Cele mai citite
 


Aproximativ 8% dintre angajaţii din România sunt agresaţi psihologic la locul de muncă
joi, 24 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Aproximativ 8% dintre angajaţii din România, bărbaţi şi femei, sunt agresaţi psihologic la locul de muncă, a declarat miercuri Roxana Togănel, managerul unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, care s-a referit la dimensiunea fenomenului de discriminare şi hărţuire psihologică la locul de muncă.

'Aproximativ 8% dintre angajaţii din România sunt agresaţi psihologic, sistematic, la locul de muncă, iar acest fenomen, mai puţin cunoscut ca atare şi denumit de către specialişti mobbing, nu este mai frecvent la noi decât în alte ţări ale Uniunii Europene. Nivelul pe care l-am înregistrat printr-o anchetă sociologică este cel al mediei europene', a precizat Roxana Togănel pentru AGERPRES.


Potrivit psihologului Flori-Ana Andronache, coordonator al Centrului pentru prevenirea şi combaterea mobbing-ului şi a discriminării la locul de muncă, hărţuirea psihologică a angajaţilor are consecinţe devastatoare nu numai asupra stării emoţionale a individului ci şi asupra sănătăţii acestuia: de la insomnii şi migrene până la tulburări psihosomatice (ulcer, hipertensiune, boli de piele, melancolie, depresie). De asemenea, organizaţia are de suferit ca urmare a reducerii productivităţii muncii şi a calităţii produselor şi serviciilor.


Prezentând rezultatele activităţilor derulate de Asociaţia Colfasa în cadrul proiectului 'Femeia contează!', finanţat din fonduri europene nerambursabile, Roxana Togănel a menţionat faptul că mobbing-ul constatat de sociologi este de circa patru ori mai frecvent în companiile private decât în cele publice - 79,7% faţă de 20,3%.


Din cazuistica studiului rezultă că deşi hărţuirea psihologică la locul de muncă este preponderentă (71,6%), există şi situaţii care ţin de discriminarea de gen, hărţuirea sexuală, conflicte de muncă reale, dar şi de sfera patologicului.


În cazul mobbing-ului, agresiunea asupra salariatului are un caracter sistematic şi se realizează prin intimidare, umilire, discreditare, izolare, stigmatizare etc.
În cadrul proiectului 'Femeia contează!' a fost înfiinţat, în Bucureşti, primul centru anti-mobbing din România unde 'victimele' primesc consiliere psihologică juridică şi orientare profesională.
Centrul anti-mobbing este un exemplu că 'fondurile europene sunt folosite aşa cum trebuie', a afirmat deputatul PNL Cristina-Ancuţa Pocora, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.


La rândul său, directorul Direcţiei 'Egalitate de şanse între femei şi bărbaţi' din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a apreciat că proiectul derulat de către Asociaţia Colfasa este 'novator, cu un caracter de pionierat în România'.
Proiectul 'Femeia contează!' este finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), bugetul total fiind de 16,5 milioane lei, din care circa 14,34 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile. Bugetul de stat a contribuit cu aproximativ 1,83 milioane lei, iar Colfasa şi cei patru parteneri ai săi cu suma de circa 330.000 lei. Proiectul are o durată de trei ani şi se va încheia în iulie 2012.


Miercuri şi în următoarele două zile, Asociaţia Colfasa organizează o serie de workshop-uri având ca temă "Piaţa muncii şi egalitatea de şanse şi gen", precum şi hărţuirea psihologică la locul de muncă.
Evenimentul se înscrie în activitatea de comunicare a proiectului 'Femeia contează!' cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU).
Asociaţia neguvernamentală Colfasa este specializată pe consultanţă în domeniul politicilor comunitare iar în prezent gestionează patru proiecte strategice şi patru proiecte de grant, finanţate din Fondul Social European.AGERPRES/(A - Daniel Cocoru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Marius Vulpe (ANP):Oamenii ştiu să-şi ceară drepturile;1,6 milioane euro, amenzile aplicate de CEDO în 2016 Amenzile aplicate de CEDO României din cauza condiţiilor de detenţie s-au ridicat anul trecut la 1,6 milioane de euro, afirmă directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, într-un interviu acordat AGERPRES, subliniind că suma totală, începând din 1990, este de peste...
Angajaţii persecutaţi se pot adresa primului Centru Anti-Mobbing din România Primul Centru Anti-Mobbing din România, cu sediul în strada Enăchiţă Văcărescu nr. 38, Bucureşti, a fost anunţat de Asociaţia COLFASA, în cadrul proiectului "Femeia contează!", dezvoltat în colaborare cu Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, a informat un...
Iaşi: Proiect de consiliere profesională a peste 5.000 de studenţi medicinişti din cinci centre universitare Peste 5.000 de studenţi medicinişti din România vor fi îndrumaţi în alegerea viitoarelor cariere profesionale în cadrul unui proiect lansat de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi, prin intermediul proiectului "Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat...
Proiect cu fonduri europene privind formarea cadrelor medicale în domeniul îmbătrânirii cerebrale Bucureşti, 21 oct /Agerpres/ - Fundaţia Ana Aslan International, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMMR), a lansat, joi, un proiect unic în România, finanţat cu fonduri europene, pentru dezvoltarea...
Comunicat de presă - Federaţia 'Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România' Lansare proiect 'Susţinere Economică şi Socială pentru persoane vulnerabile'
Bistriţa-Năsăud: Proiect cu fonduri europene destinat femeilor considerate vulnerabile Asociaţia ProFamilia din Bistriţa a lansat, joi, un proiect cu fonduri europene destinat femeilor din grupurile considerate vulnerabile, prin intermediul căruia acestea vor primi consultanţă, vor beneficia de cursuri de formare profesională şi vor avea posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă în...