Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România
miercuri, 23 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru accesul romilor la asistenţă medicală în ţara noastră.
Comisia Europeană a adoptat un raport prin care le cere statelor membre ale UE să pună în aplicare strategiile naţionale pentru a îmbunătăţi integrarea economică şi socială a celor 10 -12 milioane de romi din Europa. Statele membre au elaborat aceste planuri şi le-au trimis Bruxellesului ca răspuns la Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor, adoptat de Comisie la 5 aprilie 2011 şi aprobat de liderii UE la scurt timp după aceea.

Cadrul UE identifică patru piloni pentru care trebuie depuse eforturi la nivel naţional în vederea îmbunătăţirii integrării romilor: accesul la educaţie, la locuri de muncă, la asistenţă medicală şi la locuinţe. Pentru prima dată, toate statele membre s-au angajat să elaboreze o abordare integrată care să includă aceste patru domenii de politică şi au prezentat strategii naţionale care vizează aceste domenii prioritare, precizează Comisia într-un comunicat.

În raportul de miercuri, Comisia concluzionează că statele membre au depus eforturi pentru a elabora o abordare cuprinzătoare privind integrarea romilor. Cu toate acestea, Bruxellesul subliniază că mai sunt multe acţiuni de întreprins în ceea ce priveşte asigurarea unei finanţări suficiente pentru incluziunea romilor, instituirea unor mecanisme de monitorizare şi combaterea discriminării şi a segregării.

Comisia precizează că, în strategiile lor, toate statele membre admit necesitatea reducerii decalajului dintre romi şi restul populaţiei în cele patru domenii-cheie stabilite de Bruxelles, şi că majoritatea statelor membre au prezentat măsuri specifice cu privire la modul în care intenţionează să atingă obiectivele convenite.

În acest sens, CE salută câteva din 'exemplele pozitive', printre care sprijin pentru accesul romilor la asistenţă medicală în Ungaria, Irlanda şi România, măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit în Franţa şi Ungaria, promovarea incluziunii romilor în domeniul educaţiei în Slovenia, Spania şi Finlanda şi programe pentru îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în Bulgaria şi Spania.

Raportul notează că, în România, pentru a îmbunătăţi accesul romilor la serviciile de sănătate publică, au fost angajaţi aproximativ 450 de mediatori în materie de sănătate. Rolul acestora este de a facilita dialogul dintre romi, pe de o parte, şi instituţiile medicale şi personalul acestora, pe de altă parte. Ei sprijină în mod activ romii în obţinerea documentelor de identitate, încheierea unei asigurări de sănătate şi înscrierea la un medic de familie.

Un alt aspect pozitiv, potrivit Comisiei, este acela că toate statele membre au răspuns apelului de a înfiinţa puncte de contact naţionale pentru a urmări punerea în aplicare a strategiilor naţionale. Acest fapt arată că există o voinţă politică puternică pentru a răspunde provocărilor legate de integrarea romilor.

Cu toate acestea, evaluarea Bruxellesului subliniază, de asemenea, că majoritatea statelor membre nu au alocat până acum resurse bugetare suficiente pentru incluziunea romilor. Numai 12 ţări au indicat în mod clar fondurile alocate, indiferent dacă acestea provin din surse naţionale sau europene, şi au prezentat sume specifice pentru măsurile de politică privind incluziunea romilor în documentele lor de strategie - Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Suedia.

"Ne bucurăm că statele membre şi-au respectat angajamentul şi au prezentat strategii de integrare a romilor. Elaborarea strategiilor naţionale constituie un prim pas important" a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al CE şi comisar responsabil pentru justiţie.

"Cu toate acestea, acum, statele membre trebuie să accelereze ritmul şi să îşi consolideze eforturile prin adoptarea unor măsuri mai concrete şi a unor obiective explicite, prin alocarea precisă de fonduri şi prin instituirea unui sistem eficient de monitorizare şi de evaluare. Strategiile pe hârtie nu sunt suficiente. Avem nevoie de mai mult. Avem nevoie de rezultate concrete la nivelul politicilor naţionale care să îmbunătăţească viaţa celor 10 -12 milioane de romi din Europa", a adăugat Reding.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a declarat la rândul său că 'incluziunea romilor în Europa este un imperativ economic şi social comun, dar şi o obligaţie morală, chiar dacă provocările cu care se confruntă comunităţile de romi diferă de la un stat membru la altul'. "Acest raport subliniază necesitatea propunerii noastre din octombrie 2011, conform căreia statele membre ar trebui să dispună de o strategie corespunzătoare privind incluziunea romilor înainte de a beneficia de asistenţă pentru aceasta din partea Fondului social european în perioada financiară 2014-2020", a adăugat Andor, potrivit unui comunicat.

Romii - cea mai numeroasă minoritate din Europa - sunt adesea victime ale rasismului, ale discriminării şi ale excluziunii sociale. Mulţi copii romi trăiesc încă pe străzi, în loc să meargă la şcoală. Deseori, romii nu beneficiază de şanse reale pe piaţa forţei de muncă. Femeile rome sunt în continuare victime ale actelor de violenţă şi ale exploatării, precizează Comisia Europeană.

Într-un raport publicat miercuri de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale privind situaţia romilor în unsprezece state membre se arată că, din romii care au făcut obiectul anchetei, unul din trei este şomer, 20% nu beneficiază de asigurare de sănătate, iar 90 % trăiesc sub pragul sărăciei. Mulţi se confruntă cu prejudecăţi, intoleranţă, discriminare şi excluziune socială în viaţa lor de zi cu zi. Sunt marginalizaţi şi cei mai mulţi trăiesc în condiţii socio-economice extrem de precare.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Doar o proporţie infimă dintre români au un card european de sănătate, deţinut la nivelul UE de 2 din 5 europeni Bruxelles, 11 iul - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate deţineau în 2012 un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), cel mai scăzut raport din UE din acest punct de vedere, proporţia fiind în Italia de 100%, în Cehia...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
(Corespondenţă)România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE Bruxelles, 25 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu...
Strategiile pentru integrarea romilor, pe agenda reuniunii Consiliului EPSCO Miniştrii muncii, afacerilor sociale, sănătăţii şi protecţiei consumatorilor din statele membre ale UE (Consiliul EPSCO) se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza cadrul european privind strategiile naţionale pentru incluziunea romilor, document prezentat de Comisia Europeană în 5 aprilie, informează...
România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu, făcut public marţi la Bruxelles.