Cele mai citite
 


Interzicerea fumatului în locuri publice reduce riscul bolilor cardiace la fumătorii pasivi
sâmbătă, 17 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Interzicerea fumatului în locurile publice reduce riscul atacului de cord şi al bolilor cardio-vasculare la fumătorii pasivi, confirmă un raport al Institutului American de Medicină, publicat joi şi preluat de cotidianul francez Le Monde.
Studiul arată că nefumătorii expuşi pasiv la fumul ţigărilor, chiar pe perioade scurte, fac mai des atacuri de cord. 'Fără îndoială, interzicerea fumatului funcţionează', spune Lynn Goldman, profesor de ştiinţe ale sănătăţii de la Facultatea de Medicină 'John Hopkins' din Baltimore (Maryland), care a prezidat comisia de experţi ce a redactat raportul. 'Interzicerea fumatului (în locuri publice) reduce riscul crizelor cardiace atât la nefumători, cât şi la fumători', adaugă ea. 'Alte cercetări ar putea explica cu mai multe detalii amploarea diferenţei între cele două grupuri şi cum fumatul pasiv are urmări toxice', precizează profesoara.

Aproximativ 43% dintre copiii (până la 18 ani) nefumători şi 37% din adulţii care nu fumează sunt expuşi la fumatul pasiv în Statele Unite, potrivit statisticilor federale. În pofida reducerii drastice a numărului de americani victime ale fumatului pasiv în ultimii ani, aproape 126 milioane de nefumători erau încă expuşi în anul 2000, relevă raportul.

Experţii Institutului de Medicină, care face parte din Academia Naţională Americană de Ştiinţe, au analizat 11 studii esenţiale asupra efectelor pozitive ale politicii anti-fumat. Conform acestor studii, reducerea incidenţei crizelor cardiace ca urmare a interzicerii fumatului în locuri publice se situează între 6% şi 47% în Statele Unite.

Din cauza diferenţelor în felul de desfăşurare a acestor studii şi în ceea ce au măsurat, autorii raportului n-au putut determina cu mai mare precizie amploarea efectelor pozitive ale interzicerii fumatului asupra riscurilor cardiace legate de fumatul pasiv.

Potrivit Centrelor federale americane de Control şi Prevenire a Bolilor, fumatul pasiv duce la moartea a circa 46.000 de americani pe an. Interdicţiile în privinţa fumatului vizează acum aproximativ 40% din populaţia Statelor Unite, ca urmare a legilor votate în 22 din cele 50 de state ale SUA pentru interzicerea fumatului la locul de muncă, în locuri publice (aeroporturi, gări).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
ANA: Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cu ocazia marcării Zilei Mondiale fără Tutun.
Parcurile londoneze ar putea fi accesibile în curând doar nefumătorilor Un raport oficial comandat de primarul Londrei, Boris Johnson, propune interzicerea fumatului în parcurile capitalei britanice şi în locuri publice celebre ca Trafalgar Square. 'În calitate de chirurg-cancerolog, constat efectele teribile ale tutunului asupra fumătorilor şi familiilor lor. Trebuie să...
SUA: Nu doar fără fumat, ci chiar şi fără fumători la locul de muncă... Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat..., scrie în ediţia sa de vineri USA Today.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
„Despre fumat: De la teorie la public” - Legislația anti-fumat, soluția necesară într-o țară în care crește rata infarctului la tineri Societatea Română de Pneumologie a adus la aceeași masă de discuții lideri de opinie importanți din domeniul pneumologiei și cardiologiei, profesioniști în sănătate publică, autorități, reprezentanți ai vieții sociale din România și jurnaliști, în vederea conturării unui obiectiv comun: o...