Cele mai citite
 


Primul congres naţional de medicină integrativă
sâmbătă, 17 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Altfel de medicina
 

Medicina integrativă combină terapiile medicale alopate cu terapiile medicinei complementare şi alternative pentru care există dovezi ştiinţifice, siguranţă şi efecte terapeutice demonstrate, a declarat pentru AGERPRES dr. Corneliu Moldovan, de la Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă ''Prof. dr. Florin Brătilă'', cu ocazia primului Congres Naţional de Medicină Integrativă şi al celui de-al XXI-lea Congres Naţional de Acupunctură.

Medicina integrativă este medicina care afirmă importanţa relaţiilor dintre medic/terapeut şi pacient, concentrat asupra întregului organism, a subliniat dr. Moldovan, precizând că scopul celor două congrese îl reprezintă abordarea medicinei integrative în diagnosticul terapiei şi prevenţiei stresului.
El a adăugat că acest tip de medicină utilizează toate modalităţile terapeutice alopate, tradiţionale, complementare şi alternative practicate de profesionişti ai sistemului de sănătate pentru a se obţine rezultate terapeutice optime în caz de boală sau profilaxie. Dezvoltarea sistemului de îngrijiri de sănătate integrat care combină biomedicina vestică cu medicina complementară alternativă este un fenomen de dată recentă.
Multe dintre practicile acestui tip de medicină sunt sisteme tradiţionale, practicate de culturi individuale incluzând majoritatea culturilor asiatice, în special din Extremul Orient, a explicat dr. Corneliu Moldovan.
El a evidenţiat că 80% din populaţia de pe glob utilizează sisteme de medicină tradiţională, complementară şi alternativă.
'Între 1980-2007, 59% dintre toate medicamentele avizate pentru consum şi 68% dintre medicamentele antineoplazice utilizate au fost produse naturale.
Conform datelor OMS, mai mult de 57% din cetăţenii UE au utilizat servicii şi produse ale medicinei neconvenţionale numai în ultimii 10 ani. Atitudinea actuală a cetăţenilor pentru domeniul sănătăţii, include preferinţa pentru produse naturale în loc de substanţe de sinteză chimică cu apropiere holistică şi integrativă a managementului strării de sănătate', a spus dr. Corneliu Moldovan.
El apreciază că percepţia globală a pacienţilor este în prezent dominată, în multe cazuri, de sentimente antitehnologie şi antiautoritate medicală absolută în alegerea celui mai bun tratament şi prezentarea riscurilor acestuia. Mulţi pacienţi se orientează către domeniul medicinei complementare alternative din frustrare generată de eşecuri sau din dificultatea şi constrângerile medicinei convenţionale.
În ceea ce priveşte medicina complementară şi alternativă, prof. dr. Dumitru Constantin a evidenţiat că printre multiplele efecte patologice ale stresului, binecunoscute în medicina din ultimii ani, se vorbeşte şi despre consecinţele nefaste ale stresului asupra neurogenezei. Conform unei constatări a ultimilor 15 ani, neurogeneza este dezvoltarea de celule nervoase noi din celule stem, de-a lungul întregii vieţi, fenomen constant cel puţin la mamifere.
Specialistul a subliniat că studiile ulterioare au relevat efectul inhibitor exercitat de stres, depresie şi anxietate asupra formării de noi neuroni. El a spus că acupunctura este o metodă utilizată de peste 4.000 de ani de civilizaţia chineză, care se foloseşte în terapia durerii.
Prof. dr. Dumitru Constantin, preşedintele Societăţii Române de Acupunctură, a declarat pentru AGERPRES că suferinţa prin durere este cel mai greu suportată, mai ales în afectarea nervului sciatic. Acupunctura are un rol important în cazul acestor dureri, a precizat el. Este recomandată ca o alternativă în nevralgii, în crize de astm, disfuncţii sexuale şi în consecinţele stresului - cum ar fi cefaleea, tulburările digestive pe motiv de stres, dischinezia biliară.
Prof. dr. Dumitru Constantin a explicat că progresele din fizica cuantică încep să explice toate terapiile, astfel ştiinţa modernă utilizează tratamente prin diferite tehnici energetice.
În cadrul Congresului Naţional de Medicină Integrativă, care se desfăşoară în perioada 16-18 octombrie, la Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă, vor fi sesiuni de comunicări care privesc fenomenele electrodermale în stres, perspective şi orizonturi de aşteptare a medicinei integrative complementare şi alternative, fenomenul bioenergetic în stres evidenţiat prin măsurători ale punctelor jingdistale, termografie palmară, măsuri bioelectromagnetice computerizate.
Alte teme se referă la etapele de diagnostic în biorezonanţă, conceptele de bioenergie şi de biocâmp şi problematica stresului, stresul în viziune holistică asupra cauzelor fiziologiei şi terapiei, diagnosticul în stres prin interpretarea culorilor conform circuitului celor cinci elemente şi altele.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - INMCA "Prof. Dr. Florin Brătilă" Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativa "Prof. Dr. Florin Brătilă" împreună cu Societatea Romană de Acupunctura Medicală şi Medicină Integrativă şi Societatea Romană de Homeopatie, va organiza între 19-22 noiembrie 2015, la Bucureşti,  în Amfiteatrul INMCA, sos Panduri nr. 22...
Congres de specialitate: Fizica cuantică oferă posibilitatea de validare ştiinţifică pentru medicina alternativă şi complementară Capacitatea apei magnetice de creştere a efectelor remediilor naturale, electrosmogul ca pericol pentru sănătate, tratarea afecţiunilor tumorale cutanate şi infecţiilor virale umane cu preparate din ţesuturile insectelor au fost câteva dintre temele abordate în cadrul celui de-al doilea Congres Naţional...
INMCA organizează congresele de Medicină Integrativă, Acupunctură şi Homeopatie cu tema ''Medicina informaţională, un concept holistic actual'' Abordarea integrativă presupune mai multe specialităţi medicale din medicina alopată, cum ar fi medicină internă, oftalmologie, psihiatrie, fizioterapie, kinetofizioterapie, a declarat, marţi, pentru AGERPRES dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă...
Congresul Naţional de Medicină Integrativă şi-a deschis lucrările Specialişti internaţionali în medicină integrativă din România, Italia, India şi Anglia participă, în perioada 2-5 noiembrie, la Bucureşti, la cea de-a II-a ediţie a Congresului Naţional de Medicină Integrativă.
Două congrese de acupunctură şi homeopatie se vor desfăşura în perioada 19-22 noiembrie la Bucureşti Cel de-al XXIV-lea Congres Naţional de Acupunctură şi al cel de-al XXX-lea Congres Naţional de Homeopatie, cu participare internaţională, se vor desfăşura la Bucureşti, între 19-22 noiembrie, în amfiteatrul Complexului Panduri.
Dr. Ioan Dumitrescu: La INMCA a existat permanent activitate de cercetare a procedurilor acupuncturale Activitatea de cercetare a procedurilor acupuncturale în scopul de a creşte performanţa terapeutică este permanentă la Institutul de Medicină Alternativă şi Complementară "Florin Brătilă", a declarat vineri, în cadrul celui de-al II-lea congres cu participare internaţională de medicină complementară...