Cele mai citite
 


Franţa: Cabinele de bronzare artificială, vinovate de 17 - 76 decese pe an
joi, 24 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cabinele de bronzare artificială, care, ca şi expunerea la soare, sunt considerate la nivel mondial ca fiind 'cancerigene', ar determina în Franţa între 17 şi 76 de decese pe an ca urmare a cancerului de piele (melanom cutanat), arată o estimare publicată miercuri şi menţionată de AFP.
'Chiar dacă razele UV artificiale provoacă puţine din numărul de melanoame cutanate, practicarea bronzării artificiale, numai în scop estetic, duce anual la 100 - 350 de cazuri de cancer cutanat, foarte periculos', se spune în studiul apărut în Bulletin epidemiologique hebdomadaire (BEH).

Conform diverselor scenarii utilizate de cercetători de la câteva institute franceze, 'între 91 şi 350 de cazuri anuale' de melanoame 'pot fi atribuite cabinelor de bronzaj, precum şi între 19 şi 76 de decese pe an' în Franţa.

Potrivit unui sondaj pe probleme de sănătate, realizat în 2010 pe un eşantion de 3.359 persoane între 15 şi 75 de ani, 3,5% dintre ele declară că au făcut cel puţin o şedinţă bronzaj artificial în ultimul an. 'În faţa tendinţei de creştere a acestui fenomen, se impune întărirea acţiunilor de prevenire, pentru a scădea expunerea la raze UV artificiale în scop estetic', consideră cercetătorii francezi în studiul lor, propunând mai multe căi, precum campanii de comunicare sau 'taxe speciale' pentru aparatele de bronzat artificial.

'Interzicerea totală a cabinelor de bronzaj artificial numai în scop estetic este o altă măsură care ar trebui vizată şi comparată cu eficienţa celorlalte metode de prevenire menţionate', adaugă oamenii de ştiinţă.

Într-un editorial publicat în acelaşi număr din BEH, doi medici de la Academia Naţională de Medicină pledează pentru 'interzicerea progresivă a cabinelor de bronzare', ca în Brazilia sau în statul South New Wales din Australia. Guvernul francez a anunţat miercuri că pregăteşte un decret pentru înăsprirea reglementărilor ce vizează cabinele de bronzare artificială. Proiectul prevede 'o mai bună protejare a utilizatorilor, reglementând mai strict folosirea acestor aparate'. Centrelor de bronzare urmează să li se propună să ofere 'gratuit' clienţilor ochelari de protecţie, spune Marisol Touraine, ministru al Sănătăţii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dermatologii din Franţa cer autorităţilor interzicerea saloanelor de bronzat Dermatologii din Franţa cer autorităţilor interzicerea saloanelor de bronzat, după ce un sondaj realizat de revista «60 millions de consommateurs» (60 de milioane de consumatori) a Institutului naţional privind consumul a scos în evidenţă pericolele razelor ultraviolete (UV) artificiale pentru sănătate...
FABC şi Societatea Română de Cancer au lansat a doua ediţia a campaniei "Un viitor fără pată!" Federaţia Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer au lansat joi cea de-a doua ediţie a campaniei despre melanom "Un viitor fără pată!", care are ca obiectiv principal informarea şi educarea publicului tânăr cu privire la riscurile melanomului malign şi importanţa comportamentului preventiv...
Dr. Călin Giurcăneanu: În ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori O amplă campanie de informare privind melanomul, în care vor fi angrenaţi peste 300 de medici dermatologi din întreaga ţară, se va derula începând de vineri şi până pe 30 mai, fiind organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) sub egida celei mai mari asociaţii europene de dermatologie - Academia...
Screening gratuit pentru cancerul de piele prin campania 'Un viitor fără pată' a FABC Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediţie a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat "Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele".
Campanie naţională de prevenire a cancerului de piele Peste 300 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite, pe 25 mai, cu prilejul 'Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului'.
Actorul Hugh Jackman, bolnav de cancer de piele, avertizează asupra riscului expunerii la soare Actorul australian Hugh Jackman, care a fost tratat recent pentru un cancer de piele, conduce o campanie pe reţelele sociale pentru ca oamenii să se protejeze de expunerea la soare şi să facă controale medicale regulate, informează agenţia France Presse (AFP).