Cele mai citite
 


ANA: Prezenţa pe reţelele de trafic şi consumul drogului GHB nu reprezintă un fenomen în România
joi, 24 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prezenţa pe reţelele de trafic şi consumul drogului GHB - acidul gama hidroxibutiric - nu reprezintă un fenomen în România, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
"Având în vedere rezultatele obţinute din evaluarea tuturor datelor colectate în ultimii ani şi a studiilor realizate de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, se poate concluziona că atât prezenţa pe reţelele de trafic, cât şi consumul de GHB nu reprezintă un fenomen în România. Agenţia Naţională Antidrog recomandă contactarea de urgenţă a instituţiilor implicate în problematica drogurilor în momentul în care sunt sesizate aspecte care să lezeze cetăţenii referitor la consumul şi traficul de droguri", se arată într-un comunicat al ANA.
În România, în perioada 2009-2012, nu au fost înregistrate cazuri de urgenţe medicale determinate de consumul de GHB, potrivit datelor colectate de agenţie pe baza raportărilor primite de la unităţile medicale care au secţii de primiri urgenţe.
În aceeaşi perioadă nu au fost înregistrate cazuri de admitere la tratament privind consumul acestui tip de drog, potrivit datelor primite de la centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, precum şi de la unităţile medicale ale Ministerului Sănătăţii sau de la centrele private care acordă asistenţă medicală specifică consumatorilor de droguri.
Potrivit datelor oferite de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor al Inspectoratului General al Poliţiei Române, doar în anul 2010 a fost confiscată o cantitate de 15 ml de acid gama hidroxibutiric.
La nivel european, conform datelor cuprinse în Raportul European privind Situaţia Drogurilor 2011, estimările prevalenţei consumului de GHB în rândul populaţiilor de adulţi şi elevi sunt mult mai mici decât cele pentru consumul de cocaină şi ecstasy.
Totuşi, consumul acestei substanţe poate fi mai mare în anumite grupuri, medii sau zone geografice. Studii de prevalenţă, recent realizate în Belgia, Republica Cehă, Ţările de Jos şi Regatul Unit, raportează pentru consumul de GHB o prevalenţă pe parcursul vieţii care variază între 3,9 % şi 14,3 %, în timp ce prevalenţa consumului de GHB în ultima lună este de maximum 4,6%.
Potrivit specialiştilor, dependenţa de gama-hidroxibutirat (GHB) este o stare clinic recunoscută, cu un potenţial sindrom de sevraj acut atunci când drogul este întrerupt brusc după un consum regulat sau cronic. Există dovezi că dependenţa fizică poate apărea la consumatorii care utilizează drogul în scop recreaţional, fiind înregistrate cazuri de simptome de sevraj la încetarea consumului de GHB şi precursori ai acestuia.
De asemenea, a fost raportată dependenţa de GHB în rândul foştilor alcoolici. Studiile disponibile se concentrează în special pe descrierea sindromului de sevraj legat de consumul de GHB şi complicaţiile asociate, care pot fi greu de recunoscut în cazuri de urgenţă.
Aceste simptome pot include nelinişte, atacuri de anxietate, insomnie, transpiraţie, tahicardie şi hipertensiune.
Pacienţii în sevraj pot dezvolta, de asemenea, psihoză şi delir. Sevrajul uşor poate fi gestionat în centre ambulatorii, în caz contrar se recomandă supravegherea în mediu spitalicesc. AGERPRES/(AS - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Asistenţa medicală de urgenţă, sub o singură comandă în Oradea Asistenţa medicală de urgenţă în Oradea va funcţiona unitar, sub o singură comandă, prin comasarea celor două mari structuri din municipiu care funcţionează la Spitalul Municipal şi la Spitalul Judeţean, a anunţat marţi primarul Ilie Bolojan.
Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.
Bucureşti: Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.
Agenţia Naţională Antidrog a prezentat bilanţul activităţii pe 2011 Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a prezentat, joi, bilanţul activităţii pe anul 2011, la eveniment participând şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, informează un comunicat remis AGERPRES.
Reprezentanţii sistemului public de urgenţă nu susţin noul proiect legislativ privind reforma din sănătate Reprezentanţii unităţilor Unităţilor de Primiri Urgenţe, ai UPU-SMURD, Centrelor Primiri Urgenţe, Serviciilor de Ambulanţe Judeţene şi SABIF au dezbătut în cadrul unei întâlniri propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi punctul de vedere al ...
Bacău: În 2010 a crecut de patru ori faţă de 2009 numărul celor care au primit consiliere antidrog Numărul beneficiarilor serviciilor de asistenţă de specialitate oferită de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog /CPECA/ Bacău a fost de patru ori mai mare în 2010 faţă de anul precedent, relevă statisticile instituţiei.