Cele mai citite
 


Traian Băsescu: Mai am legea sănătăţii şi reorganizarea administrativă şi pot spune că am lăsat ceva în urma mea
duminică, 20 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Chicago, 20 mai - Trimisul special al AGERPRES, Mirela Bărbulescu, transmite: Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă seară, reprezentanţilor comunităţii româneşti de la Chicago, că mai are de făcut două legi - cea a sănătăţii şi cea a reorganizării administrative a ţării - şi poate spune că a lăsat ceva în urma lui.
"Am făcut destule despre care să se spună că astea s-au făcut bine sau prost în mandatul lui Băsescu. De exemplu, când am preluat mandatul era marea bătălie, aveam acele benchmark-uri ca să intrăm în UE, şi am intrat în UE. Avem o nouă lege a educaţiei, avem un nou Cod al Muncii, avem patru noi coduri, toate semnate de mine, şi noul Cod penal şi noul Cod comercial şi noul Cod de procedură penală şi noul Cod de procedură comercială. Mai am două mari restanţe, dincolo de Constituţie care trebuie revizuită şi ea: legea sănătăţii şi legea de reorganizare administrativă a ţării. Sper ca, după alegeri, să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătăţii chiar înainte de alegerile din noiembrie", a declarat Traian Băsescu, întrebat despre realizările mandatelor sale de preşedinte.
Şeful statului a subliniat că mai doreşte adoptarea legii sănătăţii şi a celei a reorganizării administrative şi apoi poate spune că "a lăsat ceva" în urma lui. El a explicat că abia după primul mandat de preşedinte şi-a dat seama că statul nu funcţionează, deşi avem "legi ca în Occident", pentru că România a aşezat legile capitalismului peste structurile statului comunist.
Traian Băsescu a subliniat că nu se putea avea performanţă pe piaţa forţei de muncă cu Codul Muncii "de aceeaşi inspiraţie ca cel din timpul lui Ceauşescu" şi nici o justiţie modernă cu aceleaşi coduri uşor ajustate din vremea de dinainte de Revoluţie.
"Nu puteai să ai performanţă în educaţie cu legi care nu stimulau concurenţa. Şi nu vom putea avea performanţă în sănătate până când nu lăsăm şi sectorul privat, să ne privatizăm managamentul spitalelor, să ne privatizăm sistemul de asigurări de sănătate. Eu am o asigurare, BUPA, o asigurare afară din România pentru că în România nu avem un sistem privat de asigurări. Aş fi vrut ca suma pe care am plătit-o pentru un an să mă asigur la o firmă privată din Marea Britanie aş fi vrut să o dau unei firme din România să îmi facă asigurarea de sănătate, dar nu pot pentru că numai statul deţine monopolul sistemului de sănătate", a arătat preşedintele.
Potrivit acestuia, sănătatea şi educaţia nu pot fi modernizate numai cu banii de la stat.
"Nu poţi să modernizezi sănătatea crezând că numai banii de la stat pot să facă o sănătate performantă. Valabil şi în educaţie, unde se creează acum competiţie între şcoli, între universităţi. Asta am înţeles eu şi este cel mai bun lucru pe care îl las gratis preşedintelui care va veni după mine. Statul român nu va fi performant dacă nu realizăm că nu poate funcţiona cu legi capitaliste aşezate peste instituţii comuniste", a subliniat Băsescu.
El a arătat că statul român trebuie să continue procesul de modernizare, iar pentru asta este nevoie de două legi fundamentale - cea a sănătăţii şi cea a reorganizării administrative.
"Avem nevoie de 9 - 12 regiuni, ne ajung, ne ajunge birocraţia din 12 regiuni, cu putere delegată, apropiat de cum au statele aici, în SUA, cu libertatea de a-şi face politici regionale. În momentul de faţă, pe bani europeni facem exact ce v-am spus mai înainte cu drumurile, nu continuă pentru că interesele în fiecare judeţ sunt altele. Să vedem ce facem cu canalizările, tot pe bani europeni. Nu avem o viziune să treacă conducta colectoare prin două-trei judeţe, nu, noi facem la nivel de comună şi nici nu punem staţii de epurare că e prea scump să mai pui staţii de epurare şi dăm din canalizare tot în pârâul din spatele caselor. Nu se mai poate aşa pentru că suntem prost organizaţi. Avem 3.000 de comune, din care maxim 500 sunt viabile economic, pentru că fiecare a vrut să aibă comuna lui cu primarul lui de comună. Trebuie să le comasăm, să facem comune de 5.000 - 7.000 - 8.000 de oameni, nu comune de 1.500 de oameni cu trei sate împrăştiate pe toţi munţii", a explicat preşedintele Băsescu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Dolj: Preşedintele unei case de asigurări de sănătate, acuzat că a primit stimulente băneşti Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Administraţie, Ringo Dămureanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la numai patru zile după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat măsurile de reducere a salariilor din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, preşedintele CJAS Dâmboviţa, Georgeta...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...