Cele mai citite
 


Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular
miercuri, 23 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra sănătăţii.
Cu acest prilej se vor efectua determinări gratuite ale tensiunii arteriale, indicelui gleznă-braţ şi glicemiei.
Campania beneficiază de suportul medical oferit de medici de diferite specialităţi - diabetologi, cardiologi, neurologi, nefrologi şi medici de familie. Medicii vor efectua testări medicale gratuite şi vor oferi recomandări de specialitate celor diagnosticaţi cu factori de risc sau afecţiuni cardiovasculare.
'Prevenţia şi diagnosticarea precoce sunt o prioritate în orice sistem sanitar. Din păcate, în România, încă nu există o conştientizare largă a importanţei controalelor medicale periodice în menţinerea unei stări de sănătate pe termen lung şi mulţi pacienţi ajung la medic doar în faza de boală constituită', a declarat marţi, cu prilejul lansării campaniei, dr. Gabriel Tatu - Chiţoiu, viitorul Preşedinte ales al Societăţii Române de Cardiologie.
În România se estimează că există aproximativ 7 milioane de hipertensivi, însă numai 2,9 milioane sunt diagnosticaţi şi doar 2,7 milioane au tratament antihipertensiv.
De asemenea, aproximativ 1,3 milioane de români suferă de diabet zaharat şi doar 800.000 sunt trataţi.
O altă afecţiune cardiovasculară care poate avea consecinţe dramatice este boala arterială periferică, patologie cu prevalenţă ridicată în special în rândul persoanelor peste 60 de ani.
În România se estimează că aproximativ 700.000 de persoane pot suferi de această boală, iar dintre acestea diagnosticate sunt aproximativ 118.000, iar tratate numai 70.000.
În ultimul timp se constată o scădere a mortalităţii prin boli cardiovasculare a spus dr. Tatu Chiţoiu adăugând că un rol deosebit îl are faptul că tinerii conştientizează mai mult importanţa propriei sănătăţi.
Între factorii de risc responsabili pentru aceste afecţiuni se numără colesterolul crescut, obezitatea, grăsimea de pe burtă, hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul zaharat, sedentarismul, sexul masculin, antecedentele în familie, vârsta.
Medicul a accentuat asupra importanţei mişcării, care scade riscul de îmbolnăvire cu 70% pentru boli cardiovasculare şi cu 80% pentru cancer de sân şi colon.
Fumatul cronic este unul dintre cei mai importanţi factori de risc, un fumător fiind cu zece ani mai bătrân pe dinăuntru decât vârsta cronologică, spune dr. Tatu - Chiţoiu.
Un copil obez de 14 ani are arterele de 45 de ani, obezitatea fiind responsabilă de risc de hipertensiune, diabet, infarct de miocard, accident vascular cerebral, a detaliat medicul.
În ceea ce priveşte sarea aceasta ar trebui consumată în cantităţi mici, 2,5 - 3 grame pe zi, şi nu 15 grame cât consumă românii, a punctat dr. Tatu adăugând că tratamentul medicamentos are un rol mic în cazul acestor boli cel mai important fiind schimbarea stilului de viaţă.
Medicii acordă un rol important mişcării şi recomandă 30 de minute zilnic de mişcare, mers pe jos în ritm alert, cam 3- 4 km, urcatul scărilor, parcatul maşinii la un km distanţă de locul unde de destinaţie.
Dr Tatu - Chiţoiu recomandă măsurarea tensiunii, indicat este la braţ şi nu la încheietura mâinii, şi la picior, la gleznă, caz în care raportul nu trebuie să fie sub 0,9.
'Campaniile de responsabilitate socială au devenit o tradiţie pentru Sanofi din dorinţa de a identifica în permanenţă nevoile insuficient acoperite ale pacienţilor şi a putea veni cât mai eficient în întâmpinarea lor. O problemă importantă de sănătate publică o reprezintă bolile cardiovasculare ale căror consecinţe pot fi fatale sau invalidante pentru pacienţi şi extrem de costisitoare pentru sistemul de sănătate. Această campanie are ca scop să aducă în atenţia populaţiei importanţa factorilor de risc cardiovascular şi cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare', a declarat Ovidiu Saltas-Dabija, director medical Sanofi România.
Locaţiile selectate pentru desfăşurarea campaniei în Bucureşti sunt Băneasa Shopping City (luni, 28 mai şi marţi, 29 mai), Cora Lujerului (miercuri, 30 mai şi joi, 31 mai), Cora Pantelimon (vineri, 1 iunie).
Persoanele care doresc să beneficieze de aceste determinări sunt rugate să se prezinte în intervalul orar 09.00 - 18.00, în oricare dintre locaţii, singura recomandare fiind să nu mănânce cu două ore înainte de efectuarea analizelor.
Acest proiect se va desfăşura în 18 oraşe din ţară: Bacău, Beiuş, Bucureşti, Buzău, Câmpina, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Târgu Jiu, Timişoara.
În fiecare oraş persoanele care vor veni în locaţiile stabilite vor putea beneficia de determinări gratuite ale tensiunii arteriale, ale indicelui gleznă-braţ şi ale glicemiei, rezultatele urmând să fie comunicate pe loc.AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Campanie pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii a lansat luni Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România: SOS cardio - Atenţie, risc cardiovascular!
Hipertensiunea - principala cauză de mortalitate cardiovasculară Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că hipertensiunea este principala cauză de mortalitate cardiovasculară. Aceasta poate produce accidente cerebrale vasculare, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă şi renală.
Un nou tratament pentru hipertensiune arterială Un nou medicament indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale, profilaxia cardiovasculară (reducerea mortalităţii la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare aterotrombotice diagnosticate sau diabet zaharat de tip II) - Telmisartan Actavis (substanţa activă - telmisartan) - va fi lansat pe...
Campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Forumul Naţional de Prevenţie, în parteneriat cu Rotary 2241, derulează, în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, în 30 de oraşe, campania "Promenada Inimilor", cu scopul promovării activităţii fizice ca parte...