Cele mai citite
 


Dr. Călin Alexandru: Taxa clawback trebuie văzută ca o formulă de menţinere a creşterii consumului de medicamente
vineri, 25 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ultimele luni au arătat că aplicarea taxei clawback duce la un nivel foarte ridicat pentru producători, ajungând să fie nesustenabilă, a afirmat, joi, într-o dezbatere privind prescripţia electronică, Călin Alexandru, director în Direcţia de Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii.
"Dacă gândim taxa de clawback doar pentru a asigura acoperirea deficitului din sistemul de sănătate riscăm să asistăm la retragerea unor companii sau a unor medicamente de pe piaţă", a afirmat dr. Călin Alexandru.
Taxa trebuie văzută ca o formulă prin care se poate menţine creşterea consumului de medicamente într-o limită care să fie sustenabilă bugetar, după cum a adăugat acesta.
În momentul de faţă, taxa este suportată exclusiv de producători.
Dr. Călin Alexandru a spus că, deocamdată, se caută o soluţie şi speră ca cei de la Finanţe să nu vadă numai contabiliceşte lucrurile.
La rândul său, Dorin Ionescu, preşedinte interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a arătat că, în 2008 - 2009, piaţa farmaceutică "creştea ca Făt-Frumos".
"Nu exista sustenabilitatea sistemului. Ajunsesem într-un impas: consumul era real, dar resursele pentru a-l acoperi nu erau disponibile. Atunci s-a pus problema acoperirii consumului, nu a face profitabil sistemul de sănătate. Nimeni nu o face în Europa. Şi cel mai bun sistem, cel din Franţa, a închis anul trecut pe minus. Eram în faţa dramei de a nu putea acoperi consumul. S-au luat nişte măsuri drastice de a reduce consumul. Taxa clawback a fost ultima măsură pentru a echilibra sistemul", a spus Dorin Ionescu. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.
Secăşan:Din taxa clawback pentru medicamente s-a colectat doar 30%, în primul trimestru din 2012 Din taxa clawback pe care producătorii, importatorii şi distribuitorii de medicamente trebuiau să o plătească statului în primul trimestru al acestui an s-a colectat doar aproximativ 30%, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, dr. Iosif Secăşan.
Anul 2011 a adus noi reglementări legislative pentru sistemul de sănătate Anul 2011 a însemnat pentru sistemul de sănătate noi schimbări legislative, dar şi schimbări la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii, astfel că la conducerea acestui minister a venit din vară un nou ministru - cel de-al 19 lea.
Cluj: Dezbatere pe tema proiectului legii sănătăţii şi principiilor organizării sistemului sanitar Responsabili din sistemul sanitar din mai multe judeţe din Transilvania, reprezentanţi ai partidelor politice, autorităţilor locale şi organizaţiilor sindicale din sănătate au participat, sâmbătă, la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a sănătăţii şi principiilor care ar trebui sa stea la baza...
APMGR contestă datele referitoare la consumul de medicamente comunicate de CNAS; Casa face precizări Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) iau în considerare acţiuni administrative şi în justiţie împotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la creşterea artificială a taxei clawback, cu impact...
ARPIM şi APMGR solicită audit pe datele CNAS pentru calculul taxei clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru calculul cuantumului taxei clawback, cele...