Cele mai citite
 


Studiu Fundaţia Soros România: 62% dintre romi spun că nu s-au simţit discriminaţi
vineri, 25 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 60% dintre romi spun că nu s-au simţit niciodată discriminaţi, în ultimul an, iar 34% susţin contrariul, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros România în anul 2011 pe probleme de incluziune socială a minorităţii rome.
Potrivit studiului, femeile sunt cele care percep mai puternic discriminarea în procent de 38% faţă de doar 31% bărbaţi. 32% dinte cei care locuiesc în mediul urban au declarat că faţă de acum zece ani populaţia romă este mai mult discriminată, afirmaţie cu care sunt de acord doar 23% dinte respondenţii din mediul rural.
Situaţiile în care discriminarea este cel mai puternic resimţită conform răspunsurilor primite sunt cele legate de modul în care personalul centrelor de sănătate ale spitalelor se comportă cu etnicii romi (54%).
Pe locul următor se situează relaţiile cu personalul serviciilor sociale (48,7%) care au, conform declaraţiilor, un puternic caracter discriminatoriu faţă de romi. 42% dintre respondenţi semnalează existenţa unor comportamente discriminatorii în cadrul interviurilor pentru o slujbă.
Tot legat de discriminarea resimţită la angajare, 34% dintre etnicii romi din cadrul eşantionului semnalează existenţa acesteia în rândul celor care fac angajări temporare, iar 23% vorbesc despre existenţa unui comportament discriminatoriu din partea funcţionarilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Potrivit studiului, 53% dintre cei intervievaţi au declarat că locuinţa lor este în mediul rural şi doar 4% dintre ei au afirmat că trăiesc în centrul oraşului, 31% locuind în oraş, dar la periferia acestuia.
Totodată, 82% dintre respondenţi declară că locuinţa în care stau în momentul de faţă este proprietatea personală a unui membru al gospodăriei.
Datele nu iau însă în considerare dreptul de proprietate asupra terenului pe care este construită locuinţa.
Din totalul celor chestionaţi, 6% beneficiază de o locuinţă închiriată de la stat sau primărie, 5% declară că folosesc locuinţa fără să plătească chirie.
Din cercetare mai reiese că 23% dintre romii interogaţi împart aceeaşi cameră cu cel puţin alte două persoane.
În ceea ce priveşte sănătatea romilor, 24% dintre cei chestionaţi şi-au apreciat starea generală de sănătate ca fiind proastă şi foarte proastă, iar 16% au declarat că au anumite neplăceri legate de sănătate.
De altfel, 70% dintre subiecţii anchetei au spus că în ultimele şase luni el sau cineva din familia lui au apelat la serviciile de sănătate.
Jumătate dintre cei intervievaţi s-au declarat ca beneficiari ai asigurărilor de sănătate, iar 54% au spus că s-au simţit discriminaţi în relaţie cu instituţiile publice de sănătate.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.100 subiecţi romi, marja de eroare a sondajului fiind de plus-minus 2,7% la un nivel de încredere de 95%.
Raportul de ţară privind România, realizat şi publicat în cadrul proiectului EU-Inclusive - transfer de date şi schimb de experienţă între România, Bulgaria, Italia şi Spania, îşi propune să puncteze situaţia la zi a minorităţii romilor şi incluziunii sociale a acesteia în ţara cu cea mai numeroasă populaţie romă din Europa.
Raportul din România urmăreşte în capitole tematice coordonatele majore ale incluziunii sociale: ocupare, educaţie, sănătate, locuire şi discriminare.
Noutatea cercetării pentru România este analiza detaliată a subiectului migraţiei internaţionale pentru comunităţile de romi. AGERPRES/(AS - Sorin Peneş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvați Copiii România prezintă rezultatele programului Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile Pe parcursul a 18 luni, peste 1020 de copii din medii defavorizate au beneficiat de servicii sociale, juridice și educaționale, în cadrul programului Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, dezvoltat de Salvați Copiii România.
Bistriţa-Năsăud: "Locomotivele" partidelor pentru alegerile parlamentare - grupaj Atragerea înapoi în ţară a celor plecaţi în străinătate, problemele fermierilor şi ale agriculturii în general, dezvoltarea infrastructurii şi turismului din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt principalele priorităţi pe care spun că le vor avea în vedere dacă vor ajunge în Parlamentul României candidaţii la...
În România, prăpastia dintre mediul urban şi cel rural se accentuează Boom-ul economic pe care l-a cunoscut România nu a făcut decât să accentueze decalajul dintre mediul urban şi rural. Primarul unei comune de 3.300 de locuitori din sud-estul ţării, Cristea Gâscan, a devenit acum trei ani cunoscut în întreaga Europă graţie ideii de a reforma sistemul de alocaţii oferind...
Producători de ţigarete:20.000 de locuri de muncă ar putea dispărea, prin proiectul de amendare a legii referitoare la combaterea fumatului Proiectul de amendare a legii referitoare la combaterea efectelor fumatului poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă prin efecte în lanţ asupra zonei de aprovizionare şi distribuţie şi ar putea înjumătăţi cifra de afaceri pentru aproape 50% din punctele de vânzare care comercializează ţigarete...
World Vision România lansează, în parteneriat cu MSD România, proiectul ”Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cu scopul reducerii mortalităţii materne în ţara noastră Fundaţia World Vision România, împreună cu compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, demarează un amplu program de reducere a mortalităţii materne din ţara noastră, ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viaţă.
Studiu MS: Copiii români sunt normoponderali Copiii români sunt normoponderali, prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural - sunt concluziile unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului...