Cele mai citite
 


Sălaj: Punct termic transformat în centru multifuncţional pentru vârstnici la Zalău
marţi, 22 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un fost punct termic din Zalău, abandonat şi aflat într-o avansată stare de degradare a fost transformat într-un modern centru multifuncţional pentru persoane vârstnice - "Tinereţe fără bătrâneţe", printr-un proiect european al administraţiei locale în valoare totală de circa 650.000 de lei.
"Aş vrea să subliniez doar un aspect - necesitate înfiinţării unui astfel de centru, pentru că, dacă la nivel european se constată tendinţa de îmbătrânire a populaţiei, acest lucru este şi mai pregnant în România şi chiar şi în Zalău. Se observă, doar într-un an de zile, conform unor date de la Statistică, creşterea numărului de persoane de peste 60 de ani în municipiu de la 9,79% la 10,2%, între 2010 şi 2011", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu.
Centrul are o capacitate maximă de 50 de persoane, va fi administrat de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Zalău şi va fi deservit de personal de specialitate, bătrânii putând beneficia aici de computere conectate la internet, se vor putea uita la televizor sau se vor putea relaxa în ateliere de pictură, lucru manual sau la sala de lectură.
"S-au efectuat lucrări de reabilitare şi extindere cu un etaj a unui fost punct termic amplasat pe strada Ioan Salvici. Totodată s-a realizat izolarea termică a construcţiei, instalaţii sanitare, termice, electrice. În acest centru se vor desfăşura activităţi de asistenţă socială, medicală, consiliere juridică şi psihologică şi, bineînţeles, vor fi şi ateliere în care oamenii de vârsta a treia îşi vor putea desfăşura activităţile de relaxare, cum ar fi un atelier de lucru manual, atelier de pictură şi o sală de lectură. Totodată, centrul s-a dotat cu mult mobilier, inclusiv pentru zona de relaxare, echipamente IT, care constau în computere, fax, copiator, imprimante, telefoane. S-au cumpărat echipamente electronice şi electrocasnice, printre care şi un televizor şi un DVD-player şi material medical, folosit pentru cabinetul medical, cum ar fi tensiometru, glucometru, cântar, un pat medical", a preciza, la rândul ei, Delia Hanga, manager de proiect.
Valoarea totală a proiectului, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, este de 645.333 de lei, din care 504.143 de lei asistenţă financiară nerambursabilă şi 21.070 de lei contribuţie locală. AGERPRES/(A - Sebastian Olaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Punct termic transformat în centru multifuncţional pentru persoane vârstnice Un punct termic dezafectat din Zalău va fi transformat în centru multifuncţional pentru persoane vârstnice cu o capacitate de 50 de locuri, printr-un proiect cu finanţare europeană al autorităţilor locale, în valoare totală de circa 1,35 milioane de lei.
Sălaj: "Oscarul" pentru asistenţa medicală din Anglia, pentru un proiect ce vizează Spitalul Judeţean Zalău Un proiect ce vizează prevenirea şi controlul infecţiilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, implementat de unitatea spitalicească în parteneriat cu Hospital Trust Calderdale and Huddesfield din Yorkshire a fost recompensat cu "Nursing time awards", un echivalent al premiilor "Oscar", acordat asistenţilor...
Sălaj: Parteneriat româno-norvegian în domeniul bolilor rare Modul în care s-a derulat parteneriatul dintre centrul pentru boli rare NoRo din Zalău şi un centru similar, Frambu, din Norvegia, în cadrul unui proiect derulat în ultimele 14 luni, este analizat în zilele de 20-21 aprilie la "Conferinţa NoRo - Frambu, parteneriat pentru viitor", care se desfăşoară...
Sălaj: Spitalul Judeţean Zalău, centru de diagnostic audiologic pentru copii Afecţiunile auditive ale nou-născuţilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău vor putea fi diagnosticate începând cu luna octombrie, graţie aparaturii de testare obiectivă a auzului, achiziţionată de unitatea spitalicească în cadrul unui proiect ce urmăreşte prevenirea şi reducerea hipoacuziilor în...
Sălaj: Proiect de îmbunătăţire a serviciilor socio-medicale pentru pacienţii cu boli rare Centrul pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo din Zalău doreşte să-şi îmbunătăţească şi să diversifice serviciile socio-medicale adresate pacienţilor cu astfel de boli din România, prin intermediul unui proiect cu finanţare elveţiană ce are ca obiectiv principal transformarea NoRo într-un centru...
Sălaj: Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, reabilitat cu 7,5 milioane de lei Un proiect de extindere şi reabilitare a ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în valoare totală de 7,5 milioane de lei, a început în această lună, investiţia fiind realizată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Sălaj.