Cele mai citite
 


EXCLUSIV Sibiu: Prima Comisie privind situaţia creată de căpuşe - constituită la nivelul prefecturii
marţi, 22 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O comisie formată din zece specialişti de la diverse instituţii se va reuni, marţi, la Prefectură, pentru a discuta situaţia pacienţilor, victime ale căpuşelor, şi soluţiile de prevenire a bolilor cauzate de acestea.
Este prima Comisie de acest gen creată la nivel naţional.
"Mâine, marţi, este prima zi când se reuneşte Comisia, pe care domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică a decis să o conduc eu. Comisia este formată din zece persoane de la DSP, Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia Agricolă, Direcţia Silvică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Prefectura, Consiliul Judeţean, doamna dr. Victoria Bîrluţiu, şefa Secţiei Infecţioase din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, care nu poate veni pentru că este singurul medic în secţie, Primăria Sibiu, Agenţia de Protecţia Mediului şi Facultatea de Ştiinţe", a precizat luni, pentru AGERPRES, Georgeta Marga, preşedinta acestei comisii.
Ea a menţionat că este nevoie la Sibiu, de prezenţa unui specialist de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.
"Concret, marţi, ne propunem un plan de acţiune integrată pentru controlul Lyme în judeţul Sibiu. Este ceva în premieră pentru judeţul Sibiu şi pentru România, pentru că noi, judeţul Sibiu suntem vârf de lance, avem cele mai multe cazuri din ţară", a precizat şefa comisiei.
Această structură a fost constituită la cererea noului prefect, Ovidiu Sitterli, de către directorul DSP, Gabriel Budescu, fost director general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Întrunirea Comisiei amintite coincide marţi şi cu un control ce urmează să aibă loc la DSP Sibiu, de către Ministerul Sănătăţii, conform unor surse din DSP. De asemenea, este aşteptat în următoarele zile şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, că i-a cerut Ministrului Sănătăţii un raport pentru următoarea şedinţă de guvern, în care să prezinte situaţia pacienţilor înţepaţi de căpuşe şi a celor care au complicaţii în urma acestor înţepături, dar mai ales care sunt soluţiile.
Pentru acest raport, premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii să vină la Sibiu, judeţ aflat în alertă epidemiologică privind pacienţii înţepaţi de căpuşe, dar mai ales cu boala Lyme.
"Îi voi cere ministrului Sănătăţii ca pentru următoarea şedinţă de Guvern să îmi prezinte un raport şi să îmi facă şi nişte propuneri. Cred că obligaţia noastră este să ştim care sunt soluţiile", a explicat Victor Ponta.
În judeţul Sibiu, zonă cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de căpuşă şi cu boală Lyme, din ultimii trei ani, în România, există deja un caz de deces, în urma bolii Lyme, conform familiei celui decedat şi al inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Până în 15 mai, existau 17 sibieni diagnosticaţi în 2012 cu boala Lyme, iar alţii în curs de finalizare a diagnosticului, întrucât s-au trimis analizele de sânge prima dată la Cluj, după care, la Institutul Cantacuzino de la Bucureşti, a precizat dr. epidemiolog Georgeta Marga.
În 2011, în judeţul Sibiu au fost raportate de către DSP, 161 de bolnavi cu Lyme, iar în 2010 - 69. DSP recunoaşte însă că nu deţine raportări complete, actualizate, de la toate clinicile private, unde merg sibienii să îşi facă analize, după ce au fost înţepaţi de căpuşe. AGERPRES/(A-Isabela Paulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Ponta: Pacienţii înţepaţi de căpuşă şi soluţiile propuse de Ministrul Sănătăţii, în următoarea şedinţă de Guvern Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, că i-a cerut Ministrului Sănătăţii un raport pentru următoarea şedinţă de guvern, în care să prezinte situaţia pacienţilor înţepaţi de căpuşe şi a celor care au complicaţii în urma acestor înţepături, dar mai ales care sunt...
Aproape 90 % din cazurile cu boala Lyme din România, depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu Aproape 90% din totalul cazurilor cu boala Lyme sau borelioză din acest an, din România, au fost depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, acesta fiind doar unul din cele patru spitale de stat din judeţ, unde există medici infecţionişti care pot să depisteze şi să trateze boala Lyme...
Epidemiologul şef al DSP Sibiu crede că este posibil să existe mai multe persoane înţepate de căpuşe Epidemiologul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Georgeta Marga, crede că este foarte posibil să existe mai multe persoane înţepate de căpuşe decât numărul raportat oficial, chiar dacă fiecare clinică privată din judeţ care face teste pentru boala Lyme este obligată să raporteze la DSP fiecare...
Sibiu: Un caz confirmat de encefalită de căpuşă la un cioban din Moşna În judeţul Sibiu a apărut după doi ani de zile, primul caz confirmat de encefalită de căpuşă, la un cioban în vârstă de 33 de ani, din comuna Moşna, care a fost spitalizat în Secţia de Infecţioase din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, timp de 23 de zile, a precizat marţi seara, pentru AGERPRES...
Sibiu: Record de pacienţi muşcaţi de căpuşe, 37 într-o singură zi La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu (SCJU) s-au prezentat marţi 37 de pacienţi care au fost muşcaţi de căpuşe, un număr record de la începutul acestui an, conform statisticii unităţii sanitare.
Sibiu: Prima broşură cu sfaturi de protecţie anti-căpuşe pentru copii Prima broşură cu sfaturi de protecţie anti-căpuşe din România pentru copii a fost lansată marţi, la Sibiu, unde, toţi cei 15.000 de elevi din clasele primare, vor primi acest ghid, făcut după model german, în condiţiile în care Sibiul rămâne în continuare judeţul cu cei mai mulţi pacienţi înţepaţi de...