Cele mai citite
 


Senat: Propunerea privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevi şi preşcolari, adoptată tacit
marţi, 22 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatul a adoptat tacit luni propunerea legislativă privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari.
Potrivit propunerii de lege, iniţiată de deputaţii PDL, pachetul alimentar ar fi avut stabilită o limită valorică zilnică de 1,17 lei pe elev, respectiv preşcolar.
"Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitarea acestora, după caz. Limitele valorice zilnice pentru un elev, respectiv pentru un preşcolar, se actualizează prin Hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor", se arată în documentul citat.
Conform iniţiatorilor, pentru aplicarea acestei legi Guvernul ar fi trebuit să acorde sume defalcate din "unele venituri ale bugetului de stat" către bugetele locale şi judeţene, iar autorităţile locale ar fi repartizat sumele aferente pachetului alimentar unităţilor de învăţământ.
De asemenea, este menţionat faptul că părinţii, tutorii, împuterniciţii legali ai elevilor îşi pot exprima, în scris, opţiunea de a renunţa la dreptul de a beneficia de pachetul alimentar.
În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează faptul că, după nouă ani de implementare, programul guvernamental 'Laptele şi cornul' "tinde să nu mai corespundă realităţilor actuale, să nu îşi mai atingă obiectivele scontate".
"Programul neglijează, pe lângă componenta nutriţională, şi dimensiunea educativă. Pe lângă caracterul nutriţional, programele alimentare din şcoli trebuie să aibă un caracter educativ, care să încurajeze un mod de viaţă sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, astfel contribuind la combaterea obezităţii în rândul copiilor, fenomen care a luat amploare la nivelul Uniunii Europene în ultimii ani. Programul 'Laptele şi cornul' a devenit un program ineficient, atât din punct de vedere legislativ, dar şi din perspectivă nutriţională şi educativă', se arată în expunerea de motive.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, urmând ca propunerea de lege să fie transmisă Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorilor. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Raport de respingere pentru acordarea unui pachet alimentar pentru elevi şi preşcolari Senatorii Puterii din Comisia pentru administraţie au întocmit, marţi, un raport de respingere propunerii legislative privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari.
Aproape 8% dintre elevi şi preşcolari încep anul şcolar în unităţi neautorizate sanitar, anunţă ministrul Funeriu Aproximativ 8% dintre elevii şi preşcolarii din România încep luni anul şcolar în unităţi de învăţământ care nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar, reiese dintr-o situaţie prezentată, duminică, de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
MS: Măsuri pentru evitarea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire în şcoli Ministerul Sănătăţii a elaborat un plan de măsuri care va fi aplicat în unităţile de învăţământ pentru evitarea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire şi prevenirea transmiterii acestor boli în colectivitate.
Copiii de grădiniţă şi elevii suferă de afecţiuni vizuale Copiii de grădiniţă şi elevii au în majoritatea cazurilor probleme vizuale, relevă un studiu al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Caraş-Severin: Elevii învaţă să mănânce sănătos Şcoala Nr. 7 din Reşiţa a organizat marţi, o acţiune intitulată sugestiv 'Mănânc sănătos, cresc frumos!', a declarat marţi, pentru AGERPRES, Cristina Ardeleanu, institutor la această unitate de învăţământ.
Senatorii au decis revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului (sinteză) Plenul Senatului a constatat, miercuri, într-o şedinţă care a durat câteva minute, încetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi preşedinte al acestui for legislativ al lui Mircea Geoană, democrat-liberalul Petru Filip preluând interimar şefia Senatului până la votarea de către plen...