Cele mai citite
 


Constantin Simirad, candidat UNPR la CJ Iaşi: Atuul meu este palmaresul de până acum (interviu)
vineri, 25 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, care candidează pentru un nou mandat din partea UNPR, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că nu a făcut şi nici nu face promisiuni nemăsurate, nechibzuite, întrucât ştie că realizarea acestora depinde de foarte mulţi factori. În schimb, el îşi doreşte să dezvolte nu doar turismul medical, dar şi industria prelucrătoare şi, mai ales, Aeroportul Iaşi, proiect pentru care a economisit deja 50 de milioane de euro.
Conf. univ. dr. Constantin Simirad a îndeplinit funcţia de primar al Iaşiului în perioada 1992-2003, fiind numit apoi ambasador al României în Cuba. În 2008 a candidat la mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie câştigată pe listele PSD. În septembrie 2009 a fost exclus din partid pentru că şi-a declarat susţinerea pentru Traian Băsescu în campania pentru alegerile prezidenţiale. În martie a.c. UNPR a anunţat că Simirad va candida sub sigla sa pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

AGERPRES: Domnule Constantin Simirad candidaţi pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. De ce o astfel de opţiune?
Constantin Simirad: Această candidatură vine după o mulţime de încercări de a realiza obiectivele pe care mi le-am propus în primul mandat şi care au fost împiedicate de consilierii USL. Am ambiţia de a le continua. Mă refer aici în special la Aeroport. Am strâns cu mare efort 50 de milioane de euro pentru modernizarea aeroportului Iaşi. Din păcate, consilierii USL au blocat această investiţie. Au blocat şi alte investiţii pe care doream să le iniţiez din veniturile proprii ale Consiliului Judeţean. Prin urmare, am o datorie faţă de ieşeni, faţă de oamenii din judeţul Iaşi de a realiza ceea ce am promis în primul mandat.
După cum ştiţi, am realizat foarte multe lucruri după 12 ani ca primar al Iaşiului şi patru ani la Consiliul Judeţean. Realizările de la Primărie se văd peste tot, sunt marcate cu plăcuţe de marmură. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, am reuşit să introduc sume importante pentru investiţii, respectiv 430 de milioane de euro, o parte fiind finalizate, altele în curs de finalizare. Prin urmare, activitatea mea la Consiliul Judeţean consider că este foarte benefică pentru cei care m-au ales în 2008.
Mai este o ambiţie personală. Ştiţi foarte bine, am dat cu rigla peste mâna celor care au întins mâna la bugetul Consiliului. Sigur, aceste măsuri mi-au atras foarte multe 'simpatii', dar am satisfacţia că la Consiliul Judeţean nu s-au petrecut lucruri neortodoxe. Cei cărora li se citea lăcomia în ochi au fost îndepărtaţi de funcţiile în care se luau decizii. În felul ăsta am apărat bugetul de prăduirea lui.

AGERPRES: Cum au fost pentru dumneavoastră cei patru ani de la conducerea Consiliului Judeţean Iaşi?
Constantin Simirad: Au fost patru ani chinuiţi. Am încercat să fac foarte multe pentru judeţul Iaşi însă am prins o perioadă de criză, o perioadă când nu au fost suficiente resurse pentru a face ceea ce ţi-ai dorit să faci. Eu îmi propusesem în mandat că voi face lucrări de asfaltări de drumuri judeţene astfel încât din orice punct pleci din judeţ după patru kilometri să ai acces la asfalt. Mi-am făcut şi o hartă. Din păcate, nu am reuşit să pun proiectul în aplicare din cauza fondurilor insuficiente. În afară de asta am fost nevoit să fac o economie de 50 de milioane de euro pentru Aeroport, obiectiv considerat pentru mine a fi o problemă prioritară. Din păcate, suma fiind mare a făcut cu ochiul la ceilalţi aşa că au împiedicat derularea acestei investiţii. Cu siguranţă că într-o perioadă de creştere economică aş fi avut acces la mai multe fonduri şi aş fi realizat mult mai multe decât până acum.

AGERPRES: Care sunt proiectele şi priorităţile dumneavoastră pentru judeţul Iaşi? Ce rol are pentru dumneavoastră infrastructura judeţului?
Constantin Simirad: Am realizat investiţii şi avem în curs de derulare altele în valoare de 430 de milioane de euro. Prin urmare, intenţia mea este să finalizăm în timp util şi să luăm bani de la Uniunea Europeană. Am un proiect de peste 142 de milioane de euro pentru aducţiuni de apă şi canalizări pentru mai multe localităţi din judeţ. Am făcut foarte multe lucrări de canalizare şi în municipiul Iaşi, cu care se laudă domnul primar Gheorghe Nichita. În afară de asta este colectarea centralizată a deşeurilor menajere şi groapa ecologică, în valoare de 70 milioane de euro. Banii sunt deja alocaţi, am semnat contractul, groapa ecologică este în curs de realizare. Bineînţeles, doresc să văd finalizat acest proiect pentru că doresc să creez aspectul de judeţ civilizat, adică să nu mai avem acele vărsători de gunoi care sunt mai peste tot în jurul comunelor şi care constituie un centru de poluare extrem de neplăcut. Infrastructura în sine cuprinde ceea ce e prioritar. Un succes notabil avem în aducţiuni de apă şi canalizare.

AGERPRES: Cum poate fi crescut actul medical din unităţile subordonate Consiliului Judeţean şi cum se poate îmbunătăţi situaţia din învăţământ?
Constantin Simirad: Pentru prima oară s-a văzut un efort consistent pentru dotarea celor şase spitale universitare pe care le păstoresc de circa doi ani de zile. De când funcţionează nu au avut alocate atâtea fonduri ca acum. Am făcut investiţii importante în aparatură la care medicii nu puteau visa până acum. În afară de asta, ne-am angajat să reabilităm clădirile şi chiar să contribuim la cheltuielile de întreţinere.
În ceea ce priveşte învăţământul, în prezent acesta se desfăşoară în condiţii excelente. Pentru prima oară după trecerea instituţiilor de învăţământ în subordinea Consiliului Judeţean toate cele cinci licee din judeţul Iaşi au fost reparate, consolidate ori dotate cu mobilier nou, aparatură specială.

AGERPRES: Care sunt în opina dumneavoastră investiţiile necesare în judeţ?
Constantin Simirad: Cred că cele mai mari resurse sunt în agricultură şi anume în industria prelucrătoare. Din păcate, producem foarte mult, dar valorificăm foarte slab. În acest sens am iniţiat şi semnat contractul de realizare a proiectului Agropolis. Acesta este un proiect trifrontalier între România, Republica Moldova, Ucraina, în valoare de 8 milioane de euro. Acest proiect va fi realizat la Leţcani iar beneficiari vor fi agricultorii judeţului Iaşi, în primul rând, care îşi vor putea păstra produsele pe lungă durată. De asemenea, vor beneficia cei din industria alimentară.
În altă ordine de idei, un potenţial enorm îl putem avea prin construirea unui spital modern de mare capacitate care să primească pacienţi din alte ţări, având în vedere că avem medici foarte buni, de înaltă calificare, de renume, dar şi faptul că avem preţuri mai mici decât la Viena sau în alte state europene. Ãsta este un potenţial pe care nu îl exploatăm în suficientă măsură. Avem şi mână calificată în universităţile ieşene aşa că putem atrage diverse industrii din celelalte ţări dacă salariul va fi, bineînţeles, mai mic decât acolo. Asta este motivaţia principală a venirii investitorilor: salarii mai mici decât în alte părţi.

AGERPRES: Care este atuul dumneavoastră în faţa celorlalţi contracandidaţi la conducerea Consiliului Judeţean?
Constantin Simirad: O să parafrazez o reclamă care era făcută la camionul Mercedes, pe care am văzut-o în Africa. Cred că se aplică şi la mine. În reclamă se spune că orice camion nou este foarte bun, dar acelaşi lucru se poate spune şi despre camionul Mercedes după ce a parcurs 1,6 milioane de kilometri. Orice candidat la Consiliul Judeţean Iaşi este foarte bun, dar acelaşi lucru se poate spune despre mine după 16 ani de administraţie, din care 12 ani la Primărie şi patru la Consiliu. Nu mai pun la calcul cei trei ani cât am fost ambasador al României în Cuba. Deci, populaţia a avut timp să mă verifice. Când stai atâţia ani în atenţia opiniei publice, lumea îşi dă seama dacă eşti un om care corespunzi funcţiei pe care o ai cu soluţii sau nu.
Atuul meu este palmaresul meu de până acum. Cei care vin acum spun că vor face. Cine ştie, Dumnezeu ştie, poate vor face. S-ar putea să nu facă. Vedeţi că după plecarea mea de la Primărie succesorul meu nu are unde să pună o plăcuţă de marmură în care să se marcheze realizările sale făcute în timpul celor opt ani. Eu am făcut grădiniţa Hecuba, alături e clădirea Academiei, Casa de Cultură Mihai Ursachi, Muzeul Mihai Eminescu, Hala Centrală, Piaţa Naţiunii, 'Sărbătorile Iaşilor', Seminarul Teologic. Eu nu vin cu un pachet de promisiuni care să se poată realiza sau nu. Lumea are de ales între un om care a făcut ceva în 16 ani de zile, care nu a făcut furtişaguri. Eu vin cu un curriculum vitae care, după părerea mea, e destul de prestigios. Să nu uităm că ziua bună se cunoaşte de dimineaţă.

AGERPRES: Cum vedeţi colaborarea cu viitorii consilieri judeţeni pentru a avea asigurată susţinerea proiectelor dumneavoastră?
Constantin Simirad: Sunt sigur că după alegeri USL va funcţiona în cu totul alt sistem. Fiecare partid va avea politica lui. Prin urmare, voi putea coopera cu respectivii consilieri. Dacă cei doi vicepreşedinţi au aceeaşi poziţie în ceea ce priveşte banul public, adică nu vor încerca să bage mâna, atunci voi coopera foarte bine cu ei. În caz contrar, nu trebuie uitat că deşi am avut consilieri judeţeni ostili, doar 50 de proiecte din miile de proiecte de hotărâri de Consiliu Judeţean nu s-au realizat. Aşa că deşi nu mă vor avea la suflet, cu siguranţă nu se vor opune dezvoltării judeţului. Prin urmare, vom avea două sisteme de supraveghere: ei pe mine şi eu pe ei. Cred că e mai funcţional un sistem în care doi se supraveghează reciproc. Acolo unde există armonie perfectă, acolo apar tot felul de matrapazlâcuri care mai de care mai gogomănate.

AGERPRES: Care consideraţi că ar fi o neîmplinire a acestei perioade?
Constantin Simirad: Marea mea neîmplinire, aşa cum am mai spus, este nerealizarea unor obiective pentru care m-am zbătut foarte mult. Unul dintre acestea, repet, este Aeroportul. Am eliberat terenul, am avut nevoie de şase hotărâri de guvern şi trei legi pentru a elibera terenul necesar dezvoltării ulterioare a Aeroportului. Acest obiectiv cu siguranţă se va realiza în viitor. După părerea mea soluţia cea mai rapidă şi mai fezabilă este prelungirea pistei până la 2.400 metri. Lucrul ăsta trebuie să-l facem rapid pentru că la 31 ianuarie 2014 se încheie finanţarea unor obiective precum aeroporturile care au peste 200.000 de pasageri pe an. Dacă nu ne grăbim să realizăm acest lucru, riscăm să pierdem finanţările.AGERPRES/(A, Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Liviu Dragnea, candidat USL la preşedinţia CJ Teleorman: Ne vom ţine departe de aroganţa fostei puteri (interviu) Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, candidat USL pentru un nou mandat, afirmă într-un interviu acordat AGERPRES că, dacă va câştiga competiţia electorală, printre priorităţile sale vor fi modernizarea infrastructurii, precum şi investiţiile, care să absoarbă forţa de muncă neutilizată...
Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare...