Cele mai citite
 


MS: Numărul cazurilor de borrelioză confirmate, în scădere faţă de 2011
miercuri, 23 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul cazurilor de borrelioză confirmate, în acest an, până pe 13 mai, în ţara noastră, este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 34 de cazuri din 208 suspecte, faţă de 62 anul trecut din 130 suspiciuni, a anunţat printr-un comunicat de presă Ministerul Sănătăţii.
Aceste date sunt cuprinse într-un raport al Ministerului Sănătăţii privind afecţiunile provocate de muşcătura de căpuşe, prezentat premierului Victor Ponta.
Conform raportului, începând din anul 2010, atât borrelioza Lyme, cât şi encefalita de căpuşe sunt afecţiuni monitorizate, aflate în supraveghere epidemiologică.
În prezent, infecţia cu borrelioză este diagnosticată şi tratată în toate judeţele ţării printr-o arondare teritorială organizată în cadrul acestei supravegheri.
MS informează că bolile infecţioase transmise prin vector activ (căpuşe, ţânţari) înregistrează o anumită creştere în întreaga Europă, înmulţirea căpuşelor fiind favorizată de schimbările climatice (fluctuaţii de temperaturi, precipitaţii abundente).
Potrivit MS, sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei distrugerea, în perimetrele locuite, la nivelul spaţiilor verzi, a populaţiei de căpuşe, în cazul în care se observă şi se constată prezenţa acesteia, protecţia individuală (haine cu mânecă lungă, pantaloni etc) în cazul deplasării în zone cu risc, prezentarea la medic, în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixate pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome).
Totodată, este necesară prezentarea la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apare roşeaţă şi ''erupţie'' caracteristică borreliozei.
Borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic şi poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la muşcătura căpuşelor, precizează Ministerul Sănătăţii.
Nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile, acestea sunt purtătoare ale microorganismelor borrelia. AGERPRES/(AS - Georgiana Tănăsescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 8.500 de bolnavi cu borrelioză în România În România, peste 8.500 de persoane au borrelioză, dar numărul lor este mult mai mare, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, care a invocat studii internaţionale de specialitate.
34 de cazuri de borrelioză confirmate, în scădere faţă de 2011 Numărul cazurilor de borrelioză confirmate, în acest an, până pe 13 mai, în ţara noastră, este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 34 din 208 suspecte, faţă de 62 anul trecut din 130 suspiciuni, a anunţat, printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii.
Cluj: Laboratoarele de parazitologie ale USAMV testează căpuşe pentru a depista prezenţa bolii Lyme Clujenii muşcaţi de căpuşe pot apela de acum înainte şi la laboratoarele Facultăţii de medicină Veterinară ale USAMV pentru a aflat dacă parazitul este infestat sau nu cu boala Lyme, supranumită şi boala cu o mie de feţe.
Harghita: A crescut numărul muşcăturilor de căpuşe; nicio confirmare de boală Lyme Miercurea Ciuc, 4 mai /Agerpres/- Numărul cazurilor de muşcături de căpuşe a crescut, în ultimele zile, în Harghita, de când vremea s-a încălzit.
Epidemia de rujeolă în România - 3.446 de cazuri înregistrate în 37 de judeţe, cu 17 persoane decedate (grupaj) Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 10 martie este de 3.446, fiind înregistrate îmbolnăviri în 37 de judeţe ale ţării, 17 dintre acestea fiind soldate cu decesul pacienţilor, informează INSP pe site-ul instituţiei.
Prof.dr. Streinu Cercel: 132 persoane au fost muşcate de căpuşe în minivacanţa de 1 Mai 132 de persoane care au fost muşcate de căpuşe s-au prezentat la camera de gardă în minivacanţa de 1 Mai, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului Naţional "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel.