Cele mai citite
 


Vasile Astărăstoaie:Doctorii ar putea să-şi dea demisia în bloc, iar medicii de familie să rezilieze contractele cu CAS
joi, 24 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a declarat, miercuri, la Suceava, că se impune încheierea un acord între guvernanţi şi CMR, în baza căruia să se rezolve cele nouă revendicări incluse în declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012.
"Nu mai acceptăm să fim blamaţi şi tot sistemul de sănătate să fie ţinut în spate prin munca medicilor de familie, care au fost batjocoriţi şi dispreţuiţi, şi a medicilor din spital (...) Vom avea deschidere la dialog. Guvernanţii vor trebui să încheie un acord cu reprezentanţii legitimi şi legali ai corpului medical (...) Nu suntem adepţii stărilor conflictuale, ci ai dialogului", a spus Astărăstoaie, precizând că, dacă nu vor fi ascultaţi, vor prelua modelul medicilor din Israel, Germania, Cehia şi Slovacia şi îşi vor da demisia în bloc din sistemul de sănătate, iar medicii de familie vor rezilia contractele cu casele de asigurări.
"Nu se va întâmpla nici mâine, nici poimâine. O acţiune poţi să o omori dacă nu este bine organizată şi un eşec al unei astfel de mişcări ar demoraliza pe termen lung (...) Nu e nevoie ca 43.000 de medici cu drept de liberă practică din România să îşi dea demisia. E suficient doar 7.000 din punctele cheie (...) dacă trei sute de anestezişti demisionează se blochează toată chirurgia şi terapia intensivă", a explicat Astărăstoaie.
El a subliniat că se poate accepta un calendar de aplicare a prevederilor acordului privind rezolvarea revendicărilor medicilor, dar nu sunt negociabile. Astărăstoaie a spus că doreşte ca, pentru început, să se dubleze, în acest an, salariul medicilor rezidenţi.
Totodată, Astărăstoaie a atras atenţia că, din cauza condiţiilor din România, exodul medicilor a luat o amploare îngrijorătoare. Potrivit acestuia, din 2007 până la 1 ianuarie 2012 au fost pregătiţi în România 8.600 de medici specialişti, iar în acelaşi interval de timp au părăsit România, numai în ţări membre ale OECD, 11.200 de astfel de medici.
"România a pierdut 3 miliarde de euro numai cheltuieli educaţionale cu aceşti medici", a spus Astărăstoaie. AGERPRES/(A-Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoaie: Incapacitatea decidenţilor de a gestiona sistemul de sănătate a fost acoperită de blamarea medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ''blamarea constantă'' a cadrelor medicale.
Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor: Trebuie introduse cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, este de părere că ar trebui introduse cursuri de non-discriminare în sănătate, la toate nivelele, după ce, în opinia sa, sistemul românesc de sănătate este unul care a creat mari inechităţi.
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Dr. Vasile Astărăstoaie: Cu 2,6% din PIB niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr.Vasile Astărăstoaie, a atras atenţia, vineri, în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui cu 2,6% din PIB, oricât de bun ar fi managerul.
Braşov: Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate...