Cele mai citite
 


A apărut Tratatul de chirurgie, în zece volume
sâmbătă, 17 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Biblioteca Academiei Române a fost lansată, vineri, seria completă a Tratatului Naţional de Chirurgie, în zece volume, apărut sub îngrijirea prof. dr. Irinel Popescu, la Editura Academiei.
Prof. dr. Irinel Popescu a declarat că elaborarea unui tratat a fost considerată întotdeauna o datorie de onoare pentru reprezentanţii şcolii de chirurgie din România.
'Acest tip de tratat reprezintă o sarcină dificilă, dar care a fost asumată începând cu a doua jumătate a secolului trecut de chirurgii români, rezultatul fiind ediţiile apărute sub redacţia prof. Nicolae Hortolomei şi Ion Ţurai, Theodor Burghele, Eugen Proca şi Nicolae Angelescu, în 2001', a explicat prof. dr. Irinel Popescu.
Un tratat de chirurgie este în primul rând o oglindă a chirurgiei româneşti la momentul respectiv, ceea ce s-a făcut şi în lucrarea actuală, după ultimul tratat de chirurgie din anul 2001, a mai spus vorbitorul.
Acest tratat abordează şi ultimele noutăţi din domeniu, lucrarea reflectând experienţa remarcabilă a autorilor cu nimic mai prejos de standardele internaţionale.
'Am fost onorat să beneficiez în alcătuirea acestei ediţii de colaborarea unora dintre cei mai prestigioşi specialişti din ţară în toate domeniile chirurgiei. Consider că, în ansamblu, repartiţia pe centre universitare a celor zece volume şi a capitolelor pe care le conţin este echilibrată şi reflectă în acelaşi timp preocupările speciale ale autorilor pentru anumite probleme. Menirea principală a unui astfel de tratat este una didactică. Cartea se adresează rezidenţilor, medicilor specialişti, precum şi tuturor celor care vor să-şi completeze cunoştinţele în domeniul chirurgiei', a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.
Seria completă a tratatului de chirurgie cuprinde volumul I în domeniului urologiei sub îngrijirea prof. dr. Mihai Lucan, volumul II de neurologie - prof. dr. Alexandru Vlad-Ciurea, volumul III de chirugie bucomaxilofacială - redactor de volum prof. Alexandru Bucur, volumul IV cuprinde chirurgia toracică, coordonat de prof. dr. Teodor Horvat, volumul V are două fascicole de pediatrie sub îngrijirea prof. dr. Corneliu Sabetay, şi de ginecologie - redactor de volum prof. dr. Gh. Peltecu. Volumul VI este dedicat chirurgiei reparatorii şi microchirurgiei şi este realizat sub îngrijirea prof. dr. Ioan Lascăr; volumul VII se adresează chirurgiei cardiace şi îl are ca redactor de volum pe prof. dr. Radu Deac, volumele VIII şi IX sunt dedicate chirurgiei generale şi sunt realizate sub îngrijirea prof. dr. Irinel Popescu, iar volumul X este consacrat ortopediei, avându-l ca redactor de volum pe prof. dr. Dinu Antonescu.
Coordonatorii de volum şi-au asumat sarcina dificilă a uniformizării textului, ilustraţiei şi bibliografiei.
Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat cu prilejul lansării că este un moment important pentru viaţa medicală, dar şi pentru Academia Română, tratatul fiind publicat la Editura Academiei Române. Realizarea acestei lucrări este cu atât mai importantă, întrucât reuneşte contribuţia unor mari specialişti din domeniul medicinei.
Preşedintele Academiei Române şi-a exprimat dorinţa ca seria să fie reeditată.
Cartea este primul tratat care apare la Editura Academiei. Prof. dr. Irinel Popescu a menţionat că participanţii la această lucrare de amploare şi-au propus să editeze în viitor astfel de volume lucrând în echipă şi colaborând cu centre universitare din ţară.
