Cele mai citite
 


Premierul Ponta: Pacienţii înţepaţi de căpuşă şi soluţiile propuse de Ministrul Sănătăţii, în următoarea şedinţă de Guvern
luni, 21 mai 2012   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, că i-a cerut Ministrului Sănătăţii un raport pentru următoarea şedinţă de guvern, în care să prezinte situaţia pacienţilor înţepaţi de căpuşe şi a celor care au complicaţii în urma acestor înţepături, dar mai ales care sunt soluţiile.
Pentru acest raport, premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii să vină săptămâna viitoare la Sibiu, judeţ aflat în alertă epidemiologică privind pacienţii înţepaţi de căpuşe, dar mai ales cu boala Lyme.
Premierul a recunoscut că a cerut mai multe informaţii despre românii înţepaţi de căpuşe şi care s-au îmbolnăvit ulterior, după ce a aflat din mass-media de starea gravă a actorului Şerban Ionescu.
"Am fost informat zilele acestea, am văzut prima dată, tot prin intermediul mass-media, am fost sensibilizat de situaţia actorului Şerban Ionescu. Evident, după aceasta, am aflat că nu este un caz singular. Este vorba de alte cazuri, de oameni care, dincolo de necazul de a fi bolnavi, nu sunt nici foarte cunoscuţi cum este actorul. Din punctul meu de vedere, ar merita aceeaşi atenţie. Motiv pentru care am discutat cu ministrul Sănătăţii şi sper ca săptămâna viitoare să vină la Sibiu ca să îmi prezinte un raport tehnic şi să spună ce se poate face", a subliniat premierul Ponta.
Acesta a explicat că raportul despre românii înţepaţi de căpuşe, dar mai ales despre cei cu complicaţii rezultate din aceste înţepături, va fi discutat în următoarea şedinţă de guvern.
"Îi voi cere ministrului Sănătăţii ca pentru următoarea şedinţă de Guvern să îmi prezinte un raport şi să îmi facă şi nişte propuneri. Cred că obligaţia noastră este să ştim care sunt soluţiile", a explicat Victor Ponta.
Contactat de corespondentul AGERPRES, cu o zi înainte de vizita premierului Ponta, pentru a explica dacă există vaccin pentru prevenirea bolii Lyme sau alte vaccinuri pentru alte boli care pot apărea în urma muşcăturilor de căpuşă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prezent la un congres medical la Sibiu, nu a dorit să comenteze acest subiect.
Unii sibieni merg la Viena şi în Germania, pentru a-şi procura vaccinuri care să îi protejeze de encefalita provocată de înţepătura de căpuşă, tocmai pentru că în România nu există aceste vaccinuri. Spre exemplu, la Viena, în farmacii se eliberează, pe bază de reţetă, vaccinul FSME, pentru meningoencefalita provocată de înţepătura de căpuşă, la preţul de 29,5 euro. Un profesor de sport din oraşul Agnita, Stelian Sârbu, este unul dintre sibienii care s-au tratat şi în România, şi în Germania, de complicaţii date de înţepătura de căpuşă şi a fost nevoit să îşi aducă din Germania, vaccinul pentru encefalita rezultată din acest accident, numit Encepur Erwachsene. Acesta a declarat pentru AGERPRES că trei doze de vaccin l-au costat 150 de euro.
În judeţul Sibiu, zonă cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşă şi cu boală Lyme, din ultimii trei ani, în România, există deja un caz de deces, în urma bolii Lyme, conform familiei celui decedat şi al inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.
În judeţul Sibiu sunt cei mai mulţi bolnavi înţepaţi de căpuşe şi cu boala Lyme din ţară, aceştia fiind înţepaţi de căpuşe în urmă cu mai bine de trei ani. De la începutul anului, 287 de sibieni s-au prezentat la spital, cu muşcătură de căpuşă, a precizat pentru AGERPRES Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.
În anul 2011 fuseseră muşcaţi de căpuşe 362 de sibieni, iar în 2010 - 176. Nu doar numărul persoanelor înţepate de căpuşe este din ce în ce mai mare. ci şi cel al pacienţilor cu boala Lyme. Astfel, dacă în 2010, 69 de sibieni au aflat că suferă de această boală, în 2011, numărul lor a crescut la 161, conform DSP Sibiu. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a raportat şi 20 de cazuri de sibieni muşcaţi de căpuşe pe zi, în 2012, conform purtătorului de cuvânt Decebal Todăriţă. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(A-Isabela Paulescu)
Notare
Comentarii
de lungu
stiu cei din Min. Sanatatii cat dureaza tratamentul si cat costa? F. putine medicamente sunt compensate si nu cele mai scumpe .Ce masuri se vor lua in aceasta directie ? Tratamentul este de lunga durata si costisitor. luna trecuta medicamentele ,ceaiurile si repetarea analizelor pentu mine si sotul meu au costat peste 3000lei .

de Ciomos Florentina
Suntem in 2015 si in Romania nu este recunoscuta borrelioza cronica. De fapt ILADS-ul care este o asociatie internationala nu a putut determina decat in unele tari tratarea bolnavilor in spitale sau cu unele asigurari de sanatate particulare.Stiti cati bolnavi se lupta ca in iad si ajung la handucapuri dupa ce statul a investit in educatia lor?
Nu aveti nici o statistica a bolnavilor de lyme din tara.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
EXCLUSIV Sibiu: Prima Comisie privind situaţia creată de căpuşe - constituită la nivelul prefecturii O comisie formată din zece specialişti de la diverse instituţii se va reuni, marţi, la Prefectură, pentru a discuta situaţia pacienţilor, victime ale căpuşelor, şi soluţiile de prevenire a bolilor cauzate de acestea.
Aproape 90 % din cazurile cu boala Lyme din România, depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu Aproape 90% din totalul cazurilor cu boala Lyme sau borelioză din acest an, din România, au fost depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, acesta fiind doar unul din cele patru spitale de stat din judeţ, unde există medici infecţionişti care pot să depisteze şi să trateze boala Lyme...
Sibiu:14 persoane au ajuns în week-end la SJU cu înţepătură de căpuşă; sute de sibieni cer dezinsecţie în oraş Un număr de 14 sibieni s-au prezentat în ultimele două zile, la Unitatea de Primiri Urgenţe a celui mai mare spital public din judeţ, cel din municipiul Sibiu, după ce au fost înţepaţi de căpuşe, a declarat luni, pentru AGERPRES, Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Epidemiologul şef al DSP Sibiu crede că este posibil să existe mai multe persoane înţepate de căpuşe Epidemiologul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Georgeta Marga, crede că este foarte posibil să existe mai multe persoane înţepate de căpuşe decât numărul raportat oficial, chiar dacă fiecare clinică privată din judeţ care face teste pentru boala Lyme este obligată să raporteze la DSP fiecare...
Sibiu: Spitalele, asaltate în ultimele 48 de ore de zeci de pacienţi înţepaţi de căpuşe, majoritatea copii Aproape toate spitalele din judeţul Sibiu au fost asaltate în weekend de pacienţi înţepaţi de căpuşe, cei mai mulţi fiind copii, înregistrându-se 41 astfel de cazuri, mai mult de jumătate din totalul celor monitorizate săptămâna trecută, a declarat luni, pentru AGERPRES, Krisztina Gaal, de la Direcţia...
Sibiu: Record de pacienţi muşcaţi de căpuşe, 37 într-o singură zi La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu (SCJU) s-au prezentat marţi 37 de pacienţi care au fost muşcaţi de căpuşe, un număr record de la începutul acestui an, conform statisticii unităţii sanitare.