nelu Botiş şi dezbătut, cel mai probabil, anul viitor.
Potrivit statisticilor internaţionale, unu din 670 de copii prezintă semne de autism, dar numărul celor care sunt identificaţi cu această boală şi luaţi în evidenţă este mult mai mic. În plus, în cele mai multe cazuri, boala este depistată prea târziu, iar cei mici pierd şansele de recuperare şi de reintegrare în societate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: Primul centrul de zi pentru autişti, inaugurat oficial Centrul de zi pentru autişti 'Micul prinţ' din Bistriţa şi-a deschis oficial porţile, joi, fiind prima instituţie de acest gen din judeţul Bistriţa-Năsăud, care încearcă să ofere copiilor cu autism terapia de care au nevoie, pentru a putea fi integraţi în societate.
Bistriţa-Năsăud: Platforma de screening "Search Autism", prezentată medicilor de familie din judeţ Reprezentanţii Centrului de resurse şi referinţă în autism "Micul Prinţ" din Bistriţa au avut, joi, o întâlnire cu medicii de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud, în vederea prezentării platformei de screening "Search Autism", care poate ajuta la depistarea timpurie a simptomelor acestei boli, a anunţat...
Bistriţa-Năsăud: Proiect cu fonduri europene destinat femeilor considerate vulnerabile Asociaţia ProFamilia din Bistriţa a lansat, joi, un proiect cu fonduri europene destinat femeilor din grupurile considerate vulnerabile, prin intermediul căruia acestea vor primi consultanţă, vor beneficia de cursuri de formare profesională şi vor avea posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă în...
Bistriţa-Năsăud: Asociaţia Autism Europa arată că legislaţia în domeniu nu a e pusă în practică la cinci ani de la adoptare Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată joi şi la Bistriţa printr-un spectacol de dans, muzică şi pictură, iar în cursul serii Biserica Evanghelică din centrul istoric al oraşului şi clădirea Palatului Administrativ vor fi iluminate în albastru.
Bistriţa-Năsăud: Primul serviciu de ambulanţă privat din judeţ, înfiinţat de către Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" din Bistriţa a inaugurat, marţi, în prezenţa mitropolitului Clujului, Andrei, un serviciu privat de ambulanţă - proiect unic atât în Patriarhia Română, cât şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.
Bistriţa-Năsăud: Şedinţe speciale de călărie pentru copiii cu autism Cei 60 de copii de la Centrul de resurse şi referinţă în autism "Micul Prinţ" din Bistriţa vor beneficia în acest an de şedinţe speciale de călărie în complexul Caii Lupilor, situat în comuna Şieu Sfântu, în urma unei sponsorizări primite din partea unui centru spa din municipiu, potrivit unui comunicat...