Cele mai citite
 


Apa de gură poate provoca apariţia cancerului bucal (studiu)
luni, 19 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Apa de gură poate provoca apariţia cancerului bucal şi ar trebui să fie oprită comercializarea acestui produs, susţine un om de ştiinţă australian, conform unui material publicat în ultimul număr al cotidianului britanic Daily Mail.

Există "suficiente dovezi" care indică faptul că apa de gură ce conţine alcool contribuie la creşterea riscului de îmbolnăvire de cancer bucal, conform profesorului Michael McCullough care şi-a publicat studiul în revista Dental Journal of Australia. Conform acestuia, unele tipuri de apă de gură sunt mai periculoase chiar decât vinul sau berea pentru că au o concentraţie mai mare de alcool, de până la 26%.

Cercetătorul australian susţine că apa de gură ar trebui vândută doar în baza unei reţete medicale, iar utilizatorii ar trebui să fie avertizaţi cu privire la riscurile unei perioade îndelungate de folosire.
"Am avut cazuri de bolnavi de cancer bucal al căror singur factor de risc care a dus la declanşarea acestei boli a fost folosirea apei de gură cu conţinut de alcool, aşa că am făcut acest studiu pentru a demonstra ceea ce deja bănuiam că se întâmplă", a susţinut el.
Fumatul şi consumul de alcool sunt principalii factori de risc pentru declanşarea cancerelor bucale.
Prof. McCullough, de la Universitatea din Melbourne, a susţinut că alcoolul din apa de gură favorizează acţiunea cancerigenă a unor substanţe nocive, precum nicotina.
Studiul a fost realizat pe un grup de 3.210 de voluntari care folosesc zilnic apă de gură. Cel mai mare grad de risc a fost identificat la fumătorii din cadrul acestui grup - un nivel de risc de 9 ori mai mare decât la nefumătorii care nu folosesc frecvent apă de gură - dar şi la cei care consumă regulat alcool - un grad de risc de 5 ori mai mare.
Un purtător de cuvânt al Asociaţiei Stomatologice Britanice (British Dental Association) a susţinut că aceste dovezi "nu sunt concludente", precizând că este nevoie de mai multe studii în domeniu. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos pentru sănătate (studiu) Consumul simultan de alcool şi tutun reprezintă un 'cocteil' extrem de periculos, care creşte 'multiplică' riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele două activităţi, atât de apreciate de numeroase persoane, avertizează marţi ziarul 'Le Figaro'.
Tu stii sa te speli corect pe dinti? Pare de necrezut, dar un roman din cinci nu s-a spalat niciodata pe dinti. Acestea sunt statisticile oferite de GSK Consumer Healthcare 2014. Cel mai recent studiu de piata arata ca un roman a consumat 1,5 tuburi de pasta de dinti de-a lungul anului 2014 – foarte putin in comparatie...
Efectul cancerigen al alcoolului a fost subevaluat Potenţialul cancerigen al băuturilor alcoolice s-a dovedit subevaluat, rezultă dintr-un studiu realizat de specialişti australieni din cadrul organizaţiei nonguvernamentale Cancer Council. Date despre acest studiu au fost publicate în The Medical Journal of Australia.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Un somn mai lung de nouă ore este periculos pentru sănătate (studiu) Un somn sănătos este foarte important şi la fel de importantă este şi durata somnului. Cine doarme prea mult îşi poate pune în pericol sănătatea. La fel ca alcoolul şi fumatul, abuzul de somn poate avea un efect nefast asupra organismului - este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea...
Tu esti predispus la afectiuni gingivale? Afectiunile gingivale afecteaza in fiecare an milioane de oameni din intreaga lume. Acestea reprezinta problema numarul 1 in igiena orala. Conform unui studiu aproximativ 80-85% dintre persoane risca sa faca o forma de boala parodontala cu evolutie cronica, 10% din populatie nu face nici un fel...