Cele mai citite
 


Prof. dr. Monica Pop: Îmi este teamă de medicamentele foarte ieftine
marţi, 22 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, a afirmat, luni, pentru AGERPRES, că scăderea dozei substanţei active la medicamente face ca bolnavul să nu mai răspundă la tratament, acesta devenind ineficient, lucru care este deosebit de grav.

"Se poate vorbi de medicamente cu efect terapeutic mai bun sau mai puţin eficient în măsura în care se scade doza de substanţă activă dintr-un medicament. Scăderea dozei substanţei active face ca bolnavul să nu mai răspundă la tratament, tratamentul devine ineficient, lucru care este deosebit de grav şi care nu este de acum, ci este de multă vreme", a precizat prof. dr. Monica Pop.


"Îmi este foarte teamă de medicamentele foarte ieftine. În general, medicamentele de acelaşi fel şi cu aceeaşi doză trebuie să aibă preţuri cât de cât asemănătoare, în niciun caz de la simplu la dublu", a afirmat managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice.


Ea a relatat că, în urmă cu câţiva ani, unul dintre colegii chirurgi povestea într-un cadru oficial că a tratat pacienţi cu nişte medicamente antiulceroase şi că o perioadă au evoluat foarte bine pacienţii, după care a văzut că tratamentul devine ineficient la alţi pacienţi şi gândindu-se că poate medicamentul este de vină a controlat şi a văzut că medicamentul era total subdozat.


"Sunt şi producători foarte serioşi, şi distribuitori foarte serioşi, aş opina pentru ca Agenţia Naţională a Medicamentului să facă un fel de sondaj, dacă vreţi, în farmacii, să ia medicamente de acelaşi fel, de preţuri diferite şi să facă dozajul substanţei active. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la anticoagulante, unde pericolul este mult mai mare, şi la alte tipuri de medicamente. Ca să câştige o licitaţie, ei sunt în stare să facă orice şi oamenii au devenit aşa cum nu trebuie, nu se gândesc că acest lucru se întoarce împotriva pacientului, tratamentul este ineficient şi uneori duce chiar la catastrofă", a detaliat prof. dr. Monica Pop.


Medicul apreciază că medicamentele ieftine, dacă doza este corectă, sunt în regulă, dar spune că sunt necesare reglementări şi că trebuie foarte serios controlate companiile. În plus mai sunt şi altfel de situaţii, spune prof. dr. Monica Pop, "mai fac contracte şi firme care negociază o cantitate din produsul respectiv pe care nu o au".


"Firma îşi ia angajamentul să furnizeze acea cantitate. Chiar dacă nu o are atunci pe stoc să o aducă şi s-o poată livra la solicitare, ori nu se întâmplă aşa. De foarte multe ori nu pot să facă rost, şi nu spun cât de dificil este să faci rost având bani. Am avut situaţii de genul acesta, în care firma nu a mai putut face livrarea pentru că s-a terminat stocul de medicamente. Ca să faci o altă licitaţie îţi trebuie negaţie de la firma care nu şi-a onorat comanda. Cine-ţi dă? Nu au niciun interes. Trebuie schimbată legislaţia. Sunt şi firme foarte serioase, dar sunt şi firme care nu sunt serioase. Mie personal îmi este teamă de medicamentele foarte ieftine. Au fost situaţii când am schimbat medicamentul cu altul de la altă firmă, eficienţa a fost cu totul alta", a explicat specialistul.


Ea spune că s-au întâlnit şi cazuri de supradozaj. "Din păcate, am văzut asta odată la aspirină, unde este foarte periculos. Mai mult decât atât, există situaţii în care într-o anumită zonă a tabletei respective există mai multă substanţă activă decât în altă zonă. În situaţia în care pacientul trebuie să ia jumătate de tabletă de exemplu o ia pe cea cu cea mai multă cantitate odată şi altă dată pe cea fără substanţă deloc. Aceste lucruri trebuie foarte bine puse la punct", a afirmat dr. Monica Pop.
Potrivit acesteia, există în oftalmologie două tipuri de picături, fabricate în România, "care nu sunt proaste, dar sunt prost condiţionate, ustură foarte tare".


"Pot demonstra în orice moment acest lucru, punând picături oricărui pacient, de orice vârstă. Nu vă mai spun ce probleme avem cu copiii pentru că un adult mai suportă câteva minute de usturime, dar copiii plâng, ne resping. Picăturile au afect, dar sunt prost condiţionate. O pictură ca să aibă efect trebuie să aibă acelaşi PH cu lacrima, să nu simţi când pui în sensul să nu usture, să nu doară. Aceste picături roşesc imediat conjunctiva şi apare senzaţia de usturime la oricine. Au promis (producătorii - n.r.) că vor face ceva în acest sens, dar nu au făcut absolut nimic. Acest lucru îl ştiu toţi oftalmologii. Şi este, ca să spun aşa, medicamentul principal pe care-l folosim în oftalmologie", a arătat specialistul.


Prof. dr. Monica Pop este de părere că trebuie să se facă un control, să existe o comisie sau comisiile Ministerului Sănătăţii să avizeze sau nu aceste medicamente. AGERPRES/(A - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Monica Pop: 2013 - primul an fără pacienţi cu leziuni cauzate de petarde la oftalmologie Directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, Monica Pop, a precizat luni că anul acesta este primul în care, în perioada Crăciunului, până la data de 30 decembrie, nu a venit niciun pacient la camera de gardă cu leziuni provocate de petarde sau artificii.
MS înaintează la parchet raportul făcut în urma verificărilor la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a constatat, în urma verificărilor făcute la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, mai multe nereguli în ceea ce priveşte contracte de închiriere între unitatea spitalicească şi societăţi comerciale, raportul urmând a fi înaintat Parchetului de...
UPDATE Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie Ministrul Sănătăţii va trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, fiind vorba de verificări în legătură cu managerul unităţii medicale, dr. Monica Pop.
Spitalul de Urgenţe Oftalmologice despre cazul copilului de 7 ani: Se înregistrează o ameliorare a stării ochiului Starea de sănătate a copilului de 7 ani fără acte, rănit la ochi, înregistrează o ameliorare, în urma aplicării unui tratament complex, local şi general, a anunţat, miercuri, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, prin intermediul unui comunicat remis presei.
Terapie avansată pentru tratamentul unor afecţiuni retiniene Peste 10.000 de pacienţi pot fi diagnosticaţi, anual, în România, cu ocluzie venoasă retiniană, estimează specialiştii.
Datoriile Ministerului Sănătăţii şi CNAS către farmacii, distribuitori şi producători - 935 milioane lei Bucureşti, 16 mar /Agerpres/ - Datoriile Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către farmacii, distribuitori şi producători au ajuns la 935 milioane de lei pentru medicamentele compensate şi gratuite, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei...