Cele mai citite
 


Dorin Ionescu: Vineri se vor finaliza testele pentru reţeta electronică
vineri, 25 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul Departamentului eHealth SIVECO România, Dragoş Dobran, a anunţat joi, în cadrul unei dezbateri privind prescripţia electronică, că ultimele teste pentru reţeta electronică vor fi finalizate vineri, când vor fi conectaţi simultan 10.000 de utilizatori.
Acesta a menţionat că nu crede că vor fi probleme, întrucât nu se va intra brusc cu acest sistem, el va fi utilizat mai întâi de medicii de familie şi farmacii.
Sistemul va începe să funcţioneze de la 1 iunie şi pe parcursul întregului an se vor corecta eventualele disfuncţionalităţi. Dobran a subliniat că reţeta electronică şi cardul de asigurat vor da măsura în care sunt utilizaţi banii în sistemul de sănătate.
Preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Dorin Ionescu, a precizat că timp de şase luni vor fi utilizate ambele metode de prescripţie, on-line şi pe reţetă, iar abordarea se va face gradual şi nu brusc, pentru a corecta eventualele probleme care ar apărea în sistem.
Acesta a mai făcut referire la faptul că acest nou sistem va reduce birocraţia din sistem şi permite un control al prescripţiilor medicale, reducând fraudele din sistem, dar şi utilizarea transparentă a banilor.
Referitor la frauda din sistem, dr. Dorin Ionescu a spus că dimensiunea acesteia se va putea cunoaşte după un an de la aplicarea prescripţiei medicale. În prezent, se estimează că aceasta ar fi între 10% şi 20%.
Dorin Ionescu a mai precizat că pacientul va primi şi un formular în care va fi înscris modul de administrare al medicamentelor.
Preşedintele interimar al CNAS a mai făcut referire la faptul că reţeta electronică, alături de cardul electronic şi dosarul electronic, care constituie Platforma Electronică a Sistemului de Sănătate, vor asigura o transparentizare a modului de utilizare a banilor şi vor asigura controlul prescripţiilor.
Acesta a arătat că platforma este pregătită să ia zeci de sesiuni simultan, iar din punct de vedere al performanţelor este la nivelul anului 2012.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, conf. dr. Alexandru Rafila, a subliniat că introducerea reţetei electronice este un pas înainte care va permite controlul în sistem, dar trebuie să se evite eventualele sincope care ar putea apărea.
Rafila a precizat că pentru implementarea sistemului au fost investiţi 20 de milioane de euro, bani nerambursabili din fonduri europene.
Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a spus că medicii de familie agreează introducerea reţetei electronice, problema care se pune fiind cea a infrastructurii şi comunicării.
Doina Mihăilă a afirmat că internetul nu funcţionează întotdeauna, apar destul de des întreruperi de curent, mai ales în mediul rural şi în aceste situaţii este posibil ca sistemul să nu funcţioneze. Ea a mai semnalat şi faptul că pe lângă reţeta online, unii pacienţi au nevoie de medicamente psihotrope care au un alt tip de reţetă, special, şi în această situaţie trebuie precizat dacă se pot prescrie ambele reţete.
Medicul a arătat că sunt prevăzute şi sancţiuni care ar trebui revăzute. Acestea se referă la procentul de prescriere a reţetelor on line. Astfel, dacă se prescriu în proporţie de 75%, medicul primeşte 100 de lei de la CNAS, pentru 50%, 50 de lei, iar dacă prescrie numai reţete de mână medicul va plăti contravaloarea acestora.
Dr. Sorin Popescu de la ARPIM a punctat faptul că sistemul trebuie să fie pregătit să verifice şi dozajul medicamentelor prescrise şi eventualele interacţiuni între medicamente.
La rândul său, Viorel Vasile, de la Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente, a spus că introducerea reţetei electronice va reduce dimensiunea comerţului paralel din farmacii.
Comerţul paralel de medicamente este acceptat în Uniunea Europeană şi România trebuie să se supună acestor reguli. Potrivit lui Viorel Vasile, dacă decontările ar fi fost făcute la timp, la 3 - 6 luni, nu ar mai fi apărut comerţul paralel. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...
Infuzia de bani din sectorul privat - o soluţie pentru sistemul de sănătate O posibilitate de a aduce fonduri în sistem o reprezintă infuzia de bani din sectorul privat, prin susţinerea funcţionării asiguratorilor privaţi, în baza introducerii pachetului de servicii medicale de bază, a subliniat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, în...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme...