Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoaie: Incapacitatea decidenţilor de a gestiona sistemul de sănătate a fost acoperită de blamarea medicilor
joi, 24 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ''blamarea constantă'' a cadrelor medicale.
"România este o ţară cu o democraţie formală, în care de 22 de ani se încearcă să se promoveze o cultură conflictuală bazată pe ură, invidie, frică (...) Nu avem cultura dialogului, nu ştim să ne respectăm unii pe alţii şi nu ştim să respectăm profesiile care au impact psihologic, social şi economic (...) Incapacitatea decidenţilor de a gestiona un sistem a fost acoperită de o politică coerentă de blamare a corpului medical, şi de acest lucru este vinovată clasa politică din România", a spus Astărăstoaie.
În opinia lui, actuala criză din România este una morală, iar în Sănătate actuala criză e cauzată de abandonarea conceptului de responsabilitate socială în medicină, ce impune politici coerente.
"Responsabilitatea socială în medicină înseamnă asumarea unuia dintre rolurile statului de asigurare a sănătăţii fiecărui cetăţean, evaluată prin indicatori obiectivi: scăderea morbidităţii şi scăderea mortalităţii evitabile. Ori, în acest domeniu asistăm la un eşec al aşa-ziselor politici de sănătate din România", a spus Astărăstoaie.
El a subliniat că România ocupă neonorantul loc unu la toţi parametrii, de la morbiditate până la mortalitatea evitabilă. Potrivit lui Astărăstoaie, este inadmisibil ca în România, ţară europeană, mortalitatea prin cancer de col uterin şi sân să fie de 51, respectiv 47%, în timp ce în UE să fie de 5%.
Astărăstoaie a criticat, totodată, modul în care au fost utilizate fondurile pe programele de sănătate, doar pentru terapie şi nu pentru prevenţie.
Referindu-se la sistemul asigurărilor de sănătate, Astărăstoaie a spus că nu "forma de proprietate" e importantă, ci coerenţa şi funcţionarea integrată a unui sistem care poate asigura sănătatea pacienţilor. În opinia lui, sistemul privat de sănătate poate fi doar unul complementar celui de stat, deoarece este orientat spre serviciile medicale cu profit şi niciodată spre chirurgie sau urgenţă.
Astărăstoaie a participat, la Suceava, la o dezbatere regională privind condiţia medicului în România, în cadrul campaniei finanţate de Divia de medici a Băncii Transilvania "Respectă-ţi medicul!". Joi, la Suceava, Astărăstoaie va participa la Consiliul Naţional al CMR care se va desfăşura în prezenţa ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi. AGERPRES/(A-Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoaie:Doctorii ar putea să-şi dea demisia în bloc, iar medicii de familie să rezilieze contractele cu CAS Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a declarat, miercuri, la Suceava, că se impune încheierea un acord între guvernanţi şi CMR, în baza căruia să se rezolve cele nouă revendicări incluse în declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012.
Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor: Trebuie introduse cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, este de părere că ar trebui introduse cursuri de non-discriminare în sănătate, la toate nivelele, după ce, în opinia sa, sistemul românesc de sănătate este unul care a creat mari inechităţi.
Dr. Vasile Astărăstoaie: Ar trebui declarată stare excepţională în România din cauza plecării medicilor Preşedintele Colegilor Medicilor din România, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, susţine că în acest moment nu ştie care este viziunea în ceea ce priveşte descentralizarea spitalelor, după ce a participat joi şi vineri la o conferinţă cu tema 'Descentralizarea şi organizarea spitalelor' care s-a desfăşurat...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
COPAC: Sistemul de sănătate se află în cea mai profundă criză Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM) a atras atenţia, vineri, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că practic, în acest an, nu există bani pentru medicamente.
Dr. Vasile Astărăstoaie: Cu 2,6% din PIB niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr.Vasile Astărăstoaie, a atras atenţia, vineri, în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui cu 2,6% din PIB, oricât de bun ar fi managerul.