Cele mai citite
 


Zahărul 'criminal'
vineri, 16 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Te naşti sau devii criminal? Este o dezbatere care durează de secole, iar acum oamenii de ştiinţă din Cardiff vin cu o nouă piesă la acest puzzle. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, copiii sub zece ani care consumă regulat dulciuri au posibilităţi mai mari să fie violenţi când devin adulţi. S-au analizat 7.000 de persoane născute în 1970 şi s-a descoperit că între cei care comiseseră acte de violenţă exista o proporţie mai mai mare de consumatori de dulciuri, decât în rândul celor paşnici, notează ziarul El Mundo.
Sunt analize statistice, care trebuie însă apreciate cu mare grijă. În acest caz, numărul participanţilor la studiu este mic (doar 38 la sută au fost clasificaţi drept violenţi) şi, încă nu există o teorie logică care să explice posibilele diferenţe. Se vorbeşte însă de mult timp de importanţa aditivilor chimici asociaţi consumatorilor de dulciuri sau de mâncare tip fast-food şi care, potrivit unor studii, le-ar putea afecta comportamentul. S-ar putea, de asemenea, ca cei care consumă dulciuri de mici, când ajung la vârsta adultă devin impulsivi pentru că sunt învăţaţi să caute recompense imediate. Deocamdată sunt doar teorii.

Nu trebuie totuşi minimalizată importanţa alimentelor asupra comportamentului nostru, doar pentru că nu ştim modul în care funcţionează. De exemplu, există date ce par să demonstreze că suplimentele de vitamine pot reduce agresivitatea la unii deţinuţi. În prezent, se desfăşoară un studiu important în Marea Britanie pentru a confirma dacă o alimentaţie echilibrată poate fi eficientă asupra violenţei prizonierilor, cu o investiţie de 2,3 milioane de lire sterline şi participarea a 1.000 de voluntari.

Deşi s-ar putea demonstra o relaţie, mai important ar fi totuşi să înţelegem mecanismele implicate în aceste efecte, ceea ce este mult mai complex. Implicaţiile de a responsabiliza regimul alimentar pentru acţiunile noastre poate fi interesant. Pornind de aici, am putea oare considera o circumstanţă atenuată faptul că un criminal a comis un asasinat după ce a mâncat o gogoaşă? Sau, ca să fim serioşi se poate 'vindeca' violenţa? În ce măsură suntem capabili să ne decidem propriile acţiuni?

Dacă elemente externe, precum alimentele, pot influenţa în mod atât de decisiv comportamentul nostru ar trebui oare redefinite limitele liberului arbitru? La urma urmei, cunoaştem de mult bazele moleculare care se ascund în spatele unor tulburări, precum depresiile sau unele psihoze şi dispunem de tratamente destul eficiente pentru a rezolva unele dintre ele. Ceea ce nu elimină unele semne de întrebare. Este criminalul pur şi simplu o victimă inocentă a neurotransmisorilor şi a factorilor înconjurători?

Sau încă mai rămâne un colţişor din creierul nostru care devine stăpân al acţiunilor noastre viitoare? Se poate deveni bolnav, sau sociopat prin alegere? În plin secol XXI, funcţionarea creierului nostru rămâne în continuare unul din domeniile cele mai obscure.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mâncarea de la restaurant nu este cu mult mai sănătoasă decât cea de tip 'fast food' (studiu) Mâncarea de la restaurant nu este cu mult mai sănătoasă decât cea de tip 'fast food', în timp ce pregătirea ei acasă este cea mai bună metodă de a ţine sub control caloriile, grăsimile, zahărul şi alte substanţe consumate, este concluzia unui studiu publicat într-o revistă de specialitate din SUA, scrie...
Zahărul în lupta împotriva neuro-degenerescenţei (studiu) Un recent studiu arată efectul benefic al zahărului asupra creierului: el ar permite prevenirea bolilor legate de neuro-degenerescenţă, printre care boala Alzheimer. Studiul, realizat de Alex Parker şi apărut în revista americană 'Aging Cell', prezintă un rezultat uimitor: zahărul ar fi bun pentru stimularea...
Pentru evitarea depresiei se recomandă o alimentaţie săracă în zaharuri şi bogată în fibre (studiu) O alimentaţie cu un index glicemic ridicat face să crească riscul instalării unei depresii, asociere pusă în evidenţă de o echipă americană de specialişti de la mai multe universităţi, relatează passionsante.be.
A III-a Conferinţă Sănătate prin Alimentaţie - Importanța alimentației sănătoase dezbătută pe larg de profesioniștii din domeniu A III-a Conferință Națională Sănătate prin Alimentație, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase, are loc la Bucuresti, în data de 26 octombrie 2013, la Hotel Athenee Palace Hilton. Organizată sub egida Academiei Române, manifestarea reunește unii dintre cei...
Şi sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet (studiu) Şi sarea - nu numai zahărul - joacă un rol în diabet, potrivit unor cercetători francezi care au ajuns la această concluzie ocupându-se de chirurgia obezităţii, relatează AFP.
Ortorexia, obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă, nu este lipsită de riscuri (studiu) Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar care constă într-o obsesie pentru o alimentaţie sănătoasă. Oamenii care suferă de această patologie sunt obsedaţi să caute hrană cât mai sănătoasă şi resping sistematic alimente cunoscute ca nesănătoase. Se feresc să mănânce o cantitate cât de mică...