Cele mai citite
 


(Corespondenţă)DeGucht/ACTA: CEJ va cere şi opinia altor părţi interesate, precum PE şi statele membre
vineri, 25 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 25 mai - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) va cere şi opinia altor părţi interesate, precum Parlamentul European şi statele membre, în cazul privind Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), după ce Comisia Europeană a adresat o întrebare CEJ legată de compatibilitatea ACTA cu Tratatele UE, a afirmat vineri comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht.
Potrivit serviciului de presă al comisarului De Gucht, răspunzând unei solicitări a Agerpres, în astfel de cazuri practica normală este ca de îndată ce CEJ primeşte o cerere precum cea trimisă de Comisie, Curtea să consulte alte părţi interesate - instituţii UE (în acest caz Parlamentul European şi Consiliul UE) şi statele membre - pentru a vedea dacă se alătură cazului sau doar îşi prezintă un punct de vedere.

''Întrebarea adresată de noi CEJ este dacă ACTA este compatibil cu Tratatele şi în special cu Carta Drepturilor Fundamentale a UE?", a spus Karel De Gucht. Cererea adresată CEJ de către executivul UE a fost adresată în data de 11 mai. Comisia Europeană consideră că opinia Curţii Europene de Justiţie este ''esenţială'' pentru a răspunde unor temeri diverse din partea cetăţenilor europeni privind posibilitatea ca ACTA să lezeze în vreun fel drepturile fundamentale în UE.

De asemenea, comisarul european De Gucht a reiterat vineri poziţia CE potrivit căreia Parlamentul European ar trebui să aştepte opinia CEJ înainte de a se pronunţa prin vot asupra ACTA.

Plenul Parlamentului European se va pronunţa în luna iulie asupra Acordului de combatere a contrafacerii, după ce în 25 aprilie Comisia de comerţ internaţional a PE (INTA) a amânat cu o lună, pentru iunie, votul decisiv în privinţa ACTA, în contextul în care raportorul în acest dosar sensibil şi-a prezentat oficial recomandarea ca acordul să fie respins.

Raportorul Comisiei INTA pentru ACTA, eurodeputatul britanic David Martin, din partea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, le-a cerut oficial colegilor săi să respingă acordul. Pentru a intra în vigoare, tratatul are nevoie de aprobarea Parlamentului European, care nu poate aduce însă amendamente, documentul fiind în prezent în dezbatere în mai multe comisii ale Legislativului UE.

Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA urmăreşte să combată contrafacerea în sens larg, de la medicamente la filme sau produse muzicale descărcate ilegal pe internet.

Negocierile referitoare la Acordul comercial de combatere a contrafacerii au început în iunie 2008 şi s-au încheiat în noiembrie 2010, după 11 runde de negocieri. Anunţul privind semnarea oficială a acordului a fost făcut în luna ianuarie a acestui an. La fel ca în cazul tuturor acordurilor internaţionale, negocierile în numele Uniunii Europene au fost conduse de Comisia Europeană, care a acţionat pe baza unui mandat din partea Consiliului. Procesul de ratificare a acordului este în prezent în curs de desfăşurare în ţările semnatare, iar în cadrul Uniunii Europene, pentru a putea intra în vigoare, acordul trebuie ratificat de statele membre şi aprobat de Parlamentul European.

În data de 17 mai, ministrul român al comunicaţiilor Dan Nica a anunţat că România nu va ratifica Acordul de combatere a contrafacerii (ACTA). AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Raportorul Parlamentului European pentru ACTA recomandă respingerea acordului Bruxelles, 12 apr - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Raportorul Parlamentului European în dosarul privind controversatul Acord internaţional de combatere a contrafacerii a anunţat joi că va recomanda Legislativului UE să voteze împotriva ACTA deoarece documentul nu oferă suficiente...
(Corespondenţă) Comisia de comerţ internaţional a PE supune joi la vot Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) Bruxelles, 15 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia de comerţ internaţional a PE (INTA) va supune la vot, joia viitoare, la Bruxelles, Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), fiind de aşteptat să respingă documentul după ce alte patru comisii europarlamentare...
(Corespondenţă) Comisiile LIBE, ITRE şi JURI din Parlamentul European s-au pronunţat contra ACTA Bruxelles, 31 mai - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia pentru libertăţi civile (LIBE), Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) şi Comisia pentru afaceri juridice (JURI) ale Parlamentului European s-au pronunţat prin vot, joi, contra Acordului comercial de combatere...
(Corespondenţă) ACTA primeşte o nouă lovitură în Parlamentul European Bruxelles, 8 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Controversatul Acord de combatere a contrafacerii a suferit marţi o nouă lovitură în Parlamentul European, după ce raportorul Comisiei pentru libertăţi civile şi-a exprimat dorinţa ca ACTA să fie respins.
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
România recunoaşte titlurile de calificare obţinute de medici în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA Medicii care au titluri oficiale de calificare eliberate în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA vor putea profesa în România, Guvernul aprobând marţi o ordonanţă de urgenţă privind echivalarea acestora, a anunţat ministrul Sănătăţii Raed Arafat.