El a menţionat că ar trebui să existe o anumită ritmicitate în apariţia unor astfel de lucrări şi acestea ar fi bine să fie realizate o dată la cinci ani.
Din toate volumele, cel mai căutat a fost cel dedicat chirurgiei oromaxilofaciale, al cărui coordonator este prof. dr. Alexandru Bucur. Aceasta a explicat că acest lucru se datorează faptului că nu a existat o astfel de lucrare în domeniu, deşi era necesară.
El a accentuat asupra unor colaborări mai strânse pe viitor între specialişti, în scopul realizării unor astfel de cărţi.
Prof. dr. Horbat, coordonatorul volumului de chirurgie toracică, a explicat că o astfel de lucrare de anvergură este importantă pentru pregătirea rezidenţilor şi a menţionat că un capitol a fost dedicat anesteziei.
La rândul său, prof. dr. Ioan Lascăr, coordonatorul volumului de chirurgie plastică şi reparatorie, a evidenţiat importanţa momentului, cu atât mai mult cu cât tratatul a însemnat o complexă contribuţie a mai multor chirurgi din România.
El a menţionat că apariţia acestui volum a coincis cu aniversarea a 50 de ani de activitate în domeniul acestei specialităţi, al cărui părinte a fost prof. dr. Ionescu Agrippa.
Totodată, a făcut referire şi la faptul că această specialitate este un domeniu care, în ultimele decenii, beneficiază din plin de o tehnologie avansată.
Prof. dr. Radu Deac, responsabilul volumului 'Chirurgie cardiovasculară', a insistat asupra importanţei tratatului pentru pregătirea rezidenţilor şi şi-a exprimat speranţa că lucrarea va răspunde exigenţelor vremii.
Prof. C. Ciuce, rectorul Universităţii de Medicină din Cluj, care va colabora la ediţia viitoare a tratatului, a subliniat importanţa acestei lucrări ca bază de la care se poate porni pentru viitorul tratat. El a spus că pentru viitoarea lucrare ar trebuie să existe uniformitate, acest tip de lucrări constituind bază unică de la care se poate învăţa pentru examenul de rezidenţiat. Totodată, el a subliniat necesitatea ca astfel de tratate să constituie baza pentru examenele de specialitate, creându-se astfel o uniformizare în evaluarea acestora.
Academicianul Dumitru Radu Popescu, directorul Editurii Academiei, a apreciat tratatul drept cel mai ambiţios proiect realizat de editură.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tratat pentru patologia toracică Volumul numărul 4 din Tratatul Naţional de Chirurgie, sub coordonarea prof. dr. Irinel Popescu şi conceput sub îndrumarea prof. dr. Teodor Horvat, a apărut la Editura Academiei Române. (Sursa: Agerpres)
Irinel Popescu: Legislaţia românească privind transplantul trebuie corelată cu cea europeană Legislaţia românească în domeniul transplantului trebuie pusă de acord cu cea europeană cât mai curând, ţara noastră putând risca chiar şi o procedură de infrigement, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu.
Ioan Lascăr (Spitalul Floreasca): Starea răniţilor de la Colectiv - caracterizată de o evoluţie liniară Şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat miercuri că starea răniţilor de la clubul Colectiv internaţi în unitatea medicală este caracterizată "aproximativ" de o evoluţie liniară, fără modificări spectaculoase.
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Incendiu Colectiv/ Dr. Ioan Lascăr: În cazul pacientului internat la Floreasca, prognosticul rămâne rezervat Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a declarat miercuri pentru AGERPRES că prognosticul în cazul pacientului rănit în clubul Colectiv, care este încă internat în unitatea medicală, rămâne rezervat.
Ziua Naţională a Transplantului va fi sărbătorită vineri la Biblioteca Academiei Ziua Naţională a Transplantului - ediţia a XI-a va fi sărbătorită vineri la Biblioteca Academiei Române - Amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu".